Spring naar inhoud


Regels om de kosten te verdelen

Beste Beatrijs,

Ik heb onlangs de koude kant van mijn dochter benaderd voor een gezamenlijk warm cadeau voor de verhuizing van mijn dochter en schoonzoon: een airfryer. Allen waren enthousiast over mijn voorstel, totdat het over de verdeling van het aankoopbedrag ging. Iedereen werkt en heeft een modaal inkomen: de vader, moeder, broer en schoonzus van mijn schoonzoon en ikzelf, zonder partner. Nu ben ik als alleenstaande financieel (maatschappelijk gezien) altijd al het kind van de rekening, maar dat is nu eenmaal zo.

Voor de verandering leek het mij in dit privé geval eens eerlijk het bedrag door vijf personen (inkomens) te delen in plaats van door drie huishoudens. Dat bleek niet de bedoeling, want bij hen gaat het ook maar uit één pot, aldus de schoonmoeder. Ik had geen zin om mij hieraan te ergeren en besloot het cadeau in mijn eentje te geven. Omdat ik weet dat dit onderwerp overal wel eens punt van discussie oplevert, vraag ik mij af of hiervoor een regel bestaat.

Verdeling cadeaukosten

Beste Verdeling cadeaukosten,

Bij de meeste verdelingen (etentjes in restaurants, vakantiekosten, voorstellingbezoek, reiskosten, uitgaan) worden de kosten per individu berekend. Alleen met cadeaus wordt vaker het stel als eenheid gebruikt. Dit komt doordat stellen die bijvoorbeeld een verjaardag bezoeken een cadeau geven dat maar weinig duurder is dan het cadeau dat een single persoon geeft. Ze geven dan iets van 20 euro in plaats van iets van 15 euro. Vandaar dat stellen terughoudend zijn om twee keer zoveel geld uit te geven bij een van tevoren afgesproken gemeenschappelijk cadeau, zoals in uw voorbeeld van de airfryer. Maar u hebt gelijk: het is beter om bij de verdeling van kosten aan een gemeenschappelijk cadeau het individu als eenheid te nemen en een stel dus twee keer zoveel te laten betalen.

Artikelen in Cadeaus, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henri Bik schrijft

  Ueberhaupt zou ik de familie van mijn schoonzoon niet benaderen voor deelname aan een cadeau voor mijn dochter ter gelegenheid van haar verhuizing.

 2. Ron schrijft

  Per individu tellen lijkt mij inderdaad het meest fair. Doen wij ook met mijn zwager die alleen is. Anders krijg je een erg scheve verhouding. Stellen die zichzelf als 1 eenheid zien drinken toch ook niet 1 glas wijn met zijn 2-en? Die krijgen ook elk hun eigen bord eten, drinken etc.

 3. Mudori schrijft

  Tenenkrommend. Als mijn moeder dit zou doen voor mijn/ ons kado zou ik dat echt heel erg vinden! Serieus, waarom zet je dit soort relaties onder druk voor een paar euro?! Bij dit soort bedragen gewoon door 3 huishoudens, niet moeilijk doen. En zeker niet dan maar alleen het hele kado geven als men een andere mening heeft, wat kinderachtig. Juist in privésfeer wil je dit soort gedoe toch niet?! Je komt elkaar als het goed is nog jaren tegen bij je dochter en schoonzoon. Ik hoop dat ze een ruim hart hebben om deze actie snel te vergeten.

 4. Sylvia schrijft

  Mudori, je kunt het ook van de andere kant bekijken. Waarom moeilijk en kinderachtig doen als iemand voorstelt dit per individu te doen? Met een ruim hart zou een stel met dubbel inkomen dit moeten begrijpen dat iemand een andere mening heeft waar heel veel voor te zeggen is. En voor een paar euro een relatie onder druk te zetten? Als je als stel samen naar de bioscoop gaat moet je ook allebei een kaartje kopen en kun je niet zeggen dat jezelf niet als individu beschouwd maar als een stel die voor de prijs van 1 wil gaan.Sommige HTML is toegestaan