Spring naar inhoud


Jong trouwen?

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn anderhalf jaar samen, sinds één jaar echt serieus en daarvan wonen we nu ook een aantal maanden samen. Onze vrienden maken zo’n beetje allemaal trouwplannen en aangezien ze al heel lang een relatie hebben is dat natuurlijk een logische stap. Nou willen wij eigenlijk ook wel heel erg graag met elkaar trouwen, alleen hebben we er een beetje een dubbel gevoel bij. Wij voelen de liefde en romantiek heel heftig, maar wij denken dat het maatschappelijk niet wordt geaccepteerd als je zo snel en jong (26 jaar) al gaat trouwen! Ik heb het idee dat je pas met elkaar kunt trouwen, als je al jaren met elkaar gaat, elkaar door en door kent, bijna alles wel van elkaar weet en als je binnen elkaars familie ook een open boek bent. Hoe zit dit nu eigenlijk echt?

Nu of later?

Beste Nu of,

Je hoeft elkaar helemaal niet door en door te kennen en jaren met elkaar opgetrokken te hebben, voordat je kunt trouwen. Laat trouwen (dat mensen in de dertig zijn), zoals nu veel gebeurt, biedt ook geen garantie voor een bestendiger huwelijk. Tot voor kort was het juist gebruikelijk dat mensen in hun jaren twintig trouwden. Dan is de vruchtbaarheid van vrouwen ook het grootst. Aan jong trouwen zitten allerlei voordelen: kinderen hebben relatief jonge ouders; het is voor jongere moeders na een periode van kinderzorg en thuiszitten vaak makkelijker om weer voet aan de grond te krijgen op de arbeidsmarkt dan voor oudere moeders die er een tijd uit zijn geweest.

Bij trouwen gaat het er om dat je zeker weet van elkaar: dit is de man/vrouw met wie ik mijn leven wil delen. Er zijn veel verschillende relaties mogelijk, waar mensen om uiteenlopende redenen mee kunnen doorgaan, maar dit is het soort intuïtie (het ja!-gevoel) dat zich heel snel kan aandienen. Vaak weet je zoiets al binnen een paar weken (al is het ook weer niet verstandig om na een paar weken al te trouwen). Als jullie nu anderhalf jaar samen zijn, dan weten jullie toch wel zo ongeveer wat je aan elkaar hebt, en als jullie nog steeds dat ja!-gevoel hebben, lijkt de basis solide genoeg. 26 jaar is niet verschrikkelijk jong en het is leuker om te trouwen met veel liefde en romantiek, dan nog eens vijf jaar te wachten. Over vijf jaar houden jullie hoogstwaarschijnlijk nog steeds veel van elkaar, maar dan is al die vurigheid een beetje weggeëbd. Ga trouwen en maak er een prachtige dag van!

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan