Spring naar inhoud


Meisje moet te vroeg thuis zijn

Beste Beatrijs,

Als ik (meisje van 16) in het weekend uit wil gaan moet ik uiterlijk om half twee thuis zijn. Dit houdt in dat ik om één uur moet vertrekken. Mijn vrienden en vriendinnen mogen zo laat thuiskomen als ze willen, waardoor het voor mij minder leuk is om uit te gaan. Zeker als we pas om een uur of twaalf beginnen. Daarbij is het ook nog eens lastig omdat er iemand speciaal met me mee terug moet fietsen. Ik mag van mijn ouders niet alleen fietsen. Mijn vrienden vinden dat niet erg, maar ik voel me daar toch niet prettig bij. Ik heb al vaak tegen mijn ouders gezegd dat ik mijn tijd zelf kan bepalen en dat ik heus niet om zes uur ’s ochtends aan kom zetten. Hooguit wordt het vier uur. Ik heb van alles geprobeerd, maar ik kan ze niet overtuigen. Weet u iets?

Oud en wijs genoeg

Beste Oud en wijs,

Ik begrijp best dat je ouders vasthouden aan een thuiskomtijd van half twee. Voor een meisje van 16 lijkt me dat heel redelijk. Maak je het nog later, dan is de volgende dag eigenlijk verloren, want die gaat dan vooral heen met in bed liggen. Waarom moeten scholieren zich gedragen alsof ze studenten zijn die een zelfstandig leven leiden? Waarom begint dat uitgaan pas om twaalf uur? Je kunt toch net zo goed om tien uur afspreken? Is het soms leuker om om half drie ’s nachts met elkaar te praten of te dansen of te drinken dan om half elf ’s avonds? Ik weet het antwoord wel, hoor. Dan zeg je: ‘Iedereen komt pas om twaalf uur, dus voor die tijd is er niets aan.’ Maar als iedereen nou om tien uur zou komen in plaats van zich van tevoren goedkoop in te drinken?

Enfin, vroeger beginnen gebeurt natuurlijk niet, dat weet ik ook wel, en het is begrijpelijk dat je hetzelfde wilt als je vrienden en vriendinnen. Flink doorzeuren tegen je ouders lijkt me dan het enige wat eropzit. Je zou ook gewoon weg kunnen blijven tot vier uur. Kijken wat er dan gebeurt. Kom je dan het huis niet meer in? Krijg je straf? Maar wat voor straf? Een maand niet uitgaan? Zakgeld inhouden? De meeste tieners doen wat ze willen, omdat hun ouders niet over sanctiemogelijkheden beschikken. Zo gaat het in Nederland. Ik denk niet dat de ouders van je vrienden het zo dol vinden dat hun kinderen hele nachten uitgaan, maar ze kunnen er niets tegen beginnen. Ze hebben domweg geen gezag. Wat let je om je eigen zin te doen? Je ouders kunnen je niet vastbinden.

Als je terugdeinst voor opstandigheid (want er komt natuurlijk wel ruzie van), dan moet je je maar neerleggen bij de regels van je ouders. Zo krankzinnig zijn die regels nu ook weer niet. Hoe later het wordt, hoe meer er gedronken wordt en in de loop van zo’n lange nacht neemt het niveau van de conversatie gestaag af. Gelukkig zijn je vrienden zo aardig om met je mee naar huis te rijden. Met de tijd die niet verloren gaat aan je roes uitslapen de dag daarna kun je allerlei leuke en nuttige dingen doen. Bedenk verder maar dat je nog een heel leven voor je hebt en dat je ongetwijfeld nog genoeg aan nachtbraken toe zult komen.

Artikelen in Tieners.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Peter schrijft

    Ouders vinden het vaak belangrijker dat hun kind veilig thuis komt dan wanneer hij of zij thuis komt. Probeer hun er anders van te overtuigen dat het voor degene die met je meefietst niet veilig is dat hij of zijn daarna weer alleen terug moet en dat het over het algemeen het veiligst is als de hele groep tegelijkertijd gaat.Sommige HTML is toegestaan