Spring naar inhoud


Balen van kerstkaarten

Beste Beatrijs,

Nu de Kerstdagen weer voor de deur staan, wil ik u graag de volgende vraag voorleggen:
Mijn vrouw verzendt al jaren tientallen kerstkaarten aan mensen met wie zij (wij) al tijden geen contact meer hebben. Zelfs bij de buren gooit zij een kerstkaart in de bus. Dit stoort mij. Ik vind het onzinnig om kaarten te versturen die na een paar weken alweer in de oud-papierbak verdwijnen. Ik heb voorgesteld om het geld dat wordt besteed aan dure kaarten en postzegels te doneren aan de voedselbank. Maar mijn vrouw weet niet van wijken en vindt ‘dat het zo hoort’. Op mijn werk heb ik met collega’s gesproken en enkelen vinden het een goed plan. Veel mensen sturen kerstkaarten uit pure gewoonte. Mensen die ik aardig vind, krijgen van mij een telefoontje. Hebt u raad in deze precaire kwestie?

Weg met de kerstkaarten!

Beste Weg met de kerstkaarten,

Kerstkaarten worden door sommigen gehaat als verspilling van geld en moeite, door anderen geliefd vanwege de traditie. Ik zou zeggen: laat uw vrouw begaan! Zij heeft er aardigheid in! Ze doet er geen kwaad mee, het is voor haar een activiteit die past bij de tijd van het jaar en een manier om contact te houden met verre en dichtbije mensen.
Mensen die een hekel hebben aan de kerstkaarttraditie hoeven er niet aan mee te doen. U kunt er zelf helemaal buiten blijven. U hoeft nog niet eens uw naam erop te schrijven, want dat doet uw vrouw wel namens u. Maar uw vrouw vindt deze traditie wel de moeite waard, dus waarom zou u haar dwingen om in plaats daarvan de voedselbank te subsidiëren? Geld geven aan filantropische instellingen is van een andere orde dan een kaartje sturen naar je sociale cirkel. Het een heeft niets met het ander te maken. Als u uw vrouw haar kerstkaarthobby gunt en als u zelf een bedragje overmaakt naar de voedselbank, is iedereen tevreden.

Artikelen in Post.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Firitia schrijft

  Ik zie kerstkaarten voor ‘mensen die jij nooit meer ziet’ meer als een manier om elke jaar even te laten horen dat jij nog leeft dan wel om te horen dat de ander nog leeft.

 2. Louise schrijft

  Ik vind er wel verschil in zitten. Een kaart met alleen een naam of een kaart met een persoonlijk geschreven boodschap. Ook de keuze van de kaart vind ik wel mee tellen.
  Een mooie wat duurdere kaart straalt toch uit dat je moeite doet voor iemand en hem/haar
  de moeite waard vindt. Bijv, iemand die van kunst houdt stuur je een kunstzinnige kaart
  met een mooie afbeelding die je kunt bewaren.
  Je hebt ook mooie en leuke soorten postzegels die een extra tintje geven aan een kaart en envelop.Sommige HTML is toegestaan