Spring naar inhoud


Onenigheid met vriend over roken

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik hebben een latrelatie. Bij mij in huis rookt hij niet. Als ik bij hem ben, laat hij dat ook achterwege, of ik ga lekker boven in bad terwijl hij er eentje wegpaft, prima oplossing. Maar als we samen mensen ontvangen in zijn huis, wil hij hun niet vragen niet te roken. En hij heeft er moeite mee wanneer ik, als de rokers mij daarnaar vragen, eerlijk antwoord dat ik last heb van de rook en er een hekel aan heb. Dat vindt hij niet gastvrij. Hoe moeten we dit oplossen?

In gezelschap van rokers

Beste In gezelschap,

Roken kan uitgroeien tot een verscheurende kwestie tussen geliefden, met veel geruzie en dagelijkse aanvaringen. Het is verreweg het makkelijkst als stellen hier hetzelfde over denken.

Daarom moet u dit bespreken met het oog op later samenwonen of trouwen. Het punt van discussie is dan: gaan wij samen een niet-rookbeleid instellen in ons huis of doen wij dat niet? Op dit moment houdt uw vriend zich nog aan uw regels: hij rookt niet in uw huis, en als u in zijn huis bent, rookt hij niet in uw nabijheid. Het is de vraag of hij dit volhoudt, wanneer u een huis deelt. U zult daar afspraken over moeten maken in de trant van: hij rookt alleen buiten of alleen in de keuken onder de afzuigkap. Ideaal zou zijn als hij er helemaal mee ophield. Maar stel dat hij dat niet doet, wat dan? Zegt u dan: hij moet maar kiezen, mij of de sigaret? Als u dat van plan bent, moet u dat aankondigen. Dan kan hij daar rekening mee houden en besluiten wat hij belangrijker vindt, zijn rookverslaving of u. Het is serieus genoeg om van tevoren over te praten, voordat u midden in een huwelijk zit en er voortdurend ruzie over roken wordt gemaakt.

Op dit moment is dat nog niet aan de orde. Uw vraag gaat over het roken van bezoekers. Hiervan denk ik: het is zijn huis, hij bepaalt de huisregels. Als bezoekers willen roken en hij heeft geen bezwaar (sterker nog: hij maakt van de gelegenheid gebruik om er zelf ook eentje op te steken), moet u zich als gast daarbij neerleggen. In uw eigen huis mag u wel zeggen hoe u het wil hebben. U schrijft: ik heb er last van. Wat is dat voor last? Bent u allergisch? Slaat het u op de keel, krijgt u het benauwd, astma-aanvallen, wordt u misselijk? Hebt u zo’n hekel aan rook dat u onder geen beding een café of restaurant betreedt (waar roken immers nog steeds is toegestaan) omdat u het daar te kwaad krijgt? In dat geval vraagt u vanzelfsprekend aan het gezelschap om niet te roken, en even vanzelfsprekend zal men uw verzoek inwilligen. Maar als u alleen maar last hebt in de zin van ergernis, u vindt het stinken zoals u ook het parfum of de aftershave van anderen kunt vinden stinken, of u maakt zich bezorgd om andermans gezondheid, dan kunt u beter uw ergernis inslikken. U voert nog geen gezamenlijke huishouding met uw vriend. Laat hem voorlopig zelf bepalen hoe het toegaat in zijn eigen huis.

Artikelen in Liefde en relaties, Verslavingen, Visite.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan