Spring naar inhoud


Zwangerschap aankondigen

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik willen graag een kind, dus ik ben net gestopt met de pil. Mijn vraag is: wanneer moet je de familie vertellen dat je zwanger bent? Onze families zijn erg groot, en het is onmogelijk om het aan één familielid van zijn kant te vertellen, zonder dat iedereen (ook vrienden die geen familie zijn) het te weten komt. De moeder van mijn vriend is namelijk een echte roddeltante. Mijn vriend gelooft niet dat zijn moeder roddelt, maar ik weet dat ze eerder persoonlijke dingen over ons heeft doorverteld. Als ik zwanger ben, zou ik het meteen aan mijn moeder en mijn beste vriendin willen vertellen. Maar dan wil mijn vriend het natuurlijk ook aan zijn familie vertellen. En dan moeten we het meteen aan al onze vrienden vertellen, want dankzij zijn moeders geroddel en ‘onschuldige’ opmerkingen komt iedereen het dan toch al te weten. Ik vertel het dan nog liever aan helemaal niemand tot een week of tien, maar mijn vriend vindt dat dat niet kan. Wat zou u ons aanraden?

Wie krijgt de blijde boodschap?

Beste Wie krijgt,

Mensen vertellen altijd spannend nieuws door. Ga daar maar van uit. Neem daarom de aloude etiquetteregel in acht, die luidt als volgt: ‘Vertel het nieuws van uw zwangerschap pas wanneer u drie maanden zwanger bent en niet eerder.’ Er kan te veel misgaan in de eerste drie maanden. Miskramen komen vaker voor dan u denkt. Stel dat uw zwangerschap spaak loopt. Dan moet u iedereen weer inlichten dat het feest niet doorgaat. Spreek dus af met uw vriend dat u uw kiezen op elkaar houdt tot u de drie-maanden-grens gepasseerd bent. Vertel het ook niet tegen uw moeder of beste vriendin. Dan krijgt u geen problemen met mensen die met uw goede nieuws aan de haal gaan.

Artikelen in Familie, Liefde en relaties, Vrienden en kennissen, Zwangerschap en baby's.


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lidia schrijft

  Belachelijk… dus je mag fijn nieuws niet vertellen voordat je al een dikke buik hebt, want misschien gaat het wel mis. Als iedereen zo pessimistisch is, zitten we in een gezellige wereld! Ook als het misgaat (juist als het misgaat!) is het fijn als mensen het weten, zodat je ook steun krijgt als je het moeilijk hebt. Ik heb het driemaal al verteld aan iedereen zodra ik het wist, en driemaal hebben mensen me er raar om aangekeken. Ik heb ze het nakijken gegeven door drie kids te baren.

 2. Marike schrijft

  Ik zou het wel aan mijn eigen moeder en vriendin vertellen. Die roddelen toch niet? Dan worden zij “gestraft” omdat je schoonmoeder roddelt. En jou wordt je ontnomen dat je er met je eigen moeder en vriendin van kan genieten. Dat is te veel eer voor een roddelende schoonmoeder! Zij is verdorie volwassen en zou toch een geheim moeten kunnen bewaren. Eigen schuld zou ik zeggen. Ik heb zo veel ervaring met onprettige schoonouders dat ik nu (pas) altijd voor mezelf kies. ’t Is toch nooit goed.

  Laat je die mooie tijd niet ontnemen met je moeder en vriendin door fout gedrag van een ander dat je toch niet kan veranderen.

 3. JP de Man schrijft

  Als je het je schoonmoeder nadrukkelijk op haar hart drukt om het aan niemand te vertellen, moet dat toch lukken? De drie-maanden-regel geldt naar mijn mening voor de tweede lijn aan vertrouwelingen. Ouders en allerbeste vrienden kan je het wel eerder vertellen. Met natuurlijk het nadrukkelijke verzoek om het binnenskamers te houden.

 4. Esme schrijft

  De die maanden regel is nu juist uitgevonden voor dit soort gelegenheden. Handig toch? Iedereen wil tegenwoordig alles maar direct uit de doeken doen. Goed nieuws horen is nooit een ‘straf’ al komt het later. Gewoon 3 maanden in stilte vast genieten, en het daarna feestelijk aan iedereen vertellen.

 5. Mvt schrijft

  Wat een onzin, nare dingen moet je toch ook met elkaar kunnen delen. Vind het écht de grootste onzin om het 3 maanden voor je te houden, als je zo blij bent wil je dingen toch delen, wil je je onzekerheden toch kunnen delen met je geliefden e.d.? Erg pessimistisch inderdaad..Sommige HTML is toegestaan