Spring naar inhoud


Buren hangen beddengoed buiten

Beste Beatrijs,

Wij wonen in een prettige buurt met ruime jaren-dertig-huizen. Tegenover ons is een jong gezin komen wonen, waarvan de vrouw des huizes een vervelende gewoonte heeft. De ouderlijke slaapkamer is aan de straatkant en zij is gewend om ’s ochtends het beddengoed royaal uit het raam te hangen en pas ’s avonds weer binnen te halen. Wij wonen hier nu twintig jaar en niemand anders in de laan doet dat. Hoe komen we van die ergernis af, zonder de goede relatie met de overburen te verstoren? We hebben er met andere buren over gesproken en die vinden het ook onprettig. Zij verwachten echter dat wij de kat de bel aanbinden, omdat wij er pal tegenover wonen. Hoe kunnen we dat het beste doen?

Uitzicht op zure lappen

Beste Uitzicht op,

Ik kan er inkomen dat u het irritant vindt om dag in dag uit tegen het beddengoed van de buren aan te kijken. Hoewel de lakens luchten waarschijnlijk een frisse, hygiënische gewoonte is, maakt het toch een ordinaire indruk. Of vooroorlogs. Ouderwets in ieder geval. Al denk ik dat men vroeger het beddengoed hooguit een uurtje buitenhing. Niet de hele dag. Misschien moet u hierop aansturen, als u er wat van gaat zeggen. Want uw ergernis bespreken is het enige wat erop zit, als u hier een eind aan wil maken. U schrijft dat u een goede verhouding hebt met de overburen. Dan kunt u toch ook wel op een vriendelijke manier het beddengoed ter sprake brengen? Met een verontschuldiging erbij, zo van: ‘Sorry, ik wil niet je hele huishoudelijke routine dwarsbomen, maar.’ En dan gaat u in op de dubieuze esthetica van buitenhangend beddengoed. En u geeft de als vraag vermomde suggestie om de wappertijd tot een uurtje te beperken. Bijvoorbeeld tussen acht en negen uur ’s ochtends. Hangen de lakens langer buiten, zullen ze niet nog frisser worden.

Artikelen in Buren, Het publieke domein.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. johannes schrijft

  u wilt bepalen hoe lang uw buren het wasgoed buiten hangen. dat vind ik getuigen van een ongelofelijk grote onverdraagzaamheid en burgerlijke moraal. ‘niemand anders doet dat’. Nou en? wilt u tot in detail bepalen hoe uw straat eruit ziet? zo werkt dat nou eenmaal niet. zolang mensen geen overlast veroorzaken mogen ze doen wat ze willen op hun terrein. misschien vinden uw nieuwe overburen de kleur van uw auto wel lelijk of staan uw gordijnen hun niet aan. zo is er altijd wel wat! verdraag eens wat meer van een ander! zoek een echte zinvolle bezigheid in plaaats van u te fixeren op zoiets onbelangrijks.

 2. Wendy schrijft

  Ik vind het niet normaal dat mensen de hele dag het beddengoed uit het raam hangen dat is heel wat anders dan een kleur van een auto die je niet aanstaat over smaak valt niet te twisten maar de hele dag tegen iemands beddengoed aankijken vind ik niet smakelijk (heb helaas ook een zijbuur die dat iedere dag doet)

 3. SaintGermain schrijft

  Het is werkelijk nooit in mijn hoofd opgekomen dat mensen zich zouden kunnen storen aan buitenhangend beddengoed. Een van mijn buren doet dat ook wekelijks. En de enige gedachte die dan door mijn hoofd gaat is: “Dat frist vast lekker op, dat zou ik ook eens moeten doen!” (Om het vervolgens nooit te doen.)

 4. Maria schrijft

  Helemaal eens met heer Johannes: ik hang elke week mijn dekbed buiten, al vele jaren
  lang en heb nog nooit commentaar gehad. Zo ja, zou ik me er niets van aantrekken, want
  wij hebben geen dwingende woonvoorschriften hieromtrent.
  Ik denk dat veel mensen in onze laan (zonder overburen) het niet eens zien- ik woon twee hoog- omdat iemand zelden minuten lang met zijn neus in de lucht loopt……toch?
  Mijn was w.o. mijn dekbedovertrek hangt wekelijks, als het weer het toelaat, op mijn balcon en ook over het balcon heen. Niemand neemt er aanstoot aan: leven en laten leven, want daar is niets ordinairs, vooroorlogs of volks aan.
  Ik zeg ook niets over de stinkende barbecues, borende buren, spelende kinderen,
  ruziënde echtparen enz. die men ook in onze en elke wijk aantreft.

 5. Gert-Jan schrijft

  Het is erg onprettig als buren zich met je gewoontes gaan bemoeien dus ik zou het beddengoed maar gewoon accepteren. Als het nu ging om het vervuilen van de straat met afval of hondenpoep of eindeloze geluidsoverlast maar het gaat om relatief schoon beddengoed. En daarbij moet je je nooit laten opjutten door anderen om de kastanjes wel even uit het vuur te halen, want als er ruzie van komt heb jij een probleem.

 6. Julia schrijft

  Feitelijk:
  De ene buurvrouw is bezig om te ontzuren en de andere is bezig zich te verzuren.
  Goed bezig dames!

  ^ _ ^Sommige HTML is toegestaan