Spring naar inhoud


Roken aan tafel

Beste Beatrijs,

Onlangs zijn wij naar een trouwfeest geweest. We zaten bij het diner aan tafels voor twaalf personen, onder wie vier niet-rokers. Het was erg gezellig tot sommige mensen aan onze tafel begonnen te roken tussen de vijf à zes gangen door. Ik vond het bij de tweede (rook)pauze genoeg en vroeg aan deze personen of zij een beetje rekening wilden houden met de niet-rokers. Tot mijn grote verbazing kreeg ik als anwoord: ‘Het staat nergens in de etiquette geschreven dat dit niet mag.’ Klopt dit?

Gedwongen meeroker

Beste Gedwongen,

Integendeel! De etiquette is juist geheel op de hand van de niet-roker. Toen rokers nog over de wereld heersten, gold het trouwens ook als ongepast om er tussen de gangen door snel eentje op te steken. Pas na afloop van de maaltijd kwamen met de koffie ruimbemeten asbakken op tafel.

Deze regel geldt nog steeds en is zelfs verscherpt, omdat roken intussen verachtelijk is geworden. De niet-rokers hebben de macht overgenomen. Wie met onbekenden aan tafel zit, moet nederig om toestemming vragen een sigaret op te steken, ook al staan er asbakken op tafel en ook al is de maaltijd afgelopen. Meestal wordt grootmoedig het groene licht gegeven door de niet-rokers die zich zo des te behaaglijker kunnen wentelen in hun eigen superioriteit, maar als er ook maar één persoon bezwaar heeft, (en dat hoeft hij niet eens toe te lichten) geeft die de doorslag. Dan moet de roker elders in de zaal een rokersniche opzoeken. Die zijn er altijd wel op feesten en daar heerst een samenzweerderig soort gezelligheid.

Artikelen in Bruiloft, Eten en drinken, Verslavingen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. E. B. (roker en graag goede gastvrouw voor al m'n dierbaren) schrijft

    Met veel belangstelling zit ik je pagina te lezen en wilde in ieder geval op één onderwerp reageren: het roken.
    Zelf rook ik jammergenoeg al weer 2 jaar (ik was ruim 2 jaar gestopt) en ik vind dat roken tijdens een etentje NIET kan. Tijdens m’n stopperiode ben ik me erg bewust gevonden van de hinder voor anderen. En hoewel mijn vriend en ik beiden roken mag er niet tijdens een visite gerookt worden wanneer er in ieder geval één niet-roker bijzit. Deze maatregel heb ik zelf ingesteld, omdat mijn ervaring is dat mensen het vaak niet durven te zeggen dat ze (of hun kleine kinderen) er last van hebben: het is jouw huis… Vandaar dat ik nu zelf bij het binnenlaten van de gasten aan hun mededeel dat roken niet gewenst is binnen. Daarvoor zullen ze in de tuin moeten staan.
    Ze vonden dat wel raar in het begin, zeker omdat ik zelf rook (een pakje per dag!). Echter, ik geef nog net zoveel etentjes en feestjes als voorheen die
    ontzettend gezellig zijn voor vrienden en familie. Nu is het echter ook voor de niet-roker een fijne avond.
    Ik vind dus eigenlijk dat een gastvrouw/heer het initiatief moet nemen om het voor iedereen gezellig te maken.



Sommige HTML is toegestaan