Spring naar inhoud


Stoppen met treingesprek

Beste Beatrijs,

Als ik met de trein reis, word ik soms aangesproken door een vriendelijke medereizig(st)er die gezellig een praatje wil maken. Vaak wil ik best ook even babbelen, maar op een gegeven moment is het gesprek wel klaar en heb ik geen behoefte meer om verder te kletsen. Hoe beëindig ik op beleefde wijze het gesprek, zodat ik, zonder me ongemakkelijk te voelen, de rest van de reis zwijgend tegenover mijn medereiziger kan uitzitten? Ik heb niet altijd zin om een boek te gaan lezen en wil ook niet krampachtig uit het raam gaan staren.

Treingesprek afsluiten

Beste Treingesprek afsluiten,

Dit soort gesprekjes met onbekenden in de trein zijn niet-verplichtend. Ze behoeven noch een formele introductie noch een formele afsluiting. Als men is uitgepraat, houdt men gewoon zijn mond. Als u niks meer te zeggen hebt, dan zwijgt u. U hoeft geen moeite te doen om het gesprek op gang te houden. Er is niets op tegen om een boek of tijdschrift te pakken en er is ook niets op tegen om uit het raam te gaan staren. Dat laatste is zelfs beter dan uw ogen op uw medepassagier gevestigd te houden. Als u aan de interactie wilt ontsnappen, kunt u desnoods uw toevlucht nemen tot het sluiten van uw ogen en doen alsof u in slaap valt.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. SB schrijft

    U kunt ook net doen alsof u naar muziek luistert, door oordopjes in te doen. In dat geval zal er waarschijnlijk helemaal geen gesprekje ontstaan!

  2. janneke schrijft

    Nog 2 tips:
    Ik ben wel eens in een andere coupe gaan zitten, maar uit beleefdheid wachtte ik dan wel om dat te doen bij een station, alsof dat mijn bestemming was,
    tip 2, en waarschijnlijk beter, ga in een stilte-coupe zitten.Sommige HTML is toegestaan