Spring naar inhoud


Alcohol in de trein

Beste Beatrijs,

Roken in de trein is – gelukkig – verleden tijd. Maar hoe zit het met alcohol? Een paar dagen geleden zat ik rond half zes ’s avonds in de trein. De passagier naast me klapt zijn tafeltje uit, zet een kartonnen beker neer en schenkt een klein flesje witte wijn in. Een doordringende alcoholgeur stijgt op en ik waan me in een kroeg. Al eerder werd ik in de trein geconfronteerd met reizigers die blikjes bier drinken, soms zelfs al in de vroege ochtend. Hoe staat de etiquette tegenover alcohol consumeren in het openbaar (waar de trein naar mijn idee onder valt)?

Geen wijn in de trein!

Beste Geen wijn in de trein,

Bleef het idee van de picknick vroeger beperkt tot een grazige weide op een zonnige dag, tegenwoordig wordt de openbare ruimte geschikt geacht voor elke denkbare consumptie. Winkeliers proberen de eters en de drinkers buiten de deur te houden, maar verder staat het mensen vrij om voedingswaren tot zich te nemen op een bankje in het park, op het strand, lopend op straat, wachtend op het openbaar vervoer, en dus ook in de trein. Sinds het afschaffen van de restauratiewagon eten en drinken treinreizigers op hun zitplaats. Daar is niets op tegen. Sommige mensen zijn uren onderweg. Wat er precies wordt geconsumeerd kan de etiquette niets schelen. Of iemand nu koffie, cola, bier of wijn uit een kartonnen beker zit te drinken valt onder persoonlijke keuzes, waar anderen geen invloed op hebben. U neemt aanstoot aan andermans alcohol. Andere mensen ergeren zich als medepassagiers een zak friet (vette walm), een appel (vervelend gekraak), een broodje hardgekookt ei (stank), een boterham met pindakaas (meer stank) of een warme kip-kerrie-schotel (nog meer stank) tot zich nemen in de trein. Allemaal windmolengevechten. Als u zich stoort aan bier- of wijndrinkers, moet u vluchten en een coupé verderop gaan zitten.

Artikelen in Het publieke domein, Reizen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. gevoelige neus schrijft

    Ja, helaas wanneer je last hebt van de geur van een ander is het jouw probleem. Ik heb me ook jaren geergerd aan etensgeur. Maar ook aan nagelbijten, neusgraverij, gesmak en wolken aftershave en parfum in het openbaar vervoer. Ben al zo vaak ergens anders gaan zitten. Ben zo blij dat ik vorig jaar op mijn 37ste mijn rijbewijs heb gehaald. Openbaar vervoer, nee, voor mij alleen bij hoge uitzondering. Ik zou zeggen, neem een geheim wapen mee: rijstwafels. Deze zet je in zodra er weer eens een vieze wolk van een ander jouw kant op komt drijven. Gegarandeerd dat die lucht de volgende dag nog in hun neus zit!

  2. Blikje schrijft

    Ach ik vind het wel gezellig. Laatst zat ik lekker aan een blikje Palm komen er 2 Duitse gasten bij me zitten met elk een blik Erdinger. Leuk gesprek gehad over de verschillende soorten bier. Zonder de biertjes hadden we elkaar waarschijnlijk nooit gesproken.. ?Sommige HTML is toegestaan