Spring naar inhoud


Hoe te reageren op zwangerschap

Beste Beatrijs,

Om mij heen zijn steeds meer mensen zwanger. Ik heb een paar vragen over de manier waarop ik hiermee om moet gaan. Zijn tegenwoordig beide partners zwanger en is dus de vraag gewenst: ‘Zijn júllie zwanger?’ of vraag je dit alleen aan de vrouw? Vervolgens gaan er kaartjes uit: ‘Gefeliciteerd met jullie zwangerschap’. Wat is hiervoor een correcte boodschap? Wens je het koppel veel geluk in de komende negen maanden? Is het gepast sterkte te wensen met de bevalling in het vooruitzicht? Als alles goed gaat, wordt er op een gegeven moment een kindje geboren. Volgens mij is het enige wat mij dan nog te doen staat de trotse ouders te feliciteren met het wonder of sla ik hier ook de plank mis?

Hoe reageer ik op zwangerschap?

Beste Hoe reageer ik,

‘Zijn jullie zwanger?’ is een rare vraag. Alleen de vrouw kan zwanger zijn. Hoogstens kun je samen een kind verwachten. Het is eigenlijk nooit goed om aan iemand te vragen of ze zwanger is, tenzij de tekenen overduidelijk zijn en dan vraag je het ook niet, dan stel je het vast (‘Goh, je bent zwanger! Leuk!’) Maar zelfs dan. Wie weet heeft ze alleen maar een te dikke buik. Correct is om te wachten tot iemand zelf vertelt dat ze zwanger is / een kind verwacht, en dan kunt u die vrouw (of die man, als hij het vertelt) er meteen mee feliciteren.

U hoeft geen speciale felicitatiekaartjes te sturen voor een zwangerschap. Negen maanden van geluk wensen is ook niet nodig, en sterkte wensen met de bevalling is in dit stadium ook wat voorbarig. Dat doet u pas tegen de tijd dat een vrouw op alle dagen loopt. Als de kleine geboren is, zijn ruime felicitaties weer wel op hun plaats, eventueel door middel van een kaartje, maar u kunt ook op kraambezoek gaan met een kraamcadeautje voor de baby.

Artikelen in Traditionele etiquette, Zwangerschap en baby's.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Melissa schrijft

    Wel belangrijk om op te merken: veel zwangeren stellen het niet op prijs om gefeliciteerd te worden zo lang er nog geen kind is geboren. Traditioneel gezien kun je een zwangere een gezonde zwangerschap wensen en hopen dat alles goed gaat, maar houd je er rekening mee dat zwangeren nog niks willen “vieren” en nog niet gefeliciteerd willen worden voordat hun kind gezond en wel is geboren. Vooruitlopen op geluk voelt voor hen onprettig. Soms is er zelfs het bijgeloof dat als je te vroeg viert of feliciteert, het hierdoor mis kan gaan… Ook de nieuwe trend om cadeau’s te geven voorafgaand aan de geboorte, wordt absoluut niet door iedere zwangere op prijs gesteld! Wel kun je altijd vragen wat ze wel of niet prettig vindt en daar dan rekening mee houden.Sommige HTML is toegestaan