Spring naar inhoud


Stoppen met kerstkaarten

Beste Beatrijs,

Het is traditie om met Kerst en Nieuwjaar kaarten te sturen aan vrienden, kennissen en familie. Allemaal goed bedoeld, maar we willen ervan af, want eigenlijk is het een grote poppenkast. Als je kaarten krijgt van mensen van wie je geen kaart verwachtte, stuur je weer gauw een kaart terug. Een e-mail sturen vinden we een slappe optie. We denken er nu aan om iedereen een kaart te sturen met daarbij een berichtje dat het wat ons betreft de laatste keer is. Is dat een goed idee of kunnen we het ook anders doen?

De laatste keer

Beste de laatste keer,

Het staat u te allen tijde vrij om wel of geen kerstkaarten te sturen. U kunt precies doen of laten waar u zelf zin in hebt. Ik raad u af om mensen kerstkaarten te sturen met het bericht erin dat dit de laatste keer is dat u hen een kerstkaart stuurt. Dit maakt een licht bedreigende indruk, alsof u van plan bent om er ook anderszins een eind aan te maken. Dan kunt u beter überhaupt geen kerstkaarten meer versturen – daar zullen mensen verder niets achter zoeken.

Artikelen in Post, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Roos schrijft

  Ook ik was deze traditie een beetje beu. Voor kerst heb ik laten weten dat ik dit jaar het geld wat ik normaal aan kerstkaarten en postzegels zou besteden zou doneren aan een goed doel. Ik heb gekozen voor het wnf. Een goed doel is m.i. Pas echt een kerstgedachte!

 2. Cora schrijft

  Ik stuur al jaren geen kaarten meer. Iedereen van mijn familie en vrienden weet dat inmiddels en hebben het geaccepteerd. Nog steeds krijg ik jaarlijks kaarten, van mensen die zelf graag kaarten sturen, dat vind ik prima. De stroom kaarten neemt wel af en dat vind ik uiteraard ook prima.
  De enige personen bij wie ik een kaart in de bus stop zijn de buren links en rechts. Zij doen weleens wat voor mij (op de kat passen, band oppompen) en ik doe weleens wat voor hen (op de kat passen, plantjes water geven).

 3. Maria schrijft

  Er zijn een aantal familieleden die ik eigenlijk geen kerstkaart meer wil sturen aan het eind van dit jaar,het is elk jaar over en weer met kaarten,ook met verjaardagskaarten,maar daar wil ik ook mee stoppen.
  Ik las dat het dan beter is om niet op de kaart te schrijven dat dit de laatste kaart is omdat ik stop met kaarten sturen,maar staat het dan niet vreemd en of onbeschoft als ik wel een kaart krijg en niets terug stuur?
  Gaan deze mensen dan niet afvragen waarom ze geen kaart van mij hebben gekregen?

 4. N schrijft

  Sorry ik moest hierom lachen, je ziet het al voor je een kerstkaart met tekst: dit is wat mij betreft de laatste keer. Je maakt mijn depri zaterdag avond helemaal goed. Maar ik snap het wel, ik ben al jaren geleden gestopt met de kerstkaarten en ik krijg nu ook niets meer, lekker rustig zo.Sommige HTML is toegestaan