Spring naar inhoud


Chique high tea/soirée

Beste Beatrijs,

Ik wil eind mei mijn verjaardag vieren met mijn vriendinnen. Ik wil een high tea houden, waarbij iedereen een hoed op heeft. Een ik wil dat ze iets zomers’ aantrekken, een jurk die kan fladderen. Wat voor dress code zet ik dan op de uitnodiging? En mag ik het ook een soirée noemen?

Beetje sjiek, graag

Beste Beetje sjiek,

Een soirée is iets anders dan een high tea. Een soirée is ’s avonds. Een high tea is gewoon een kopje thee overdag met verschillende lekkere dingen erbij, taartjes, sandwiches, fruit, zoetigheid. Een high tea is overdag, duurt niet langer dan twee uur, en eindigt niet later dan 17.00 uur. Tegen die tijd hebben mensen meestal geen zin meer in nog meer thee.

Een kledingcode voorschrijven is lastig. ‘Avondkleding’ is nogal belachelijk, want het is niet ’s avonds en er zijn niet eens heren bij. Normaal voor zoiets is: ‘Tenue de ville’, maar daar valt ook een duf mantelpakje onder. Er bestaat geen formele manier om uw vriendinnen zo ver te krijgen dat ze opwaaiende zomerjurken aantrekken voor uw verjaardagsfeestje. Het enige wat u kunt doen is het hun persoonlijk vragen. Maar wie weet regent het en is het dertien graden. Stuurt u uw vriendinnen dan weg, als ze een broek hebben aangetrokken? Die hoeden lijken me ook niet zo’n geweldig idee. Niemand heeft er een, natuurlijk. En een beetje leuke hoed is snel begrotelijk. Wilt u uw vriendinnen dwingen om zowel een verjaardagscadeautje voor u te kopen, als pakweg 50 euro te besteden aan een hoed die ze verder niet zullen dragen? Ik vraag me af of ze blij zijn met zo’n uitnodiging.

Artikelen in Post, Verjaardag, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Heleen schrijft

  Beste Beatrijs,
  u moet een flinke dooreter zijn, dat u in twee uur alle lekkernijen van een high tea naar binnen weet te werken!
  De praktijk leert mij dat een echte high tea (niet te verwarren met de bescheidener afternoon tea of de nog bescheidener cream tea), van het warme voorgerecht en met de zoetigheden aan het eind, rustig drie tot vier uur kan duren.
  Overigens kan het avondeten na zo’n middag gewoonlijk overgeslagen worden ;)

 2. Gerbrand Visser schrijft

  Vergeet u niet mevrouw Heleen, dat bij zó’n High Tea ook een moord hoort! Natuurlijk gevolgd door het binnentreden van Barnaby en Jones….

  Verder stel ik me voor dat dan alle truttebollen worden gearresteerd en meegenomen voor verhoor waarna er een catfight volgt op het politiebureau :-).

 3. Hanna Bakboord schrijft

  ben voor het eerst op deze site en zie nu pas dit bericht. leuk idee dat High-Tea. Een feest wordt een Feest wanneer U het tot een feest maakt. Als u hoedjes wilt, doet u dat gewoon er leuk bij, en als u erbij wilt zetten dat er een zwierig zomerjurkje aangetrokken moet worden doet u dat. Kleding: Zomers Zwierig.
  Tegen woordig is alles zo verandert en u zult de eerste zijn geweest die de taal van het volk op uw uitnodiging verwoord. Laat u niet van de wijs brengen. High Tea…gewoon doen toch?

 4. Kevin schrijft

  Allereerst zou ik mijn voorkeur met mijn vrienden/vriendinnen bespreken: het lijkt u erg leuk een high tea te houden met de mededeling wat u daaronder verstaat. Niet iedereen is immers volledig bekend met het verschijnsel. Als dat bekend is en u merkt enthousiasme van uw vriendinnen lijkt met dit ook zeker haalbaar. Wanneer u echter tegenzin merkt, hoe begrijpelijk uw teleurstelling ook is, lijkt het me gedoemd te mislukken als u uw zin toch doordrijft.

  Vervolgens, indien het enthousiasme voor uw idee aanwezig is, hoort daar natuurlijk een mooi gedrukt/gekalligrafeerd kaartje bij. De dresscode is dan natuurlijk tenue de ville.Sommige HTML is toegestaan