Spring naar inhoud


Hoedenetiquette

Beste Beatrijs,

Ik draag sinds een jaar een hoed, vind dat heel prettig, en zie ook om mij heen steeds meer herenhoeden in het stadsbeeld verschijnen. Waar ik echter vrij onzeker over ben, is de hoedenetiquette. Mijn vader nam altijd zijn hoed af bij elke begrafenisstoet die er passeerde, maar verder is het beeld dat ik van hoedendragen heb redelijk vervaagd. Zodra je een huis betreedt, neem je je hoed af. Maar geldt dat ook voor winkels? Neem je nog steeds je hoed af bij een begroeting op straat? Als je iemand groet, houd je dan je hoed op of neem je hem even in de hand? Kortom: hoe doe je ’t goed met een hoed?

Wanneer op, wanneer af?

Beste Wanneer op,

Niemand kent de hoedenetiquette nog, dus veel fouten kunt u niet maken. Binnenshuis geen hoeden, dat staat in ieder geval nog steeds vast. Door de bank genomen gedraagt u zich met een hoed als met een jas. In winkels houdt u hem op. En in cafés, bioscopen, theaters, restaurants en scholen moet ie af. In het openbaar vervoer kunt u kiezen wat u doet. Afzetten leidt er vaak toe dat de hoed de weg van de paraplu volgt: hij wordt vergeten in het bagagerekje van trein of bus. Bij begroetingen van bekenden op straat kunt u even de hoed lichten, wat door de meeste mensen als een ouderwets maar wel charmant gebaar zal worden opgevat. En klinkt het volkslied, moet ie af.

Artikelen in Het publieke domein, Traditionele etiquette.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Hans Kamphof schrijft

    Beste Beatrijs,
    U schreef dat in het openbaar vervoer de hoed opgehouden mag worden i.v.m. laten liggen;vergeten en zo. Mijn idee is dat je als man in cafés je hoed OOK mag ophouden want de gaderobes in dergelijke gelegenheden zijn nu niet bepaald veilig voor kledingstukken.



Sommige HTML is toegestaan