Spring naar inhoud


Trappenhuis schoonmaken

Beste Beatrijs,

Wij wonen op een bovenetage met een stenen buitentrap waar zes families (met en zonder kinderen) overheen gaan. Jarenlang maakten de bewoners beurtelings die buitentrap schoon. Nu zijn er na vele verhuizingen de laatste jaren allerlei jonge mensen en gezinnen komen wonen die daar niet aan meedoen. Op een gegeven moment was mijn man de enige die hem nog schoonmaakte. Daar is hij toen ook maar mee opgehouden, met als gevolg een immer vuile, stoffige, smerige buitentrap. Aan enkele nieuwe bewoners hebben we wel eens verteld dat het een goede gewoonte was om gezamenlijk de trap te onderhouden, maar tot op heden geen resultaat, want niemand wil de enige zijn. Hoe krijgen we hen zo ver?

De trap moet schoon

Beste De trap moet,

De buren moeten elkaar een beetje leren kennen, dat verhoogt het verantwoordelijkheidsgevoel voor het gemeenschappelijke bezit. Beleg een vergadering en nodig iedereen bij u uit. De bijeenkomst kan ook als onderlinge kennismaking dienen, want als er zoveel nieuwe mensen zijn komen wonen, zal vast niet iedereen elkaar kennen. Niet iedereen hoeft als stel te komen, maar het is wel belangrijk dat er van elk huis een bewoner komt. Laat kinderen welkom zijn. Op de bijeenkomst houdt u een pleidooi voor het bij toerbeurt schoonmaken van de trap. De meesten zullen het wel met u eens zijn dat je dit niet moet laten versloffen. U bespreekt de frequentie van de schrobplicht en stelt voor een rooster te maken. Later krijgt iedereen dit rooster thuis. Laat de vergadering uitlopen in een gezellig samenzijn met nootjes en een drankje. Dat is goed voor het sociaal klimaat en bevorderlijk voor latere plichtsvervulling.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Moet de trap wel schoon? schrijft

    U stoort zich eraan als een buitentrap vuil, stoffig en smerig is. Uw buren klaarblijkelijk niet. Ik hoop dan ook van harte dat, zoals Beatrijs stelt, de meeste het wel met u eens zullen zijn dat je het schoonmaken van de trap niet moet laten versloffen.

    Zolang er geen sprake is van een gevaarlijke situatie (bijv. een door algvorming spekgladde trap), lijkt het me niet het probleem van uw buren dat u zich stoort aan stof en vuil in de semi-openbare ruimte. Bot gezegd: als het uw buren niet kan schelen, dan is het exclusief uw probleem. Wat u op 2 manieren kunt oplossen: door u erbij neer te leggen dat buitentrappen anno 2009 zelden spik en span zijn, of door er zelf voor te zorgen dat het uiterlijk van de trap aan uw normen voldoet. Met andere woorden: slikken of poetsen.Sommige HTML is toegestaan