Spring naar inhoud


Reageren op homodiscriminatie

Beste Beatrijs,

Als homoseksuele man loop ik in het dagelijks leven nogal eens tegen kleine onaangenaamheden in de sociale omgang aan. Iemand die vraagt of ik een vriendin heb en dan op mijn eerlijke antwoord reageert met iets in de trant van: ‘Houd dat toch stil!’ Een andere ergernis is discriminerende opmerkingen in het algemeen – en die kunnen ook best over andere minderheden gaan.

Wat is het beste om te zeggen in het eerste geval, zeker als ik die persoon niet onmiddellijk wil afkatten? En in het tweede geval? Is het beter om iets te zeggen of je er gewoon niet mee te bemoeien?

Uit de kast

Beste Uit de kast,

Het is bijzonder onaangenaam als mensen eerst een nieuwsgierige vraag stellen en vervolgens, nog ongepaster, afwijzend commentaar geven op het antwoord. Hoe kunt u zich hiertegen teweer stellen? Om te beginnen bent u in het geheel niet verplicht om de eerste de beste passant in uw leven informatie te verschaffen over de lay-out van uw seksleven. Dit zeg ik niet omdat u homo bent – niemand (homo of hetero) hoeft zo’n vraag te beantwoorden als ie er geen zin in heeft. Een eenvoudig ontwijkend antwoord is dan: ‘Ik heb verschillende vriendinnen’.

Nu kan het voorkomen dat iemand ervan uitgaat dat u hetero bent, en dat u hem of haar wil corrigeren om eventuele misverstanden te voorkomen. Dit is een andere situatie en dan kunt u ter informatie uw homoschap mededelen. Als de ander op zo’n moment afkeurend reageert, dan kunt u iets ijzig-beleefds zeggen als: ‘Neem me vooral niet kwalijk. Als ik geweten had dat ik je met een eerlijk antwoord zou beledigen, dan had ik je die klap niet toegebracht. Goeiedag verder.’ En u omdraaien en weglopen.

Reacties op algemeen discriminerende opmerkingen (dus niet specifiek tegen u) hangen van de situatie af. Wanneer men zich onder relatief bekenden bevindt, kan het weleens nuttig zijn om wat beschavingsarbeid te verrichten en te zeggen dat dit soort uitlatingen vervelend en onaangenaam zijn. Kijken wat er dan gebeurt. Is het een gezelschap van relatief onbekenden, moet u voor uzelf bepalen of u hier energie aan wilt besteden. Opvoeden is een zware klus. Niet iedereen is de moeite waard om op de vingers te tikken en vervolgens een serieus gesprek mee aan te gaan.

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met , , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan