Spring naar inhoud


Kind zit niet stil aan tafel

Beste Beatrijs,

Ik heb een zoon van vijf en een van twee. De jongste kan vooral tijdens het avondeten nog geen vijf minuten aan tafel blijven zitten. Hij wil steeds van alles meer op z’n bord, maar eet soms avond aan avond niets. Hij wordt er ’s nachts ook niet wakker van. Is vrijwel nooit ziek en hartstikke levendig. Dus daar maak ik me minder zorgen om. Waar ik me wel zorgen om maak is het feit dat hij elke maaltijd verpest met zijn geklieder, gelach en wegloperij. Het kan niet anders of wij doen in dit geval iets rigoureus verkeerd. Hoe kunnen we dit gedrag weer ombuigen? Hij steekt ook zijn oudere broer aan, die hem na gaat doen. Als we de kinderen elk op een andere plek laten eten, dan eet de oudste in ieder geval prima!

Kind blijft niet zitten

Beste Kind blijft niet,

Een kind van twee kan nog geen correcte tafelmanieren aan de dag leggen. Een manier om de schade te beperken is om hem in een hoge kinderstoel te zetten. Dan kan hij niet overal bij met z’n grijpgrage handjes en bovendien kan hij niet zo snel weglopen. Hij kan wel proberen eruit te klimmen, maar dat kunt u dan verhinderen. Tien minuten of een kwartiertje aan tafel blijven zitten moet op te brengen zijn. Voor een vijfjarige, maar ook voor een tweejarige.

Leg het uit aan die van vijf. Aan tafel zitten, blijven zitten, en eten. Die van twee moet in een kinderstoel. Geklieder en gelach horen erbij. Is niet erg. Te weinig eten geeft ook niks. Leg weinig eten op zijn bord en geef hem pas meer als hij het op heeft. Op dit moment is het belangrijkste dat hij blijft zitten. Waarschuw hem dat hij meteen door kan naar bed, als hij er toch uitklimt en wegloopt. Ga de kinderen niet apart van elkaar eten geven. Het zijn geen huisdieren! Het moet mogelijk zijn om als een normaal gezin gezamenlijk de avondmaaltijd te nuttigen. De eerste voorwaarde hiervoor is aan tafel blijven zitten. Geknoei is van later zorg. Gebruik slabbetjes.

Artikelen in Eten en drinken, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan