Spring naar inhoud


Afblijven van de zoetigheid

Beste Beatrijs,

Ik wil proberen om af te vallen, maar mijn vriendinnen zijn van die types die niet aankomen ongeacht wat ze eten. Ik kom al aan, als ik alleen maar aan eten denk. Nu wil ik dus afvallen maar zij willen gewoon doorgaan met snoepen en andere ongezonde dingen. En dat doen ze ook, als ik erbij zit. Kan ik mijn vriendinnen vragen om in mijn bijzijn niet meer te snoepen, zodat ik niet constant in de verleiding kom om met ze mee te doen?

Ik wil graag mijn doelen behalen, maar aan de andere kant is het misschien niet eerlijk als ik hun vraag om hun snoepgedrag aan te passen aan mijn wensen?

Hoe minder te snoepen?

Beste Hoe minder te snoepen,

Nee, u kunt uw doelen op het gebied van gewichtsverlies niet afhankelijk maken van het eet- en snoepgedrag van uw vriendinnen. U bent zelf de enige die controle heeft over uw gewicht. Of u wel of niet afvalt hebt u in eigen hand. Als het heel moeilijk voor u is om andere mensen te zien snoepen, is het raadzaam om uw contacten uit te breiden met mensen die er een andere levensstijl op nahouden: bijvoorbeeld mensen die heel sportief zijn en veel tijd besteden aan lichaamsbeweging. Maar van bestaande vriendinnen zult u de levensstijl moeten accepteren door er zo min mogelijk aandacht aan te besteden.

Artikelen in Eten en drinken, Verslavingen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heni schrijft

  Helemaal eens met Beatrijs, ik kan veel niet eten vanwege eiwittenintolerantie en moet ook vaak toekijken. Het ligt helemaal aan jezelf hoe je daar mee omgaat. De wereld draait niet om u. Het helpt ook niet als u in de zieligheidsmodus gaat zitten. U wilt afvallen, uw vriendinnen niet! Geef je vooral ook geen schuldgevoel, maar volg uw eigen plan zonder daar de aandacht telkens op te vestigen.

 2. Charlotte schrijft

  Dit is erg herkenbaar! Wat je wel kan doen: mensen thuis uitnodigen zodat je de controle hebt over wat er aan eten geserveerd wordt (en dan bijvoorbeeld snackgroente met hummus, of druiven/aardbeien op tafel zetten), of een activiteit voorstellen waarbij je beweegt (wandelen, suppen, fietsen, bijlgooien, klimmuur, dagje strand, enzovoort).
  Veel mensen associëren gezellig samen zijn met (ongezond) eten en weinig bewegen, dat kan je natuurlijk proberen te doorbreken.

 3. Willemien schrijft

  Je kunt ook je eigen ‘snoep’ en ‘snacks’ meenemen. Een bakje snacktomaten, worteltjes, komkommersticks met hummus, etc. Dan heb je toch wat te knagen en is het makkelijker om van echt snoep af te blijven.

 4. Dik is geen vies woord schrijft

  Je kunt ook accepteren dat jou lichaam blijkbaar anders reageert op eten dan dat van je vriendinnen en daardoor een andere ‘vorm’ krijgt. Zolang je verder gezond eet en genoeg beweegt is je gewicht en je lichaamsvorm irrelevant :)

 5. Stella schrijft

  Gewicht en vorm is zeker niet irrelevant. Obees zijn is niet gezond. Het was een van de onderliggende aandoeningen waardoor mensen met covid-19 overleden zijn, omdat de startconditie al niet goed was. Bij dik zijn is de appelvorm schadelijker dan de peervorm, dus vormen doen ertoe.
  Ontevreden zijn met dik zijn, kan een goede aanleiding zijn om te streven naar een gezond gewicht. Niet op eigen houtje doen, maar onder begeleiding van een diëtist/therapeut(e) die verder kijkt dan wel of niet voldoen aan de Schijf van vijf. Opletten dat ze BIG-geregistreerd zijn of bij een alternatieve erkende groep.
  In een vriendinnengroep kan men rekening met elkaar houden. Degene met afwijkende eet- en snoeppatronen regelt dan het eigen eten & snoep en de anderen onthouden zich van commentaar in woord, mimiek, gedrag. Alvast wat verklappen: groot glas vruchtensap is fout want berg suikers. Smoothy’s zijn nog fouter,want grote berg rauwkost, die gewoon weggeklokt wordt en een zware belasting vormt. Kool en spinazie moeten sowieso niet rauw gegeten worden.

 6. Bart J. schrijft

  Je kunt prima tegen je vrienden zeggen dat je probeert wat af te vallen en ze vragen je daarbij te helpen. Ze kunnen dan zelf invullen hoe ze dat doen. Sommigen zullen je moreel steunen, sommigen zullen je helpen je te beheersen als je in de verleiding komt iets machtigs te bestellen en anderen zullen het misschien ook wat minder snacken. Zo kun je zonder iets op te leggen aan je vrienden steun krijgen. Maar uiteindelijk ligt de verantwoordekheid echt bij jou.Sommige HTML is toegestaan