Spring naar inhoud


Te vroeg komen

Beste Beatrijs,

Over laatkomers wordt altijd ruim en breed geklaagd, maar over mensen die steevast een uur te vroeg komen, terwijl de gastvrouw de kamer nog aan het stofzuigen is, of haar haar nog staat te föhnen, hoor je zelden iemand. Toch vind ik dit in wezen net zo onbeleefd als een uur te laat komen. Zeker als er door de gastheer/-vrouw een aanvangstijd is gegeven bij de uitnodiging. Wat zegt de etiquette over vroegkomers?

Liever op tijd

Beste Liever op tijd,

Te vroeg komen is een grotere overtreding dan te laat komen. Tot een kwartier te laat komen voor bijvoorbeeld een etentje bij iemand is geen punt. Dat hoort bij de marge die gasten krijgen voor de aanloop naar een gezellig samenzijn. Voor een feest zijn de normen nog ruimer. Vaak komen mensen een of twee uur na aanvang nog binnen. Let wel: buitenshuis gelden scherpere regels. Wie met iemand in restaurant afspreekt, mag slechts vijf minuten te laat komen.

Te vroeg komen kan wel in een café of restaurant, maar absoluut niet bij mensen thuis. Hiermee worden de gastheer en -vrouw in privétijd gestoord en dat is irritant. Zelfs vijf minuten te vroeg is al verkeerd, laat staan een uur. Wie een uur te vroeg komt, mag niet rekenen op gezelligheid. De te vroeg gekomen gast wordt met een tijdschrift op de bank geparkeerd, terwijl de gastheer en -vrouw doorgaan met hun voorbereidingen voor het etentje, de borrel of wat er dan ook te gebeuren staat. Een voortijdige gast kan iets te drinken krijgen, maar zal zichzelf moeten amuseren tot het doek opengaat en de voorstelling kan beginnen.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. nanda schrijft

  Eerlijk is eerlijk,ik ben een laatkomer. Zeker bij informele dingen en familiare aangelegenheden ben ik graag wat later.
  Mijn schoonfamilie bestempeld dit als respectloos,zij zijn erg van de tijd. Bij hun probeer ik mijn leven te beteren.

  Andersom zijn zij steevast veel te vroeg,gemiddeld drie kwartier voor de afgesproken tijd. Bang voor geen pakeerplek en goede stoel zijn ze altijd ongelofelijk vroeg.
  Inmiddels spreek ik standaard later af met hun en zijn ze de laatste tijd eens niet de eersten op een feest of verjaardag.
  Het is ook voorgekomen dat ik mijn laatste boodschappen aan het doen was of boven mezelf aan het douchen en omkleden was en ze voor een dichte deur stonden.
  Ik bied geen excuses aan maar geef aan dat ze veel te vroeg zijn. Inmiddels is de drie kwartier al verschoven naar een kwartier te vroeg…en mijn laat komen is nu ook nog maar een kwartier later.Sommige HTML is toegestaan