Spring naar inhoud


Over de site

© Ronald Hoeben

De rubriek en de website

Beatrijs.com is sinds april 2000 de website van Beatrijs Ritsema, journalist en schrijfster van een column over etiquette, manieren en omgangsvormen. Deze rubriek werd ingesteld naar voorbeeld van de Amerikaanse Miss Manners, oftewel Judith Martin. Van 2002 tot 2023 verscheen de vragenrubriek, waarin zij wekelijks etiquettevragen van lezers beantwoordde, onder de naam “Moderne manieren” in het dagblad Trouw.

Willekeurige kwestie

De site is gebaseerd op deze rubriek, en heeft dus een doorzoekbaar archief van eerder behandelde problemen over hoe te handelen in allerlei (netelige) sociale situaties waar u in het dagelijks leven zoal in verzeild kunt raken. Op de site kunnen mensen zien wat voor vragen mensen aan Beatrijs hebben voorgelegd en wat voor antwoorden zij daarop gaf. Die vragen zijn onderverdeeld in de categorieën Buren, Communicatie, Etiquette, Familie, Festiviteiten, Het publieke domein, Kinderen, Liefde en huwelijk, Vrienden en kennissen, Werk, Ziekte en dood.

De tekeningen op de site zijn gemaakt door Sieb Posthuma (header en voorpagina), Sjoerd van der Zee en Elise van Iterson.

Over Beatrijs

Lees meer over Beatrijs

Interview Trouw
Interview ANS

Beatrijs Ritsema (1954-2023) werd opgeleid als sociaal psycholoog en werkzaam als freelance journalist (onder meer bij Vrij Nederland, Trouw en NRC Handelsblad). In het verleden was zij onder andere redacteur van het studentenblad Propria Cures. Op een gegeven moment vatte zij belangstelling op voor etiquette en omgangsvormen. Die interesse mondde uit in een adviesrubriek in Trouw (vanaf september 2002), waarin zij vragen van lezers beantwoordt op het gebied van correct gedrag en andere levensdilemma’s. Op haar website www.beatrijs.com vallen haar oplossingen voor diverse netelige etiquetteproblemen na te slaan. In 2020 verscheen van haar Moderne etiquette – Antwoord op (bijna) alle vragen over hoe het hoort of juist niet bij uitgeverij Meulenhoff. Dit is een bundel van de etiquette-adviezen die ze de afgelopen tien jaar gegeven heeft, gerangschikt naar onderwerp.


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anton schrijft

  De site is enorm verbeterd! Gefeliciteerd!

 2. kunny ritzema schrijft

  Dag Beatrijs,

  Elke zaterdag het eerste, de rubriek moderne manieren.
  Soms verrassend, soms heel voorspelbaar jouw oplossingen.
  Veel wijsheid gewenst en ik hoop dat je nog heel lang problemen blijft oplossen. groet van kunny wieringa-ritZema.
  Misschien zijn we wel familie, want er zijn verschrijvingen geweest in het verleden. Ritzema-van Ikema’s in jouw familie??
  hartelijke groet van Kunny.

 3. Hester schrijft

  Na Ter harte, een goed boek, waarvoor dank en complimenten, nieuwsgierig op de website rondgekeken.

 4. Tessa schrijft

  Elke zaterdag steevast het eerste wat ik doe; de krant openslaan en op naar de pagina van Beatrijs! Door de aparte tijdschriften is het tegenwoordig nog makkelijker en sneller te vinden. Iedere zaterdag weer genieten! En niet alleen oud, maar ook jong (zelf ben ik namelijk 20 jaar). Ga zo door!

 5. Net weer alleen schrijft

  Ik kom regelmatig op deze site als ik met een vraag zit en vind eigenlijk altijd een pasklaar antwoord dan wel voldoende antwoorden voor analoge situaties. Altijd to the point, logisch en redelijk. Complimenten, Nederland wordt zo weer een stukje beschaafder!

 6. Y schrijft

  Het lezen van de vele voorbeelden en situaties helpt me zeker om me een houding te geven in de omgang met lastige mensen of om te voorkomen dat ik zelf een last ben. De adviezen zijn vaak meer psychologisch dan dat ze verband houden met etiquette. Maar goed interpersoonlijke communicatie heeft natuurlijk grote overlap met beide invalshoeken.

  Door die voorbeelden vind ik het makkelijker een strategie te bedenken, ook voor onderwerpen die minder ter sprake komen, op basis van: laveren tussen afstandelijkheid en intimiteit, aanwezig zijn en onzichtbaar zijn, je mening en advies kunnen geven zonder de ander te kwetsen. (wat niet wil zeggen dat ik altijd succesvol ben).

  Wat ik wel jammer vind is dat het advies van Beatrijs vaak neerkomt op: als deze persoon dat niet vanzelf goeddoet, kun je die beter voortaan uit de weg gaan. Het is natuurlijk onbegonnen om anderen (afgezien van je eigen kinderen) te gaan opvoeden als hun gedrag je niet aanstaat. Maar zou het bespreken van je ongenoegen niet kunnen leiden tot bewustwording bij de ander, mogelijk een geklaarde relatie, en waardoor je niet alleen en verbitterd op je eiland van moral highground overblijft? Over die afweging zou ik wel meer willen lezen.

 7. Esther Jansen schrijft

  Beste Beatrijs,
  Mijn dochters en ik hebben veel plezier van uw boek!
  Hartelijke groet,
  Esther Jansen

 8. Han van der Linde schrijft

  N.a.v. de reactie op “even naar achteren” (22/01/2022) wellicht ook de suggestie: “Wilt u mij excuseren, ik moet even naar een sanitaire zitting.”Sommige HTML is toegestaan