Spring naar inhoud


Buren roken in de tuin

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Sinds anderhalf jaar wonen mijn man en ik met ons zoontje van drie in een twee-onder-een-kap woning. Het is een rustige buurt. We hebben een ouder echtpaar als naaste buren. We zijn niet dik bevriend, maar we groeten elkaar beleefd en maken soms een praatje. Nu met het mooie weer zitten we veel buiten in onze bescheiden achtertuin en de buren ook. Dat is het probleem niet, maar ze roken beiden als een bovenboot. Als de wind verkeerd staat, zitten wij in de sigarettenrook en stank. We vinden dat heel vervelend en ook niet gezond. Tevens zijn we er ons van bewust dat we er eigenlijk niets van kunnen zeggen, omdat zij zich in hun eigen tuin bevinden. Maar het bederft voor ons de pret en gezelligheid van het buitenzitten. Hebt u een idee hoe wij dit kunnen aanpakken?

Niet-rokers in de tuin

Beste Niet-rokers,

Hier is niets aan te doen, vrees ik. Het gaat te ver om mensen het roken in hun eigen tuin te verbieden (of vriendelijk te vragen of ze hier alsjeblieft mee willen ophouden, wat op hetzelfde neerkomt). Blijf niet hangen in uw eigen ergernis, maar stel uzelf voor hoe het allemaal nog veel erger had kunnen zijn. Oké, u hebt kettingrokende buren en dat is niet leuk. Maar u had bijvoorbeeld ook buren kunnen hebben die elke avond, weer of geen weer, de barbecue aansteken en daar urenlang hun avondeten op braden. Of buren die regelmatig voor de gezelligheid zo’n afschuwelijke vuurkorf ontsteken of de tuin volzetten met smerige geurkaarsen en wierookstaafjes. Een vuurkorf en een barbecue geven ongenadig veel meer rook af dan paffende buren. Ongeacht de windrichting slaat die in uw hele huis naar binnen en blijft daar dagenlang hangen. Dan had u pas een probleem gehad. Verheug u dat dat in ieder geval niet aan de hand is. Vergeleken bij andere vormen van legale rookoverlast zijn sigaretten in de buitenlucht de moeite niet waard om je over op te winden.

Artikelen in Buren, Verslavingen.

Gelabeld met , .


58 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. R. schrijft

    Er is wel een oplossing: gebruik een goede ventilator en blaas de lucht weer terug.
    Bij mij hielp het prima tegen rook- en barbecuelucht.

  2. Weg met tokkies schrijft

    Zelf voor nog meer overlast zorgen.
    Zet bijvoorbeeld de Stereo op 10 met grindcore. Of plaats een rij vuurkorven met ventilator zodat de rook hun kant op gaat.
    Neem een blaffende hond en laat die in de tuin achter als u gaat boodschappen doen. Laat een scooter een halfuur stationair zijn rook de kant op blazen van de rokende buren. Beantwoord tokkie gedrag met tokkie gedrag. Het is tenslotte uw tuin waar de derrie van de buren binnen komt drijven!
    Binnen no time heeft u andere buren.

  3. Iemand die gezond wil blijven schrijft

    Wij hebben hetzelfde probleem.
    Wij wonen in een rijtjeshuis met een tuin van ongeveer 7 meter lang.
    De hele straat rookt niet,maar natuurlijk wel onze buurman die aan de westkant zit. Elke keer als ze een sigaret opsteken ruik je het in de woonkamer in de zomer als de ramen opstaan en ook boven in onze slaapkamer.
    Zitten we eens lekker buiten, dan moeten wij weer eens wat anders gaan doen als buurman een sigaret opsteekt. Kunnen wij weer binnen gaan zitten met de deuren en ramen dicht.

    Ik hoop dat we geen kanker er van krijgen.

    Ons zoontje speelt graag in de zandbak en die krijgt de rook ook over zich heen.

    Van mij mogen ze rookhokjes op de hoek van de straat gaan neerzetten!

  4. Dee schrijft

    Een reactie op: ” weg met tokkies”
    Ongelooflijk.. wie is hier nu de Tokkie, als je al op zo’n idee komt?

  5. Diana schrijft

    Dee, denk je niet dat ‘Weg met tokkies’ het enigszins ironisch bedoelde?

    Iemand die gezond wil blijven, hopelijk bent u ook zo fanatiek bezig om ervoor te zorgen dat uw kind in een volledig autovrije omgeving opgroeit. Of bent u zelf misschien juist een van die automobilisten, die andere mensen angst bezorgt dat zij en hun kinderen kanker krijgen van uw uitlaatgassen? Als dat het geval is, vind ik uw reactie ronduit hypocriet.

    Overdrijven is ook een kunst, mensen.
    En nee, ik rook zelf niet.

  6. M. Helman schrijft

    Dit gaat net zo ver als mensen verbieden in hun eigen woning te roken, in Amerika gebeurt dat al in appartementencomplexen. Ook klagen mensen op terrassen over de rook. Mede ten behoeve van al die niet rokers is het rookverbod in een horecagelegenheid ingesteld, het staat de niet rokers dus geheel vrij om binnen in een rookvrije omgeving te genieten van hun hapje en drankje, de rokers zijn daar al weggejaagd. Zij passen zich zelfs in de koude wintermaanden aan aan de eisen van de niet rokers maar het omgekeerde lijkt vrijwel onmogelijk.

  7. Yvon schrijft

    Helaas heb ik een vergelijkbare situatie meegemaakt. Om de stank te ontlopen zijn we voor het huis gaan zitten in plaats van erachter. Ja, de andere buren vonden het wel een beetje gek.. maar we zaten mooi in de frisse lucht!
    Uiteindelijk zijn we verhuisd (om andere redenen) zodat ik nu stankvrij buiten kan zitten. Wat een genot!

  8. C. Corner schrijft

    M. Helman…een gokje…een roker? Evenals de persoon met de eerste reactie.

    Niet sociale rokers draaien altijd de waarheid om. Wat nou weggejaagd uit de horeca? De persoon is welkom, de sigaret niet. Dezelfde (on)logica werd ook toegepast door rokers toen de bioscopen het verbod instelde.

    De roker doet iets dan vele mensen smerig en onaangenaam vinden. Veel mensen krijgen zelfs hoofdpijn en regelmatig meeroken is bovendien dodelijk. Halloooo, het staat zelfs op het pakje !!!

    Het lijkt mij dan ook vanzelfsprekend dat de roker zich aanpast, maar dat blijkt in de praktijk nogal moeilijk te zijn.
    Vroeger was er zo’n spotje op tv: “Roken, samen komen we er wel uit”. Daar is dus niets van terecht gekomen en zodoende was het nodig dat er een verbod moest komen.

    Ik heb soms gevraagd aan rokers om even te wachten met roken. Een satanisch lachje en twee sigaretten roken in plaats van één was meestal het antwoord.
    In deze gevallen is roken is een asociaal gedrag dat te lang geaccepteerd is door de meerderheid.

    Ik gebruik nog wel eens een vergelijking.
    Stel ik moet heel nodig mijn behoefte doen en in mijn ogen kan het echt niet wachten. Ik ga lekker zitten 1 meter van waar u zit te eten. Mijn redenering: tja…ik moet nodig en bovendien…ik spetter toch niet?

    Rokers beseffen niet de overlast die ze veroorzaken. Ik heb 100 keer liever een BBQ lucht dan mijn rokende buurvrouw. Misschien geef ik zelfs nog wel de voorkeur aan een vuurkorf.

    Ook ik zit al de gehele vakantie met gesloten ramen en deuren.
    Toch vreemd dat mijn buurvrouw niet in haar eigen huis wil roken, maar het wel prima vindt om mijn huiskamer vol te blazen met rook.

    Met een webcam heb ik gecontroleerd hoe vaak zij rookt. Schrik niet, zo’n 96 sigaretten Gauloises per dag.
    En volgens de rokers moet ik dit gewoon maar accepteren?

    Ik heb haar op een nette manier gevraagd om minder vaak te roken. De deur werd in mijn gezicht dichtgegooid en diezelfde middag nodigde ze 5 rokende vriendinnen uit die aan de lopende band hebben zitten roken.

    Ik vrees dat soortgelijk gedrag van mijn kant de enige oplossing is. Dat of hopen dat ze heel snel longkanker krijgt.
    Dus…ik ben op zoek naar een methode die legaal, betaalbaar en voor mij acceptabel is. Maar natuurlijk vreselijk irritant voor de buurvrouw. Tips van harte welkom.

  9. L. de Graaf schrijft

    C. Cornereen gokjeeen niet-roker?

    Vindt u het gek dat we het niet samen kunnen oplossen als u roken vergelijkt met urineren. Als u bovendien denkt dat dat pluimpje rook uit een sigaret minder erg is dan de dikke wolken vanaf een BBQ, dan zit het echt tussen uw oren.

    Ik hoop trouwens dat uw buurvrouw het niet merkt dat u haar bespiedt met ee webcam. Dat is namelijk, in tegenstelling tot roken, wel strafbaar.

  10. C. Corner schrijft

    Hey…een roker die reageert. Dat u nog moet gokken?

    Maar u heeft gelijk, roken is niet te vergelijken met urineren. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat roken erger is. Iemand die naast mij piest ruik ik nauwelijks, ik krijg er geen hoofdpijn van en op de lange termijn ga ik er niet aan dood.
    Dus…urineren…dat kan echt niet….toch? Waarom moet ik dan roken heel normaal vinden, terwijl het erger is.

    Ik denk dat veel niet rokers een BBQ (op warmte) minder erg vinden dan roken. De geur van een BBQ, met voedsel erop, is soms zelfs prettig. Wat ik al zei, rokers willen niet beseffen hoe erg de sigaret stinkt. En tja…dan moet het wel zo zijn dat die niet rokers het allemaal tussen hun oren hebben zitten.

    Sociale rokers zijn van harte welkom. Zij houden rekening met mensen en dus ook alle begrip voor hun verslaving. Het gaat nou juist om de asociale, zoals mijn buurvrouw. De webcam was eenmalig om het aantal sigaretten te tellen, niets anders. Dat u anders suggereert is behoorlijk beledigend. Maar goed, mensen gaan nou eenmaal beledigen als ze weten dat ze fout zijn.

    Als u een sociale roker bent dan houdt u ook rekening met uw buren. Een paar sigaretten per dag worden echt wel ok bevonden. Maar de hele dag stomen en dan nog overal schijt aan hebben is wat mij betreft asociaal.

    Succes ermee..ik ben nog steeds op zoek naar de gouden tip voor een tegenoffensief.

  11. Diana schrijft

    C. Corner, ook aan u nogmaals de vraag of u autorijdt. Als niet-roker en niet-automobilist erger ik mij vele malen meer aan de asociale stank en luchtvervuiling van auto’s dan van sigaretten. Met die auto’s beneemt u niet alleen mij en mijn kinderen, maar helaas ook toekomstige generaties de adem.

  12. Ton schrijft

    Ik vind de tip van R. heel erg goed! Een ventilator de lucht terug laten blazen.

  13. Krieschen schrijft

    Er zijn ook rokers die begrip kunnen tonen voor hun medemens en zelfs zover gaan door te vragen of aan de aanwezige (niet roker) of die last heeft als hij/zij een sigaretje op zou steken. DUS net als bij niet-rokers heb je mensen die zich in een ander kunnen verplaatsen. Als we het over die andere groep mensen hebben (al dan niet rokend) is mijn insteek dat het zinloos is met hen in discussie te gaan. NIET doen.
    En zelf je net zo hufterig gaan gedragen?
    Als CARA-mens weet ik hoe verlammend met name sigarettenrook op de ademhaling werkt. Misschien zouden rokers hun adem twee minuten moeten proberen in te houden en ervaren hoe het is om geen lucht te krijgen.

  14. C. Corner schrijft

    Beste Diana, Ja… ik heb een auto uit noodzaak voor mijn werk. Openbaar vervoer is helaas geen optie. Maar ik heb wel een zo’n schoon mogelijke auto. Deze heb ik om milieu redenen aangeschaft. Ik kan mij goed voorstellen dat uitlaatgassen ook smerig zijn. Het is echter wel zo dat je zoiets meestal weet voordat je er gaat wonen. Veranderd een verkeerssituatie, terwijl je er woont, dan is er alle recht om met de gemeente hierover te praten. Er zijn tientallen voorbeelden waar de gemeente helpt tegen geluid- en stankoverlast t.g.v. verkeer. Een gemeente die helpt tegen rokende buren ben ik nog niet tegen gekomen.
    Maar goed… alle respect voor dit probleem maar het is eigenlijk een ander gespreksonderwerp.

    Verder heb ik de ventilator geprobeerd. Eerst in mijn huis gericht op de open deur. Helaas werkt dit niet goed want de rooklucht komt nog steeds flink binnen. Vervolgens heb ik ‘m buiten gezet gericht op de rookplek, maar ook dat maakt niet veel uit. Tja… misschien als ik een vliegtuig propellor neerzet. :) Goede tips, maar helaas werken ze onvoldoende.

    Ik heb alle nette manieren geprobeerd, maar helaas gaat het hier om echte hufters. Discussie heeft geen zin.

    Ik kwam op het idee van de tuinslang. Rook mijn kant op? Milieuvriendelijk water hun kant op.

    Dit werkte heel erg goed. Uiteraard ben ik wel met de dood bedreigd, maar ze durven niet meer te roken in de tuin.

    Tuurlijk is dit ook van mij een hufter actie. Maar aso rokers… het is maar een beetje water, toch? Sociale rokers… uiteraard verdienen jullie wel respect en niet een dergelijke hufter actie.

    Maar goed, eindelijk een werkend middel.
    Succes.

  15. Chionna schrijft

    Ik heb mij geamuseerd en in gedachte gefantaseerd dat ik het zelf was die zo veel moed had om die asociale buren naast mij met een flinke straal van de waterslang te laten schrikken. Maar helaas, ik durf het niet, want ik heb het al e.e.a. met ze mee gemaakt. Ik zit niet meer in de tuin als zij er zijn en mijn huis staat nu te koop. Uiteraard niet alleen om de rook van de buren. Maar vervelend is het wel en ik heb bewondering voor dhr./mevr. C.Corner. Ik weet er alles van.

  16. Dhr. C. Corner schrijft

    Beste Chionna, het doet me goed dat iemand mijn actie steunt, ook al is het geen nette actie. Het was voor mij, min of meer, een laatste redmiddel.

    Het contrast vind ik ook opmerkelijk. Rook mijn kant op zou ik moeten accepteren. Maar water hun kant op geeft ze ineens het recht om mij met de dood te bedreigen. Gelukkig voel ik me niet geïntimideerd, maar het is eigenlijk de wereld op z’n kop.

    Ik kan mij goed voorstellen dat een (aso) rokende buur meespeelt bij de beslissing om te verhuizen. Ik heb zelf ook met de gedachte gelopen, wederom de wereld op z’n kop.

    Maar misschien hart onder de riem voor de slachtoffers. Na mijn geslaagde actie nu het blijde feit dat mijn buren gaan verhuizen. Hopelijk krijg ik er een goede buur voor terug.

    Jammer dat ik zelf een aso moest worden om het aso-gedrag van anderen te remmen. Maar, het is gelukt!

    Succes. Mvg, C. Corner.

  17. Hermans schrijft

    Pff, meneer Corner, wat ben ik blij niet naast u te wonen. En ik rook niet.

  18. Dhr. C. Corner schrijft

    Beste Hermans, dus…ik ben een slechte buurman op basis van bovenstaande? Ik vind het verbluffend dat u mij zo goed kent na een paar stukjes tekst.
    Wellicht geeft u de voorkeur aan mijn buurvrouw. Goed nieuws, ze gaat verhuizen, dus wie weet maakt u kans. :)
    Ik ben benieuwd of we het gespreksonderwerp dan opnieuw voor u moeten openen over een jaartje of wat.

  19. Josefine schrijft

    Meneer C.Corner, ik zou het niet durven, een straal water erop zetten, maar mijn complimenten, want het heeft dus wel degelijk iets uitgehaald. Ik wens u socialere nieuwe buren toe!

    Wij hebben hetzelfde probleem en zit nauwelijks buiten. Wanneer ik er zit, gebruik ik dus ook inderdaad een ventilator, wat een beetje helpt en verder vooral de momenten waarnemen dat ze er niet zijn, maar dit is zelden.

    Het meest ergelijke is als je al op bed ligt en de smerige walm rook drijft je slaapkamer in…deze man komt 4 keer in het uur naar buiten en slaapt enkele uren per nacht. Hij kondigt zich trouwens altijd zwaar hoestend aan bij elke sigaret en dat is dan weer positief om zelf weg te gaan, maar negatief als je ligt te slapen, want ben er al menig keer door wakker gemaakt.

    Binnen roken ze niet en dit gaat dus het hele jaar door, ook als het regent, sneeuwt, vriest of dooit…zijn enigste bezigheid is elke 10 min. naar buiten komen om te roken….rookt daarbij heel slechte en goedkope shag en dat stinkt nog eens zo erg.

    Ik weet dat ik niet kan vragen of ze in hun eigen tuin willen stoppen of mindere, dus oplossen kan ik het niet.
    We zijn er hier dan ook nog steeds niet uit wat er aan gedaan kan worden…ik bedoel..die straal water durf ik dus niet.

    Ben blij dat straks de ramen weer dichtgaan, hoewel het hoesten dan nog steeds te horen is (4x in het uur)

  20. Gerda schrijft

    Wat een gezeur zeg, ik rook in mijn woning, op het balkon, in mijn auto en op mijn werk op straat.
    En alle niet-rokers komen er gezellig bij staan.
    Ik ga niet meer uit eten en niet meer naar de kroeg.
    En als ik een tuin zou hebben zou ik daar ook in roken.
    Niet rokers kunnen ook overdrijven, zeker de stoppers.
    En met een waterslang, hoe ziek ben je dan?

  21. C. Corner schrijft

    Beste Gerda,

    U lijkt overal te roken waar het wettelijk is toegestaan.

    Vreemd trouwens dat u dat op het werk nog mag. Daar zijn toch die mooie “aquariums” voor ontworpen?

    Maar goed…stel mensen hebben toch last van uw rookgedrag.
    Houdt u daar dan rekening mee? Gaat u voortaan uw rookgedrag / locatie aanpassen voor uw medemens?

    Zo ja….prima….niets aan de hand.

    Zo nee…tja….zo ontstaan nou precies de rookverboden op het werk, in de horeca en het openbaar vervoer.

    En…ook de problemen met buren.
    Dus ik ben dus ziek om een waterslang te gebruiken….mmmm.
    Hoe ziek moet mijn buurvrouw dan zijn dat ze het zover laat komen? Tja…zonder haar actie van mijn geen reactie.

    Leuke bijkomstigheid. De rest van mijn buren hebben mij bedankt voor mijn optreden. Van één buur kreeg ik zelfs een cadeau. Ook zij waren het aso rookgedrag meer dan beu.

    Kortom: Er is ook veel verborgen onvrede.
    Roken irriteert veel mensen, ook al wordt dat niet altijd in het gezicht van de roker gezegd.

    En Jofefine…sterkte. Probeer allereerst te vragen of hij zijn rookgedrag wil veranderen zodat jij er minder last van heb. Zo niet, dan heb je alle recht tot de waterstraal. Ook juridisch sta je even sterk als de roker. Toevallig nagevraagd bij mijn advocaat.

    Succes.

  22. Vuurkorf schrijft

    “Vergeleken bij andere vormen van legale rookoverlast zijn sigaretten in de buitenlucht de moeite niet waard om je over op te winden”

    Beste Beatrijs, zou ik zélf mogen beslissen of ik me daarover opwind? Lekkere “oplossing” draag jij aan.
    Onze buren roken ook iedere tien minuten in de achtertuin, de hele dag door, met z’n tweeen, soms drie man sterk. Ik kan niks openlaten achter, want alle rook trekt het huis in.. ook de slaapkamer, lekker wakker worden ‘s-ochtends.. NOT.

  23. Van Katwieck schrijft

    Stap naar de rijdende rechter daar behandelen ze wel meer van die zeur-dingen zoals u misschien wel eens heeft gezien.Hoe mooier mensen wonen en hoe rijker ze zijn des te erger de luxeproblemen zijn.Lieve help.. gaan zeuren over buren die in hun tuin roken…2 onder 1 kap ..tja misschien is een vrijstaande villa een beter idee ,of u gaat naar uw vakantie-woning daar lekker in de tuin zitten.

  24. C. Corner schrijft

    Nou, het lijkt mij nou juist geen luxe probleem. Of je nou op een klein flatje woont of in een grote villa, in beide gevallen kun je behoorlijk last hebben van de rokende buren. Tuurlijk, hoe vrijer het huis, des te minder de kans op last. Dus…het is eerder het tegenovergestelde van een luxe probleem.

    Misschien moet er een extra belasting worden ingevoerd op sigaretten t.b.v. luchtvervuiling. Met dat geld kunnen niet rokers dan allemaal een vrijstaande villa kopen. Dus Van Katwieck, kom maar op met een half miljoen. Kan jij lekker doorpaffen en ik vrij wonen.

  25. gevoelige neus schrijft

    Ik geef Dhr Corner groot gelijk. Als je al zoveel keer geduldig en vriendelijk aan je buren hebt gevraagd of ze alsjeblieft rekening met je willen houden. Zoveel keer een oplossing hebt aangedragen. Zoveel keer een ontkennende reactie hebt gekregen. Zoveel keer schouders opgehaald zien worden. Ja, dan ga je over tot actie.
    Ik weet dat komende zomer onze onderburen weer heerlijk van hun tuin zullen genieten terwijl ik binnen zit met de ramen en deuren gesloten. Ik voel me beperkt in mijn vrijheid. Oplossingen zijn vaak zo simpel, en ook zo weinig moeite. Het is lastig als je buren niets van je aan willen nemen. Je vraagt niet meer of ze het willen begrijpen, nee, je wilt alleen maar dat ze het van je aannemen. Ik denk dat ik eens wat stinkkaas ga kopen. Die belandt dan op mysterieuze wijze in hun tuin. Kinderachtig, ja, vast wel. Maar andermans klachten niet serieus nemen is ook niet volwassen.

  26. Paulus de boskabouter schrijft

    Ook ik heb een rokende onderbuur en de rook komt linearecta mijn slaapkamer in. De sproeinstallatie voor de plantjes op mijn piepkleine balkon per ongeluk over de rand laten sproeien vind ik wel een goeie optie, bedankt voor de waterstraaltip.

  27. C. Corner schrijft

    Nou, ik heb inmiddels nieuwe buren. Helaas rookt één van hen ook en wederom alleen buiten. Maar, gelukkig is zij een sociale roker. Het gaat om hooguit vijf sigaretten per dag en ze vroeg bovendien of ik er last van had. Ik gaf aan van wel, maar ik zei ook dat ik het aantal keren per dag vond meevallen.
    Toch gaat de buurvrouw vanaf dat moment achter in de tuin zitten zodat ik er nauwelijks last van heb.

    Beste (ASO) rokers, zo kan het dus ook !!!
    Dus geen waterstraal noodzakelijk voor deze buurvrouw.
    Wel een bos bloemen voor haar sociale gedrag.

    Leuk toeval. Mijn voormalige buren wonen nu wederom naast een niet roker en toevallig ken ik die persoon.
    En daar is inmiddels hetzelfde voorgevallen. De buurvrouw ging weer door met haar aso gedrag. Er valt niet mee te praten.
    Dus tja, ik heb de tip van de waterstraal doorgegeven en de tip is (na lang aarzelen) gebruikt. Uiteraard wederom succesvol.

    De aso buurvrouw heeft gedreigd met een kort geding.
    Kom maar op, want ook zij wordt uitgelachten met zo’n claim. Net als wij meemaken indien we een claim indienen tegen roken in de tuin.

    Dus….nu mag zij naar de rijdende rechter om haar probleem wellicht op te lossen. Leuk hè, we draaien de zaak gewoon om.
    Goh, aso rokers. Wat kunnen niet rokers lastige buren zijn hè.

    Succes.

  28. Riet schrijft

    Diep en diep triest allemaal de niet rokers bahbah.

    Wij hebben een zelfde probleem met de buren die elke avond zeuren over het roken nu roken wij al een stuk minder en zijn we weinig thuis en hebben we een afspraak om smorgens tot 10 uur en savonds na 10 uur achter in de tuin te roken en nog hebben ze er last van nu zijn mijn ouders weg en beginnen ze steeds meer te zeuren dat wij ons niet aan de afspraak houden en staat er bij hun raam een rook melder hoe ziek ben je.

    Ik bepaal nog steeds waar en hoe laat ik rook in de tuin en niet mijn buren.
    Uit eten ga ik niet en naar de kroeg ook niet omdat dat de niet rokers al verziekt hebben voor de rokers we betalen al genoeg voor het roken.

    Maar kijk ook eens naar u zelf niet roker wat voor verslaving heeft u of dagelijkse routine. Misschien hebben wij daar ook wel is last van.

    En rokers wat zouden jullie nu doen als je zulke buren hebt die iedere dag controleren en kijken of je wel aan de afspraak houd.

    Maar als ik me ergens aan erger van de buren bv elke nacht 4 x naar de wc gaan en dat 7 dagen in de week dan erger ik me daar ook aan en word ik er ook meer en meer kwaad om dus. KIjk eerst naar jezelf voordat je andere lastig valt met zeuren over iets van een klein beetje rook.

    Tevens hou ik ook rekening met mensen op een station en bij een restaurant.

  29. Suzanne schrijft

    Ik rook niet, heb nooit gerookt, mijn geliefde rookt niet en mijn kinderen ook niet. Toch zal ik het niet in mijn hoofd halen rokers te bestempelen als minderwaardig of asociaal.

    Ik val steil achterover van de mentaliteit van sommige niet-rokers. Het is toch te gek voor woorden dat zij menen te mogen bepalen dat hun buren niet mogen roken in hun eigen tuin! Dat zij menen meer dan een ander te zijn alleen omdat ze niet roken…
    Zoals Beatrijs stelt: er zijn ergere vormen van overlast.

    Barbecuen deze klagers nooit? Hebben zij geen vuurkorf? Geen auto of brommer? Geen wolken parfum? Veroorzaken zij zelf nooit, op geen enkele manier, wat voor overlast dan ook? Anderen asociaal noemen, terwijl ze zich zelf nog veel asocialer gedragen… U kunt mensen het roken verbieden in uw eigen huis, in uw tuin en in uw auto, en daarmee houdt het op.

    Ik kan me niet goed voorstellen dat rook van een sigaret buiten bij de buren iemands slaapkamer blauw van de rook zet… Normaliter verspreidt die rook zich en verwaait in de open lucht, alle kanten op…

    Mijn buren (sinds 17 jaar) roken allebei en ik heb er nog geen seconde last van gehad.

    Zoals mijn moeder vroeger altijd zei: ‘Overdrijven is ook een vak’.

  30. Yvonne schrijft

    Aan Suzanne: sommige niet-rokers worden letterlijk ziek van de rook. Zij worden heel erg benauwd of krijgen allergische reacties. Voor hen ligt de zaak anders dan een beetje stank.

    De rest van de niet-rokers dienen zich inderdaad op te winden over belangrijkere zaken in het leven – maar die nemen vast niet de moeite op dit stukje te reageren. Zodoende staan hier wat extreme reacties bij elkaar.

  31. johannes schrijft

    nou suzanne, jij kunt toch niet oordelen hoeveel last mensen ervan hebben. tolerantie is goed, maar als mensen gaan klagen is er meestal echt overlast. meestal houden mensen namelijk best wel lang hun mond omdat klagen niet zo makkelijk is. en het gaat ook niet om het afstrepen van de ene overlast tegenover de andere. zo kun je wel bezig blijven.

  32. riet schrijft

    Als mensen zich aan de afspraak houden en je een regel heb ingesteld (in je eigen tuin) en ze gaan daarna nog zeuren over roken. Dan breek bij mij echt me klomp. Mijn schoonouders (wonen we nu) roken ook niet mijn schoonvader heeft slechte longen. En heeft het snel benauwd zelf hij klaagt niet over de rook omdat hij er geen last van heeft. Hoe kan het dan dat mijn buren er wel last van hebben. Als je als mensen ergens aan erger dan wordt je ergenis steeds meer en meer en ruikt je het al bij het geringste.

    Kijk eerst naar jezelf of jezelf wel alles goed doe klaag dan pas over de rokers.

    Ik ben het meer als zat altijd dat geklaag over roken. En kanker kan iedereen krijgen iedereen heeft kankercellen inzich of ze gaan wel opkomen of ze blijven rustig. En of het slecht is ach drinken eten te veel sporten is ook slecht.

  33. Rookt niet, klaagt niet schrijft

    Klagende rokers,

    Jullie hoeven niet zo te verdrinken in zelfmedelijden. Ooit domineerden rokers het openbaar domein. Roken hoorde erbij. Niet-rokers werden in de horeca weggemoffeld in een ongezellig zogenaamd rookvrij hoekje. Hoe symbolisch, haha! Bezwaren tegen meeroken (zoals luchtwegproblemen) werden weggewuifd als tuttig, burgerlijk, intolerant, met drogredenen over autowalmen en de kreet: “dan ga je maar ergens anders heen”. Heel sociaal en tolerant hoor! En pretendeer maar niet dat het anders was. Nu zitten jullie, door jullie eigen harde opstelling (de echt sociale rokers daargelaten) zelf met de gebakken peren. Ja, dat is wennen he? Maar jullie verdienen geen mededogen vanwege jullie vrijwillig opgedane verslaving.

    Ik ruik de sigarettenrook van mijn buren ook weleens. Het valt voor mij onder de mini-irritaties die niet opwegen tegen de vrijheid die rokers op hun eigen terrein hebben. Daarmee veroordeel ik degenen die wel last hebben van rook overigens niet: ik ken hun persoonlijke situatie niet.

  34. Vermeer schrijft

    Zou je een centraal afzuigsysteem andersom kunnen laten werken door overdruk te creeeren en zodoende verse lucht van bijvoorbeeld de noordkant van het huis gebruiken om de slaapkamer rookvrij te houden? Daar zat ik dus aan te denken. (tuin op het westen, rokers onder het raam, en blijkbaar altijd westenwind).

  35. Valerie schrijft

    Ik word nu elk nacht wakker met keelpijn en pijn in mn longen sinds mn nieuwe onderbuurvrouw rookt op balkon in de nacht, elke nacht. Het is best warm dus hou raam en deur open en in de ochtend licht er een hele rookwalm in mn slaap -en woonkamer. Echter ook als ik mn deuren en ramen dichthou wat ook benauwend aanvoelt al helpt t een beetje maar nog word ik er wakker van. Dit bericht schrijf ik hier nu uit wanhoop. Ik weet niet wat ik eraan kan doen en word er depressief van.

  36. Yvonne schrijft

    Tja, er worden heel wat reacties gegeven op dit beladen onderwerp.
    Zelf zijn wij niet-rokers, en wonen nu 11 jaar in dit huis. sinds een aantal maanden nieuwe buren gekregen die, helaas voor ons, roken, en dus niet roken in eigen huis, maar natuurlijk in de tuin.
    Wij hebben er ook last van, doen vaak de deuren en ramen dicht, terwijl we juist heel graag buiten zitten, heel irritant allemaal.
    Ik begrijp trouwens niet waarom rokers zo nodig buiten moeten roken.
    Je bent toch al ongezond bezig, dus wat maakt het uit als je dan binnen rookt, dan hebben andere mensen er tenminste geen last van.
    Het is een probleem waar niet veel rokers begrip voor hebben, dat is duidelijk, vaak wordt de stankoverlast niet serieus genomen. Als rokers gestopt zijn met roken, dan gaan ze het pas vies vinden, en begrijpen ze wat een last andere mensen hebben gehad van hun onreine gewoonte.

    Zelf zetten we regelmatig een ventilator aan, maar deze haalt inderdaad niet alle stank weg.
    Het zal er wel van komen dat we eens een praatje met de buren moeten gaan maken om het probleem vriendelijk te bespreken.
    We kunnen alleen maar hopen dat ze een beetje schappelijk reageren, en rekening gaan houden met hun medemensen.

  37. Wiesje schrijft

    Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid, je begrijpt niet dat mensen het blijven doen.
    Maar het is nu eenmaal een verslaving waar je niet zomaar van af kunt komen.
    Als je een overlijdensrisicoverzekering af wilt sluiten, en je rookt niet, dan betaal je zowat de helft minder aan premie dan als je wel rookt, ik spreek als niet-roker uit eigen ervaring.

    Met de Zorgverzekering zouden ze het zelfde moeten doen: de rokers het dubbele laten betalen, want waarom moet de niet-roker opdraaien voor de gezondheidsproblemen van de roker?

    Het is nou eenmaal een feit dat rokers veel risico lopen met hun gezondheid, en de Zorg veel geld kost.
    Dat risico moeten ze dan maar zelf betalen vind ik, misschien helpt hun dat om van hun verslaving af te komen.

    Zelf hebben wij ook last van rokers in de tuin, het is afschuwelijk om daar van mee te “genieten”, In plaats van mijn rozen en andere heerlijke bloemgeuren, ruiken we constant sigaretten lucht! Walgelijk! Waar zijn mensen toch mee bezig om hun leefomgeving zo te verzieken.

  38. Yvonne schrijft

    Beste Wiesje,
    Het is heel cru om het zo op te schrijven, maar rokers besparen de samenleving juist veel geld: ze worden minder oud (dus ‘kosten’ minder AOW) en gaan na een korter ziekbed dood (veel rookgerelateerde ziektes zijn ongeneeslijk (soms zelfs onbehandelbaar) en veroorzaken een relatief snelle dood). Als morgen iedereen zou stoppen met roken gaan alle ziektekostenverzekeraars en alle pensioenfondsen failliet. Bovendien betalen rokers vrij veel accijns op elke sigaret, een mooie inkomstenbron voor de overheid.
    Je laatste punt snijdt wel hout: bloemengeuren ruiken zoveel fijner dan rooklucht!

  39. C'est moi schrijft

    Hulde voor meneer C. Corner!! :)

  40. hopeloos schrijft

    Ik ben blij dat er meer mensen zijn die er last van hebben. Sinds een half jaar hebben we onder ons iemand die onderhuurt wonen. Zij rookt heel erg veel en vindt dit ook normaal. Ik word er heel erg ziek van en heb al diverse malen afspraken proberen te maken waar ze zich vervolgens niet aan houdt. Zij begrijpt niet dat andere mensen daar last van kunnen hebben. Ik heb altijd de ramen openstaan om te luchten. Nu doet ze dan sinds het warme weer ook, zodat de rook zowel langs de slechte isolatie van het huis als van buiten komt. Wanhopig word ik er van. Nu had ik de afspraak gemaakt dat zij aan de achterzijde moeten luchten en wij aan de voorzijde. Kreeg ik daar een giftige moddergooimail van de eigenaresse van. Zij moest kunnen luchten, en door ons was het zo dat de onderhuurster het huis niet wilde kopen. Ik denk: als zij geen rekening met ons houden, waarom wij dan wel met hen?

  41. C. Corner schrijft

    Ik blijf mij verbazen over de reacties van de “dwangneurose” rokers. Wie klagen hier nou eigenlijk?
    “Ik mag niet meer roken op me werk, ik mag net meer roken in een restaurant, ik mag niet meer roken in een bar en ook niet in een bioscoop”. Ahh gut, wat zijn jullie toch zielig en wat is de wereld toch hard voor jullie!

    Heb je vroeger ooit een niet roker horen klagen dat hij ergens niet naartoe kon omdat er gerookt werd? En dat is nog wel een terechte klacht omdat hij/zij het probleem niet veroorzaakt.

    Besef nou gewoon eens dat iedereen welkom is, maar je sigaret niet. Het is toch niet dat die sigaret brandend aan je vast zit? Een niet roker is niemand tot last totdat de roker begint.
    En blijkbaar is vragen om niet in mijn bijzijn te roken een stuk asocialer dan gewoon doorroken.

    Wist je dat een rechter in Zweden het roken in de tuin voor een vrouw heeft verboden? Dus rokers, ga vooral zo door en dan komt die regel ook in Nederland. Precies hetzelfde als met de andere regels. Jullie veroorzaken het probleem zelf door de overlast niet te erkennen.

    Er zal talloze metaforen om de roker de overlast te laten inzien. Ik heb hierboven ooit al de metafoor met urineren gebruik, blijkbaar onsuccesvol.

    Ik zal een mildere variant bedenken. Stel ik vind het heerlijk om op vol vermogen te schreeuwen in mijn tuin, 100 keer per dag gedurende 5 minuten, 365 dagen per jaar. Heerlijk toch, zo’n ontlading en van 7-22 uur helemaal legaal !!! U heeft daar last van, u praat met mij, maar ik vind u echt een zeur….er bestaan toch oordopjes!!!

    Goed, ik hoop dat de metafoor voorzich spreekt, anders hebben we naast een rookprobleem ook een IQ probleem.

    Wat mij ook opvalt in bovenstaande teksten is dat veel rokers blijkbaar een tering hekel hebben aan de BBQ en een vuurkorf. Op zich al metafoor genoeg tegenover hun eigen gedrag.

    Maar goed, stel nou dat ik mijn BBQ die drie keer per jaar niet meer gebruik. Leggen jullie dan de 36500 sigaretten per jaar weg? Die weddenschap ga ik wel winnen denk ik.

    Weet je, mijn tuinslang aktie was zo succesvol dat ik erover nadenk om zo’n groot waterpistool aan te schaffen. Overal waar ik last heb van rokers vraag ik eerst netjes of ze rekening willen houden met mijn situatie. Doen ze dat niet…tja…nat pak.
    Maar beste rokers, ik ben die zieke geest toch?

    Dus Riet en Gerda, dat wordt uitkijken op straat. :)
    Maar ach…het is maar een beetje water.

  42. B. Mulders schrijft

    Meneer of mevrouw Corner, ik wil u toch dringend verzoeken om met iemand te gaan praten. Een professional. Met Don Quichot is het ook niet goed geëindigd.
    Vijf minuten schreeuwen gebruikt u als metafoor. Het is alleen geen metafoor, maar werkelijkheid. U doet dat namelijk hier al.

  43. johannes schrijft

    zeg meneer Corner, u kunt wel een eigen rubriek beginnen! Tips tegen rookoverlast! ik ben het helemaal met u eens. gelukkig zijn er ook genoeg rokers die rekening houden met anderen.

  44. Riet schrijft

    de niet rokers moeten gewoon niet zeuren steeds dat gezeik over roken kijk eerst is naar jezelf voordat je de rokers pakt misschien doe jezelf ook wel iets wat iemand niet leuk vind hou je er dan ook rekening mee.

    Ik begrijp dat mensen last hebben van rook maar overdrijven is ook een vak.

    En corner laten we maar hopen dat ik je niet tegen kom op straat en ik sta te roken en je staat naast me. Want dan weet ik zeker dat je ziek ik je hoofd ben.

  45. Pepe schrijft

    In Zweden is die uitspraak van die vrouw die niet in haar eigen tuin mocht roken inmiddels door een hogere rechter teruggedraaid.

  46. Dhr. C. Corner schrijft

    Tjonge tjonge, wat een opgewonden standjes hier. Ik moet gaan praten met een professional…ik ben ziek in me hoofd. Nou nou, dat zijn nogal uitspraken zeg. Heb ik een figuurlijk scheenbeen geraakt? Zo zie je maar dat overdrijven een subjectieve keuze is.

    Ik kan mij toch niet heugen dat ik rokers heb uitgescholden of zelfs bedreigd. Blijkbaar mag dat andersom wel. Eerst me voormalige buren en Riet lust me ook al rauw. En ja, ik schrijf inderdaad scherp en uitvoerig, maar om dat nou gelijk te stellen aan mijn bovenstaande voorbeeld? Het zegt meer over het gevoel van B. Mulders.

    Blijkbaar wek ik nu al voldoende irritatie op bij (aso) rokers.
    Dus…ik ben irritant…op een forum…waar je zelf kan kiezen om te komen en te reageren…heel ver weg bij jullie vandaan.

    Als je mij nu al irritant vindt, hoe irritant is het dagelijks, niet te ontvluchten, aso rookgedrag dan voor de medemens?
    Begrijpen is één, er iets aan doen is twee. Dat is nou juist het verschil tussen asociaal en sociaal.

    Als het spreekwoordelijke spiegeltje nu nog niet duidelijk is dan ga ik me toch echt zorgen maken dat er een sterke correlatie is tussen aso rookgedrag en een serieus gebrek aan werkende hersencellen. Oei….scheld ik nu?

  47. johannes schrijft

    meneer Corner, misschien kunt u een Non-smokers-corner beginnen!

  48. Riet schrijft

    Meneer Corner misschien moet is eerst een lezen dan lees jezelf wat ik bedoel. Ik respecteer ieder zijn keuze. Alleen hoe ver moet het gaan voor de rokers vroeger maakte ze er helemaal geen ophef over en nu krijg je van roken dit en dat die heeft er last van. Maar als je nu eens na denkt ga je maar is aan iets ergeren bv de auto van de buren staat steeds voor jou deur elke dag weer hoe erg wordt dan jou irritatie. Net zo erg als je blijft door zeuren over roken dus de keus lig aan jezelf of je door blijft zeuren of je gat je zinnen ergens anders op zetten.

    Fijne avond ik ga roken in de tuin zonder dat onze buren nog last hebben van mijn rook want wij zijn we tot een afspraak gekomen en zo los je dat op want ook mijn buren hadden last van de rook maar na een goed gesprek en een afspraak en ook omdat onze buren zich alleen maar druk maakte vanwege de rook is het nu opgelost.

  49. Dhr. C. Corner schrijft

    Riet, mijn complimenten. Waar mag ik de bloemen naartoe sturen? Je bent tot een afspraak gekomen met je buren. Kijk, dat is nou precies de bedoeling. Je houdt rekening met de mensen die er last van hebben en je past je aan.
    Jouw teksten gelezen te hebben had ik dat nooit van je verwacht, maar dit is een groot compliment waard.

    Ik heb in al mijn teksten laten weten dat ik tolerant ben, de sociale roker heb ik altijd een pluim gegeven. Maar tja, ik ben een bullebak voor de asociale roker en dat is en blijft in mijn ogen terecht.

    Natuurlijk kun je over alles zeuren in het leven. Voor mij is roken in mijn directe omgeving echter één van de ergste dingen waar ik me aan erger. Geparkeerde auto’s voor me deur, geluidsoverlast, doortrekkende toiletten in de nacht, BBQ’s en vuurkorven doen mij niets. Maar dat wil echter niet zeggen dat ik de mensen die daarover wel klagen een zeur noem.

    Stel dat je buren legaal hun auto voor je deur zetten en jij vindt dat erg…dan is het toch wel zo fijn als je daarover kunt praten en dat er wederzijds begrip is. Het is nou juist die houding die ik bij veel (aso) rokers mis en dat accepteer ik gewoon niet langer.

    Gedraagt iemand zich aso dan kan die persoon, vroeg of laat, het balletje terug verwachten.

    En beste Johannes, leuke woordspeling met de non smoking corner, maar begrijp me goed dat ik niet anti roken ben. Het aso gedrag dat er soms bij komt kijken is voor mij het probleem.

  50. Dhr. C. Corner schrijft

    Wat een toeval. Vanmorgen bij een meeting gezeten en wat stond er op de agenda? Rookverbod voor op het strand 2011.
    En nee, het was niet mijn agendapunt.

    Op heide en in bosgebieden is het al verboden wegens brandgevaar. Maar nu dus ook de wens tot een verbod wegens vervuiling en onvrede op het strand. Ook is men al stevig bezig om het in auto’s te gaan verbieden, daar staat veiligheid centraal. Maar goed, dat zijn andere topics.

    Ik realiseer me nu echter wel, zoda deze verboden er zijn, dat je heel goed een kort geding tegen aso rokende buren kunt beginnen en winnen. Er zijn dan voldoende precedenten zoals dat heet. Goed nieuws voor de niet roker lijkt mij.

    Ik ben nog steeds van mening dat deze harde toon van niet rokers het gevolg is van aso gedrag van rokers.
    Ik heb het al eerder gezegd, de (aso) roker veroorzaakt de verboden zelf door de overlast niet te erkennen noch er iets aan te doen.

  51. johannes schrijft

    nou meneer Corner en anderen, ik las laatst een artikel in de krant over een wereldwijde vergelijking van antirookmaatregelen. dan bleek dat nederland nog erg mild is. in veel landen is er helemaal geen rookruimte in cafees en is bijvoorbeeld het roken in een straal van zoveel meter rond scholen verboden. ook mag in sommige landen tabak alleen nog onder de toonbank worden verkocht en geldt er een leeftijdsgrens van 18 jaar voor roken. wat stond er nog meer: in nederland halen de antirookmaatregelen weinig uit, omdat ze halfbakken zijn. de rokers mogen zich vooralsnog dus nog verheugen met de relatief zachte aanpak alhier. maar ja je weet het: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  52. Maria schrijft

    Rokers realiseren zich zelden hoeveel overlast ze veroorzaken. Ik ben echt niet als anti-roker geboren maar heb er in mijn leven inmiddels zó vaak last van gehad dat mijn ergernis ook steeds groter wordt. Iedereen die middenin een willekeurige stank zit zal beamen dat dit vervelend is maar als ik last heb van de rook vindt men dat overdreven. En dan heb ik het nog niet over het grote verdriet dat roken veroorzaakt als een geliefde die het roken niet kon laten sterft aan longkanker…

    Ik hoop dat de sigaret snel uit zal sterven.

  53. Dhr. C. Corner schrijft

    Beste Johannes & Maria, ik ben het eens met jullie. Hopelijk is roken een handeling/verslaving die spoedig zal uitsterven. Hoe eerder hoe beter naar mijn mening.
    Echter, het roken op zich is niet het enige probleem. Houding, erkenning en begrip voor de medemens is een veel groter probleem. Dat is namelijk de primaire bron voor de overlast in het algemeen. Natuurlijk is tolerantie ook belangrijk, maar dat is een subjectief begrip. Het zou juist zo fijn zijn als overlast bespreekbaar is en dat er wederzijds rekening met elkaar wordt gehouden. Doet men dat niet dan verhard onze wereld. Kijk maar naar mijn actie met de tuinslang. Het is gewoon jammer dat het zover moet komen.
    Maar goed, mijn handeling is een reactie, net als wetgeving.
    Het is veel belangrijker dat rokers gaan beseffen dat ze niet zomaar aanspraak mogen maken op de tolerantie van hun medemens.

  54. nanda schrijft

    Mijn overtuiging is dat IEDEREEN aanspraak mag maken op de tolerantie van hun medemens.
    Hond,radio of tuinslang bezittend, rokend,schreeuwend,kinderen hebbend of nachtleven aanbiddend.
    Het is een wisselwerking van begrip en ligt er helemaal aan hoe je het brengt.
    Nogmaals, de mensen zitten in hun eigen tuin!! Een tuinslang?
    Ik zou er bijna om gaan roken.
    Als je allergisch bent voor de zon,ga je er niet in zitten.
    Als je niet tegen specifieke (rook,parfum,knoflook of zweet-)luchten kan,vermijd deze dan maar val er de veroorzaker van die luchten niet mee lastig als hij of zij dat in zijn eigen omgeving doet.

  55. Bert schrijft

    C. Corner, u zult het vast niet willen horen, maar ik ben blij dat u niet rookt. U zou dan precies zo zijn als diegene die u nu veracht.

    Je hebt mensen die zich erg betrokken voelen met de medemens en mensen die hoe dan ook hun eigen zin willen, zonder rekening te houden met anderen. Dat staat los van of je nou wel of niet rookt. U behoort duidelijk tot de laatste groep, maar zoals ik al zei, dat wilt u vast niet horen al zult u zeker ontkennen.

  56. Geen onruststoker schrijft

    Ten eerste: Wat grappig dat iemand zichzelf juist op een etiquettesite als deze “Dhr” noemt. Ten tweede: Rekening houden met elkaar, geachte “Dhr” Corner, kan niet eenzijdig zijn. Iemand mag in zijn EIGEN tuin roken als hij of zij dat wil. Dat is (gelukkig) wettelijk toegestaan. Het zou iets anders zijn als hij of zij dat in UW tuin kwam doen. Wie weet wat voor dingen u doet in uw eigen tuin, waaraan uw buren zich ergeren. Maar zolang dat wettelijk mag, soit. Een verzoek aan uw buren er rekening mee te houden hoeft niet te worden ingewilligd, zulks is vrijblijvend. En voor de goede orde: Ik vind uw verzoek onredelijk, dus is het logisch dat de betreffende roker er geen rekening mee houdt.

    En overigens,als het u niet bevalt, het staat u toch vrij om lekker in een hutje op de (rookvrije) heide te gaan wonen? Of u doet gewoon uw raam dicht, dat kan natuurlijk ook.

    Mijn advies: Wind u niet zo op, dat is slecht voor uw hart. Wellicht nog slechter dan dat vermeende passieve mee-roken (in de buitenlucht, notabene, hoe ver gezocht). En zoek een andere, wel nuttige hobby… Dat scheelt een hoop frustratie en levert misschien iets minder stress op. Straks begint u nog met roken…

  57. Yvonne schrijft

    Beste Geen onruststoker, niet iedereen kan het spreekwoordelijke hutje op de heide bekostigen. En een beetje rekening houden met elkaar maakt de wereld echt mooier.

  58. Beatrijs Ritsema schrijft

    De discussie over roken in de tuin is gesloten. Het is mooi geweest zo.
    Beatrijs