Spring naar inhoud


Snel trouwen, waarom eigenlijk?

Beste Beatrijs,

Sinds zeven maanden heb ik (man van 69) een nieuwe relatie. Het is nu zo serieus dat we in de loop van volgend jaar willen gaan trouwen. Mijn vrouw is drie jaar geleden overleden en ik heb drie volwassen dochters. Mijn dochters weten van mijn nieuwe relatie, maar de oudste en de jongste hebben er wat moeite mee, omdat zij hun moeder erg missen. Mijn vriendin dringt zich absoluut niet op de voorgrond. Ik wil niet dat er omwille van ons voorgenomen huwelijk conflicten ontstaan met mijn dochters. Sommige mensen zeggen tegen mij dat ik moet kiezen voor mijn vriendin en vooral moet trouwen als ik dat wil, anderen zeggen dat ik rekening moet houden met mijn kinderen. Mijn dochters zijn mijn eigen bloed. Ze zijn uniek, niet te vervangen. Hoe gek het ook klinkt, een vriendin is wel te vervangen. Hoe kan ik dit dilemma oplossen?

Een moeilijke keuze

Beste Een moeilijke keuze,

Idealiter zijn uw dochters en uw nieuwe vriendin niet elkaars antagonisten. U houdt van uw dochters, u houdt van uw nieuwe geliefde, waarom zouden die twee partijen elkaar bestrijden? Uw dochters zullen u uw nieuwe geluk niet misgunnen, uw geliefde wil graag dat uw verhouding met uw dochters goed blijft en ze wil zelf, neem ik aan, ook een prettige verhouding met uw dochters.

Tot zo ver alles in orde. Nu mijn vraag: waarom zo snel trouwen? U hebt sinds ruim een half jaar een relatie. Een serieuze relatie weliswaar, maar trouwplannen maken lijkt in dit stadium niet aan orde. Wacht hier nog een tijdje mee. Niet vanwege uw dochters, maar omdat trouwen geen overhaaste beslissing mag zijn. Dat geldt voor jong en oud, maar voor u als oudere weduwnaar komt daar nog bij dat een tweede huwelijk met diverse financiële voetangels en klemmen gepaard gaat. Als uw dochters problemen hebben met uw trouwplannen, komt dat misschien niet doordat ze hun moeder zo missen, maar omdat ze denken: ‘Daar gaat de erfenis!’ Natuurlijk zullen ze dat nooit tegen u zeggen, want mensen trouwen uit liefde en anderen horen zich daar niet mee te bemoeien, maar in een nieuw huwelijk zien uw financiën en uw erfenis er wel compleet anders uit dan zonder huwelijk.

Ouderen met volwassen kinderen houden het op liefdesgebied in eerste instantie meestal bij een latrelatie of ongehuwd samenwonen. Een huwelijk aangaan kan altijd later nog. Geld is op deze leeftijd veel meer een factor om mee rekening te houden dan wanneer twee twintigers met elkaar trouwen. Ik raad u aan om samen met uw geliefde de financiële consequenties van uw voorgenomen huwelijk goed in kaart te brengen en u daarbij vragen te stellen als: beschikt uw geliefde zelf over geld, inkomen, onroerend goed? Of wordt zij financieel afhankelijk van u? Wat als u komt te overlijden? Moet u ervoor zorgen dat zij financieel veilig achterblijft? Heeft zij zelf ook nog kinderen? En wat zijn de consequenties voor uw dochters? Pas wanneer dit allemaal helder is en wanneer uw relatie tot een vaste vanzelfsprekendheid is uitgegroeid, is het tijd om aan trouwen te denken. Vooralsnog is er geen enkele reden voor haast.

Artikelen in Bruiloft, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kluit schrijft

  Als ik bijna 70 jaar was en als weduwnaareen fijne vriendin tegenkwam, zou ik aandringen op een lat relatie; genieten van elkaar, op reis, theater, kortom actief leven, maar wel tot rust kunnen komen in eigen vertrouwde omgeving en logeren kan altijd nog.

 2. S. schrijft

  (2e alinea) ‘Waarom zo snel trouwen?’ Dat vind ik vrij ongehoord en het is niet uw plaats mevr. Beatrijs. (Het is wel handig om uit te zoeken wat de consequenties zijn op financieel vlak voor de kinderen.)
  Waarom zo ‘snel’?? Daarom. Het is hun beslissing. Misschien omdat ze op leeftijd zijn, misschien omdat ze romantisch zijn.. Dat is aan hun.

 3. John Slenter schrijft

  De gevolgen van trouwen in dit stadium zijn nog veel groter en acuter. De kinderen kunnen hun erfdeel onmiddellijk opeisen. Gemiddeld genomen dient u dan uw huis te verkopen om de vordering aan de kinderen te kunnen voldoen. Daarna bent u pas vrij om een andere vrouw desgewenst te onderhouden.

 4. Sabina schrijft

  In de reacties gaat iedereen ervan uit dat de dochters bezorgd zijn om hun erfenis, maar kan het dat ze moeite hebben met de nieuwe partner van Moeilijke Keuze omdat ze hun moeder nog erg missen? Lijkt me tijd om te praten met de dochters en te vragen waar de schoen wringt. Afhankelijk daarvan kan Moeilijke Keuze dan beslissingen nemen.

 5. Sanja schrijft

  Als je niet op huwelijkse voorwaarden trouwt, kun je niets regelen voor de kinderen. Ik las een keer in een interview met een notaris: Als je in gemeenschap van goederen trouwt met je nieuwe partner, geef je niets om je kinderen.Die zullen dan namelijk geen cent erven zolang de weduwe nog leeft.Sommige HTML is toegestaan