Spring naar inhoud


Tanden stoken aan tafel

Beste Beatrijs,

Wat zegt de etiquette over tandenstokers aan tafel? Steeds vaker wordt mij door gasten (goede vrienden, dat wel) halverwege of aan het einde van de maaltijd om een tandenstoker gevraagd. En dan gaan ze aan tafel hun gebit ontdoen van ongerechtigheden. Ik vind dat vreselijk, echt heel vies en onsmakelijk. Ik vraag me af of ik op dit punt fossiele opvattingen koester, gezien het feit dat het regelmatig gebeurt. De mensen over wie ik het heb zijn goed gemanierd, eten met mes en vork, smakken en boeren niet, maar die tandenstokers… Kan ik zeggen dat ik wel tandenstokers heb, maar dat ik liever heb dat ze die even op de wc gebruiken? En zo ja, dat ze die na gebruik niet in de pot moeten gooien wegens verstoppingsgevaar, of ga ik dan helemaal te ver? Of kan ik ze bij voorbaat op de wc klaar leggen en geïnteresseerden daarheen verwijzen? Of laat ik dan te zeer merken dat ik het een walgelijke gewoonte vind (wat weer onaardig en onhoffelijk van mij is, want ik geloof best dat ze die dingen even nodig hebben)?

Aan tafel tanden stoken?

Beste Aan tafel,

Tandenstoken is een reinigingshandeling die niet tijdens etentjes hoort te worden uitgevoerd. U hebt nog geluk dat uw vrienden vrágen om een houtje. Er zijn natuurlijk ook mensen die er een uit tas of binnenzak halen en onbekommerd erop los stoken. Dan moet u zelf maar even de andere kant opkijken. Maar als gasten eerst erom vragen, kunt u zeggen: ‘Ja hoor, loop maar even mee.’ En dan leidt u hen ergens anders heen. De wc lijkt me niet de aangewezen plek om tandenstokers van tevoren neer te leggen. Beter lijkt de keuken of de gang, waar misschien een gangkastje is, waar u een voorraadje kunt bewaren. Of de badkamer, als u daar geen zwaarwegende privacybezwaren tegen hebt. Nu ja, u hebt vast wel een plekje in uw huis, waar uw gasten even hun gang kunnen gaan zonder dat anderen toekijken.

Artikelen in Eten en drinken, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. emma schrijft

  Vraag ik me nog af,hoe doen zij dan hun tanden?
  Mij is altijd geleerd dat je best wel aan tafel die dingen mag gebruiken,ze staan in een restaurant niet voor niks op tafel.
  Maar dat doe je dan alleen NA al het eten,en met de lippen op elkaar en liefst ook nog de hand ervoor. Ga achterover zitten in de stoel en niet over tafel gebogen.
  Dus je vangt er amper wat van op.
  Met de tanden bloot met een stok in je mond staan roeren kan inderdaad niet.

 2. Marja van Hal schrijft

  Nee, tandenstoken kan echt niet aan tafel. Ook niet na de maaltijd met je hand voor je mond. Vreselijk. Dat doe je maar in je eigen vrije tijd, zonder dat mensen gedwongen zijn naar je te kijken.
  Dat ze in restaurants op tafel staan zegt eerder iets over de restaurants dan over een carte blanche…Sommige HTML is toegestaan