Spring naar inhoud


Kosten van een kerstdiner

Beste Beatrijs,

Bij mijn studentenvereniging wordt een kerstdiner gehouden, waarvoor deelnemers een introducé mogen meenemen. Ik (meisje) ben zelf een paar keer als introducée meegegaan met een jongen naar zo’n kerstdiner en de jongen in kwestie betaalde dan alle kosten. Ik voelde me hier niet echt gemakkelijk bij, omdat het toch om een flink bedrag gaat. Het valt me op dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de seksen. De man betaalt voor de vrouwelijke introducée, maar als de vrouw aanbiedt om voor de mannelijke introducé te betalen wordt dit vaak niet geaccepteerd. Kunt u mij vertellen wat officieel gepast is? Als ik een jongen meevraag als introducé moet ik dan alles betalen of kan ik van hem een bijdrage in de kosten verwachten?

Wie betaalt het kerstdiner?

Beste Wie betaalt het kerstdiner,

Vrienden delen de kosten van gemeenschappelijk vertier.

Het beste is als iedereen voor zichzelf betaalt. Het zou in ieder geval niet vanzelfsprekend moeten zijn dat de man de kosten voor twee op zich neemt. Niet als hij zelf uitnodigt en al helemaal niet als hij uitgenodigd wordt. Een en ander hangt ervan af in wat voor context de afspraak met de introducé(e) wordt gemaakt. Als dat een potentieel romantische context is (een man vraagt een vrouw mee als kerstdinergast, omdat hij een oogje op haar heeft), zal de man geneigd zijn te betalen en zal het moeilijk zijn om hem hiervan te weerhouden. Als daarentegen een vrouw een oogje heeft op een man en hem daarom meevraagt als introducé, maakt ze zich niet aantrekkelijker door voor hem te betalen. Financieel spierballenvertoon is niet de manier waarop een vrouw een man voor zich wint, maar hoort bij de mannelijke versiertechnieken. In de  hofmakerij gelden andere conventies dan in het gewone sociale leven, waarin de kosten van gemeenschappelijk vertier gedeeld worden door vrienden, of die vrienden nu van gelijke of verschillende sekse zijn.

Het is het eenvoudigste om zo’n kerstdiner te beschouwen als een van de vele opties om samen iets gezelligs te doen. Normaal gesproken worden daarvan de kosten gedeeld. Dus bespreek het financiële aspect van tevoren, als u een jongen meevraagt als introducé. Maak hem duidelijk dat het zeker niet de bedoeling is dat hij voor u betaalt en stel voor de kosten te delen. Als u door een jongen wordt meegevraagd naar een kerstdiner, bied dan nadrukkelijk aan uw eigen kosten te betalen. Hoe meer hij tegenstribbelt, hoe sterker het romantische signaal dat hij afgeeft.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Paul schrijft

    Wellicht dat het galamos in deze ook een rol speelt. Sommige studenten nemen dit wellicht iets te serieus.

    ” De galaplicht (of gala-mos) is een ongeschreven regel. Als iemand je uitnodigt voor een gala en alles voor je betaalt, is het de bedoeling dat je met hem of haar de koffer in duikt. Heb je hier geen trek in? Zorg dat je de kosten deelt. Of accepteer de uitnodiging niet. “Sommige HTML is toegestaan