Spring naar inhoud


Vader gaat trouwen

Beste Beatrijs,

Ruim een jaar geleden is mijn moeder overleden. Een half jaar later werd mijn vader (70) verliefd op een vrouw. Sindsdien is hij onherkenbaar veranderd. Binnenkort gaan ze trouwen. We kregen een uitnodiging met alles erop en eraan: wettelijk huwelijk, kerkelijk huwelijk, receptie en besloten diner met kinderen en kleinkinderen. Ook werd medegedeeld dat een fotograaf groepsfoto’s zal maken.

Vanzelfsprekend gun ik mijn vader en zijn vriendin al het geluk van de wereld. Alleen ben ik zelf op dit moment eigenlijk te verdrietig om na alles wat er is voorgevallen met een oprecht gevoel de huwelijksdag bij te wonen. Ik heb wel een bloemstuk gestuurd om hen te feliciteren met hun voorgenomen huwelijk. Verder voel ik er niets voor om met het bruidspaar en de wederzijdse (klein)kinderen op de foto te worden gezet. Ik overweeg wel beschikbaar te zijn voor een foto met mijn eigen broer en zussen, maar ja, móet ik wel naar de bruiloft of kan ik ook wegblijven? Ik wil mijn familie liever niet belasten met mijn afwegingen.

Vader gaat trouwen

Beste Vader gaat trouwen,

Uw vader is na de dood van uw moeder naar uw gevoel te snel overgeschakeld op een nieuwe liefde en eeen nieuwe vrouw. Ook vindt u (proef ik uit uw woorden) dat dit huwelijk te grootscheeps wordt aangepakt.

Ik kan me voorstellen dat u het pijnlijk vindt dat uw moeder zo snel vergeten lijkt te zijn, maar u hebt natuurlijk geen greep op uw vaders liefdesleven. Tenzij er bedenkingen binnen de familie leven over de erfenis (misschien vermoedt u dat de nieuwe vrouw op geld uit is of anderszins niet te vertrouwen is?) of serieuze twijfel over de toerekeningsvatbaarheid van uw vader, raad ik u aan toch maar gewoon aan alles mee te doen. Niet naar het huwelijk gaan betekent een extreme motie van wantrouwen tegen uw vader. Daarmee zou u zijn tweede huwelijk en zijn nieuwe vrouw veroordelen en dat komt neer op een opzegging van de toekomstige contacten met uw vader. Wilt u dat? Neemt u het zo hoog op?

De groepsfoto lijkt me een detail. Als u toch naar het huwelijk gaat, heeft het weinig zin om uit protest niet op de foto te gaan. Met zo’n halfhartige actie zou u alleen maar onrust zaaien onder de aanwezigen. Overweeg goed bij uzelf: wilt u de relatie met uw vader aanhouden? Dan moet u de festiviteiten over u heen laten komen. Of kunt u deze nieuwe verbintenis niet accepteren? In dat geval blijft u weg van het huwelijk, wat consequenties zal hebben voor de relatie met uw vader. U zult zelf uw houding moeten bepalen in dezen. Ik raad u aan om uw bedenkingen wel met uw broer/zusters te bespreken. Daar belast u hen niet mee. Zij zullen ook zo hun ideeën hebben over het nieuwe huwelijk van uw vader en wie weet kunnen zij uw gemoed een beetje verlichten.

Artikelen in Bruiloft, Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan