Spring naar inhoud


Logeren met een prijskaartje

Beste Beatrijs,

Ik heb een vriendin die ik al jaren ken. Zij is een paar jaar geleden verhuisd naar het zonnige zuiden. Ze komt geregeld terug naar Nederland en logeert dan vaak bij mij. Vanuit mijn huis bezoekt ze haar familie en oude contacten. Ik moet zeggen, en zonder schroom, dat ik een royale gastvrouw ben. Ik zet goed eten en drinken op tafel en zorg vaak voor vervoer door haar met de auto ergens heen te brengen en weer op te halen. De laatste keer legde mijn vriendin 30 euro op tafel als dank voor een logeerpartij van vijf dagen.

Naast haar huis in het buitenland is een vakantiehuisje gelegen. Mijn vriendin heeft mij uitgenodigd voor een bezoek aan haar en suggereerde mij om dit huisje voor een week te huren. Een andere mogelijkheid was dat ik bij haar zou logeren en zo de huur van 350 euro voor het huisje kon uitsparen. Zij zou mij dan slechts 100 euro in rekening brengen. Ik was enigszins perplex door dit voorstel. Hoe zal ik hierop reageren?

Vriendenprijsje

Beste Vriendenprijsje,

U hebt uw vriendin vele malen onderdak geboden, vrijgehouden en chauffeursdiensten voor haar verricht en nu u voor een tegenbezoek wordt uitgenodigd, vraagt zij 100 euro vergoeding. Dat is niet bepaald een hartelijk aanbod. Het vakantiehuisje naast haar (en de prijs daarvan) staat hier geheel buiten. Bespreek uw ongenoegen met uw vriendin. Het beste is om dit telefonisch te doen en niet via brief of e-mail. Dan kunt u meteen haar reactie peilen. Schriftelijke communicatie over een precair onderwerp als ‘ergens niet voor willen betalen’ kan makkelijk ontsporen.

U belt haar op en u zegt: ‘Leuk, die uitnodiging! Ik kom graag, maar kunnen we dat niet gewoon met gesloten beurzen doen? Je hebt toch al X keer mij bij gelogeerd zonder dat ik daar kosten voor in rekening bracht?’ En dan hoort u wel hoe ze reageert. Waarschijnlijk zal ze zich excuseren en u gelijk geven. Zo niet, dan kunt u alsnog besluiten om niet naar haar af te reizen danwel om haar bij volgende logeerpartijen om een adequate financiële compensatie te vragen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan