Spring naar inhoud


Niet roken met feestdagen!

Beste Beatrijs,

Kerst en Oud & Nieuw komen er weer aan, ik verheug mij erop om dat samen met mijn moeder en broers, zus en neven en nichten te vieren, ongeveer 18 mensen. Ons zoontje van 8 jaar, mijn man, mijn moeder, een schoonzuster en ik (dus vijf in totaal) zijn de enigen die niet roken. Natuurlijk heb ik uitgebreid besproken hoe vervelend wij als niet-rokers deze situatie vinden. Er wordt dan meelevend geluisterd en een kwartiertje door de aangesproken persoon geen sigaret opgestoken, of er wordt nog een raampje open gezet, maar tegen zoveel rook is geen frisse lucht bestand.

Wij hebben als gezin vaak een dag nodig om weer een beetje gewoon lucht te halen en dan heb ik het nog niet over je kleding, je haar en alles wat daarbij hoort. Wanneer er een feestje bij ons thuis is, weet iedereen dat er binnen niet gerookt mag worden. Meer dan de helft van de gasten vertoeft dan een groot deel van de avond in de garage, waar ik dan maar naar toe ga met de hapjes. Van het roken is deze doorrookte familie niet af te brengen. Ik wil graag van de partij zijn, want we hebben het met elkaar heel gezellig, maar voor mij en mijn gezin wordt de rook en de gevolgen daarvan een steeds groter probleem. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

De smoor in

Beste De smoor in,

Waarom is dit probleem nu groter dan twee, vijf of tien jaar geleden? Hoe komt het dat u er nu meer last van hebt dan vroeger? Zou het kunnen dat u zich meer ergert dan strikt genomen nodig is? Er is sinds jaar en dag een overmacht aan rokers in uw familie. Een dergelijke samenscholing gaat zich op een feestje al gauw gedragen alsof ze in het café zitten, waar ook nog steeds mag worden gerookt. U hebt een goede band met uw familie, u hebt uw bezwaren met hen besproken, maar ze gaan door met roken, tenminste wanneer ze bij een van de rokers te gast zijn – bij u thuis trekken ze zich terug in de garage. Dat lijkt me trouwens een vrij koude bedoening met Kerstmis.

Het is een lastig probleem, om niet te zeggen onoplosbaar. Er zijn gewoon teveel verstokte rokers in uw familie. U kunt moeilijk mensen in hun eigen huis verbieden om te roken. Tenzij zich een carapatiënt bevindt onder de niet-rokers, maar u hebt alleen last van stinkende kleren en haren na afloop.

U zou nog kunnen proberen een compromis af te dwingen in de trant van: ‘Kunnen we niet afspreken dat er pas na het eten wordt gerookt?’ Wanneer de sigaretten eenmaal tevoorschijn komen, kunt u met uw gezin weer huiswaarts keren, omdat het dan toch bedtijd is voor uw zoontje. Als dit compromis wel aanvaard, maar toch ontdoken wordt, blijven er slechts twee mogelijkheden over. Ofwel u gaat niet meer naar dergelijke grote familiebijeenkomsten, waar de hele menigte tegen de tijdgeest in stug blijft doorroken. Ofwel u calculeert van tevoren in dat de kleren naar de stomerij moeten en dat het hele gezin onder de douche moet na afloop, en u houdt op met u te ergeren omdat er tegenover de rook voldoende gezelligheid staat.

Artikelen in Familie, Feestdagen, Verslavingen, Visite.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Esme schrijft

    “maar u hebt alleen last van stinkende kleren en haren na afloop.”
    Moet er niets worden gezegd over de gevaren van meeroken, zeker voor een 8 jarig kind?Sommige HTML is toegestaan