Spring naar inhoud


Kosten van een date

Beste Beatrijs,

Recent heb ik een man leren kennen waarmee ik een zeer geslaagde eerste date heb beleefd. Nu de tweede ontmoeting zich aandient, maak ik me zorgen over de kostenverdeling. Op de eerste date heb ik op eigen initiatief de drankjes betaald, waarna hij elders het spontane diner heeft afgerekend. Hij zal nu wederom de reistijd en -kosten op zich nemen en daarom zou ik hem graag bij de tweede date op het door mij bedachte uitje trakteren. Kan ik dit (vooraf?) voorstellen, of stel ik mij dan overmatig feministisch op?

Wie betaalt de date?

Beste Wie betaalt de date,

Het beste is om voorlopig de kosten fifty-fifty te verdelen. Wanneer de een voor de ander betaalt (hetzij de man voor de vrouw, hetzij de vrouw voor de man) wordt er in een te vroeg stadium te veel claim op de ander gelegd. Reiskosten doen niet ter zake. Bij gewone afspraken zonder dating context (tussen vrienden of familieleden) worden er ook geen reiskosten in de overwegingen betrokken. De ene keer reist immers de een, een andere keer reist de ander. Als alles goed blijft gaan, zult u ook wel eens reiskosten maken doordat u zijn kant op gaat voor een afspraak.

Omdat uw date de vorige keer het restaurant betaald heeft, kunt u zeggen dat u deze keer graag het uitje wil betalen, maar stel voor om het daarna fifty-fifty te doen. Op die manier laat u elkaar maximaal vrij en is elke afspraak een gelijkwaardige onderneming. Het is goed om dit van tevoren met uw date te bespreken. Wanneer er eenmaal een relatie is (als het stadium van aftasten met succes achter de rug is), is het leuk als een van de twee eens de restaurantkosten voor zijn/ haar rekening neemt of ergens anders op trakteert. Ook dan geldt: afwisselen is het beste. Het is niet goed als het altijd dezelfde is die betaalt.

Artikelen in Eten en drinken, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan