Spring naar inhoud


Jong gezin te logeren

Beste Beatrijs,

Onlangs ben ik (man, 35 jaar) een dagje op bezoek geweest bij een oude vriend in het westen van het land. Zelf woon ik in het oosten. Het was de eerste keer sinds lange tijd dat ik weer contact met hem had en ik maakte toen ook kennis met zijn vrouw en dochtertje van anderhalf jaar. Er kwam ter sprake dat zij het leuk zouden vinden om met hun drieën een bezoek aan mij te brengen. Ik woon in een flat, dus dat wordt behoorlijk inschikken qua logeerpartij. Iets waar ik een beetje tegenop zie. Maar veel zorgelijker vind ik de levendigheid en beweeglijkheid van hun dochtertje die echt overal aan zit. Kortom: ik denk dat het een heel vermoeiend bezoek kan zijn voor mij. Een en ander wil ik tactisch voorleggen zonder de indruk te wekken dat zij niet welkom zijn bij mij. Ik dacht aan een dagje uit bij mij in de buurt, zonder overnachting. Een andere mogelijkheid is om te vragen of zij met hun tweeën willen komen en een laatste idee is om te vragen of zij willen komen als hun dochtertje wat ouder is en beter in toom gehouden kan worden. Hoe moet ik dat inkleden?

Beducht voor logeerpartij

Beste Beducht voor,

In de configuratie ‘alleenstaand persoon is bevriend met gezin’ is het handiger als de vrijgezel het gezin bezoekt en niet andersom. Een peuter heeft niets aan zo’n logeerpartij als uw huis niet op kinderen is ingesteld. U kunt eventueel een dagexcursie (zonder logeren) voorstellen, als ze met alle geweld uw kant op willen komen. Maar waarom eigenlijk? Is uw omgeving zo bijzonder dat je daar twee uur heen, twee uur terug in de auto voor wil zitten, met een peuter die niet geïnteresseerd is in natuur of bezienswaardigheden? Moet er worden gewandeld met een dreumes die na tien minuten moe is en begint te zeuren? In een restaurant gaan zitten soms? Zelfs een pannenkoekenhuis is niet aan zo’n jong kind besteed.

Beschouw dit gezin als een eenheid. Zo zien zij zichzelf kennelijk ook. Zeg dus niet: ‘Kunnen jullie die lastpost thuislaten en met z’n tweeën komen?’ En ook niet: ‘Kunnen jullie wachten met komen logeren tot het kind oud genoeg is om niet alles in mijn flat te verruïneren?’ Nee, dat logeren moet helemaal geen optie zijn. Ook een tienjarige vindt er trouwens niets aan om een weekend door te moeten brengen in de flat van een alleenstaande vriend van z’n ouders, waar voor kinderen niets te beleven is. Laat het contact bij hen plaatsvinden, niet omdat u zo onhartelijk bent dat u hen niet wilt ontvangen, maar uit consideratie met de behoeften van het kind, en uit bereidheid om zelf de (voor u minder zware) taak van het reizen op u te nemen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan