Spring naar inhoud


Geld kan een belediging verzachten

Beste Beatrijs,

Een zwager viert dit jaar groots zijn verjaardag en heeft ruim drie maanden voor het feest per e-mail een uitnodiging gestuurd om er zeker van te zijn dat iedereen aanwezig kan zijn. Ons gezin ziet hen eigenlijk alleen als we bij mijn schoonouders op bezoek zijn.

Het feest is vanaf 20 uur en daar ligt nu ons dilemma. Wij wonen op ruim drieënhalf uur rijden van dit familielid, waardoor wij niet dezelfde avond nog naar huis kunnen terugkeren. Iedereen van de familie woont bij elkaar in de buurt, wij zijn de enigen die van ver moeten komen. Daarom nodigen wij de familie altijd eerder op de dag uit, zodat men begin van de avond weer rustig terug kan rijden. Met drie opgroeiende kinderen die te jong zijn om alleen thuis te blijven zullen wij nu meerdere hotelkamers moeten boeken wat het voor ons een kostbare aangelegenheid maakt. We hebben summier medegedeeld dat het voor ons helaas niet gaat lukken en dit is ons niet in dank afgenomen. Wij willen de familierelaties graag goed houden. Hoe kunnen wij duidelijk maken dat het zou helpen om iets meer aan familie op afstand te denken bij het versturen van uitnodigingen?

Boosheid na afzegging

Beste Boosheid na afzegging,

U hebt summier afgezegd voor het feest. Dit is niet genoeg. Als de jarige beledigd is dat u en uw gezin niet de moeite nemen om af te reizen naar uw feest, moet u hem duidelijker uitleggen wat uw probleem is. U deed dit al in bovenstaande mail, u kunt dat makkelijk nog een keer opschrijven of mailen. U noemt dan de lange reisafstand, de leeftijd van uw kinderen en de hotelkosten voor een heel gezin.

Deze drie redenen, overgoten met spijtbetuigingen en oprechte verontschuldigingen, lijken voldoende excuus dat uw familielid minder beledigd zal zijn dan in eerste instantie. Eventueel kunt u er een belofte aan toevoegen dat u zeker zult langskomen, wanneer u in de toekomst in de buurt zult zijn – natuurlijk ruim van tevoren aangekondigd.

Tenslotte raad ik u aan om in de week die vooraf gaat aan het feest uw familielid een mooi verjaardagscadeau plus felicitatiekaart te sturen. Het mag wat kosten: een cadeaubon van 100 euro lijkt een mooie compensatie. Dit bedrag zal vast als een passende pleister op de wonde worden beschouwd. Het lijkt sterk dat uw zwager na uw charmeoffensief nog steeds gepikeerd zal zijn doordat uw gezin het laat afweten.

Artikelen in Broers en zussen, Verjaardag, Visite.

Gelabeld met , , .


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henri Bik schrijft

    Uw zwager heeft geen recht om gepikeerd te zijn, uitnodigingen mogen al dan niet aangenomen worden, hij heeft door zijn tijdsplan uw deelname bemoeilijkt. Maar Beatrijs heeft gelijk dat het verstandig is om uit te leggen waarom u niet komt. Een groot cadeau lijkt mij echter niet nodig en verdacht alsof u zich verontschuldigt, een vriendelijke felicitatiekaart lijkt mij voldoende. Een alternatief zou zijn dat één van u gaat en de ander op huis en kinderen past.

  2. A. Kroon schrijft

    €100 terwijl je niet eens naar het feest gaat! Lijkt me echt veel te veel. Je hoeft niet eens geld te sturen lijkt mij, een kaart of bos bloemen bijvoorbeeld kan ook.

  3. Marie schrijft

    100 euro voor een familielid dat ze alleen zien bij de schoonouders maar daarnaast nooit contact mee hebben? Dat vind ik erg veel. Sowieso ben ik van mening dat als je niet naar het feestje gaat, je ook geen cadeautje hoeft mee te nemen. Het zou zeer vriendelijk zijn om en kaart en eventueel een mooie bos bloemen te sturen, maar dat hoeft zeker geen 100 euro te kosten.
    Wat betreft de boosheid van de zwager: niks van aantrekken. Hij weet dat jullie ver weg wonen en kinderen hebben, als hij dat niet snapt is dat zijn probleem.

  4. Annabel schrijft

    “Iedereen van de familie woont bij elkaar in de buurt”, dat lijkt een grotere familie.
    Is er geen mogelijkheid om te logeren? Desnoods verdeeld over twee gastgezinnen? Moeder met één/twee kinderen bij de één, vader met één/twee kinderen bij de ander. Of moeder en vader bij de één, en de kinderen bij een ander gezin (als die het aandurven, 3 kinderen tegelijk te logeren).
    Een groots gevierde verjaardag blijft nog steeds “maar” een verjaardag en daar hoef je echt geen hotel voor te boeken. Misschien ook leuk voor de kinderen, om een nachtje te slapen bij neefjes/nichtjes (vooropgesteld dat die er zijn)?

  5. Nina schrijft

    wij hadden hetzelfde ‘probleem’ met familiefeestjes. Maar dat werd ook altijd keurig opgelost door de familie: we konden altijd wel ergens logeren. Niet bij de feestvarkens zelf, maar wel bij de rest van de familie. Dat was ook altijd nog erg gezellig, want we hadden iets meer tijd om bij te praten.

  6. Mary Maeijers schrijft

    Waarom per mail? Bellen vind ik echt veel beter als je weet dat je iemand teleurstelt.

  7. Elisabeth schrijft

    Er moet altijd ruimte zijn voor gasten om een feestelijke uitnodiging vriendelijk te kunnen én mogen afzeggen. Of je nou familie, goede vriend bent of slechts een vage kennis.

    De laatste tijd schijnt het in de mode te zijn om een jaar voor de officiële uitnodiging al met een feestelijke aankondiging te komen. De genodigde krijgt zo op deze manier weinig ruimte om beleefd te kunnen afzeggen, daar men snel reageert met: “maar je hebt alle tijd gehad om ‘jouw’ agenda aan ‘mijn’ datum aan te passen!” Men wordt op deze manier gedwongen om te gaan, ook al is het op een onmogelijke doordeweekse dag/avond en/of de verre afstand. Als daar bovenop nog een teleurstelling wordt uitgesproken dan is de thuisblijvende gast de boosdoener.

    In gezonde relaties zet je de ander A) niet onder druk door hen op onmogelijke dagen/tijden te laten opdraven (vooral als men ook nog van ver moet komen) en B) ga je daarna niet ‘gepikeerd’ reageren als men het bijtijds afzegt. Je kan en mag iets jammer vinden, maar daar zou het bij moeten blijven.
    Kan men niet komen: de keuze wordt vriendelijk gerespecteerd en men spreekt een ander keer iets af om samen hartelijk en welgemeend de vriendschaps- en/of familieband aan te halen.

    Door iemand te ‘overgieten’ met spijtbetuigingen en grote/dure cadeaus voedt men de in mijn ogen de nogal manipulatieve gedachten van deze ‘gepikeerde’ feestvierder. Het afgewezen gevoel ligt bij deze persoon. hij/zij kan daar alleen iets aan doen, middels door bijv. zelfreflectie. Een vriendelijk excuus zou meer dan voldoende moeten zijn, als de relatie gezond is. En men hoeft zich echt niet constant te verdedigen, door uit te leggen waarom je toch niet kan komen.
    Blijf gewoon vriendelijk en hartelijk zoals je altijd tegen die ander doet. Dat is het mooiste cadeau wat je aan een ander kan geven.

  8. Charlotte schrijft

    100 euro is erg veel geld voor een verjaardagscadeau zeksr in deze dure tijden

  9. S. schrijft

    Als het je niet uitkomt om deze goede redenen leg je het uit en als zwager boos is ligt dat aan hem. Kaartje kun je sturen. Als je bijna geen contact met elkaar hebt betekent het dat je dus geen hechte band hebt. Er zijn andere prioriteiten.

  10. Henri Bik schrijft

    Zelf zou ik er een leuk weekend van maken: huisje op vakantiepark in de buurt huren en er vrijdagavond al heen rijden: lekker dollen met de kinderen op zaterdag een en leukfeest tot besluit. Zondag uitslapen en in alle rust naar huis. Maar dat kost indferdaad een lieve duit..

  11. carola schrijft

    Je kan ook gewoon vroeg naar het feest gaan en om bijvoorbeeld half twaalf weer vertrekken dan ben je om 3 uur thuis. En dan lekker uitslapen. Lijkt mij niet zo onoverkomelijk voor een keer.



Sommige HTML is toegestaan