Spring naar inhoud


Kosten eetafspraak delen

Beste Beatrijs,

Ik heb sinds een jaar een leuke studievriendin. Tot voor kort had zij weinig privacy in haar woonruimte, vandaar dat onze eetafspraken altijd bij mij thuis plaatsvonden. Geen probleem, ik houd van koken en vrienden zijn altijd welkom. Sinds kort heeft zij een grote studentenkamer, dus nodigde ze me uit voor het eten. Wel zei ze er bij te verwachten dat we samen boodschappen zouden doen, zouden koken en de kosten zouden delen. Die uitnodiging heb ik uit verbazing met een smoes afgeslagen. Ik weet dat deze gang van zaken gewoonte is onder studenten, aangezien ze weinig geld hebben en vaak niet kunnen koken. Toch ben ik beledigd, omdat ik verwachtte dat ze zou kunnen waarderen dat ik zo vaak voor haar gekookt heb en daar al helemaal nooit een vergoeding voor gevraagd heb. Zij is verder helemaal geen krent, dus kennelijk is het haar al die keren niet opgevallen. Moet ik nu voortaan betalen, en haar tegen mijn zin ook mijn rekening presenteren? Of eerlijk zijn, met het risico dat zij denkt dat ik over geld zeur, wat ook een beetje zo voelt?

Tekortgedaan

Beste Tekortgedaan,

Studenten die samen eten verrekenen dit inderdaad vaak. Maar niet altijd. De situaties waarin dit gebeurt zijn meestal eetclubjes. Dit kan op studentenflats gebeuren, waar mensen met elkaar eten die ook met elkaar wonen, of in vriendengroepjes. Daar wordt ook vaak met meer dan twee gegeten. Drie à zes mensen, soms zelfs zeven of acht, is gebruikelijk. Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel er wordt per maaltijd afgerekend (hoofdelijk omgeslagen) of de ene keer betaalt de koker alles, zodat hij de volgende keren gratis eet. De eerste mogelijkheid (per keer afrekenen) is het handigste, omdat niet iedereen altijd aanwezig is bij het eetgroepje.

Dit soort eetafspraken zijn iets anders dan wanneer je een vriend/in uitnodigt om te komen eten. In dat geval zijn de kosten voor de uitnodiger (die ook de boodschappen doet). Hulp bij het koken (eventueel afwassen) wordt wel aangeboden en aanvaard, omdat de bezoeker anders toch maar niks zit te doen in de kamer. De kosten zijn voor de koker, bij een volgende keer zijn de rollen immers omgedraaid en is de koker gast.

Het voorbeeld dat jij geeft is heel eigenaardig. Terecht voel je je daar enigszins beledigd door. Bespreek het met haar. Onder vrienden moeten dergelijke oneffenheden zonder gêne weg te werken zijn. Vertel haar dat je er moeite mee hebt ineens te moeten betalen na al die keren dat jij haar als gast ontvangen hebt. Zeg haar dat het je niet om het geld gaat, maar om het principe dat vrienden elkaar beurtelings vrijhouden.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan