Spring naar inhoud


Moeder van vriendjes aanspreken

Beste Beatrijs,

Geregeld komen er vriendjes en vriendinnetjes van mijn kinderen over de vloer. Vaak merk ik aan hen dat ze niet zo goed weten hoe ze mij moeten aanspreken, en eigenlijk weet ik dat zelf ook niet. ‘Moeder van ..’ klinkt nogal oubollig (maar is tot nu toe de beste keus), ‘Mevrouw Achternaam’ is niet meer van deze tijd, en alleen ‘Voornaam’ vind ik te amicaal – ik ben nou eenmaal hun vriendje niet. Hebt u een suggestie?

Hoe moet ik heten?

Beste Hoe moet ik,

Zolang uw kinderen nog klein zijn is ‘Moeder van …’ best een goede oplossing. Hoewel er ook niets tegen ‘Mevrouw’ sec is, hoor. Dus zonder achternaam erbij. U kunt ook nog ‘Mevrouw Voornaam’ overwegen, zoals juffen en meesters op de basisschool zich met ‘Juf Jannie’ of ‘Meester Piet’ laten aanspreken. Dat klinkt beleefd, maar net iets minder afstandelijk dan ‘Mevrouw Achternaam’. Consequentie van ‘Mevrouw’ zeggen (al dan niet met de voornaam erbij), is dat de kinderen in een moeite door ook ‘u’ zeggen, wat wel zo passend is in geval van een niet heel erg dichtbije relatie. Het principe is in ieder geval dat u zelf een keus maakt hoe u aangesproken wil worden, en dit aan de kinderen meedeelt.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Kinderopvoeding.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Turin schrijft

  Wat bij ons ons in de streek vaak gebeurd bij oudere mensen (werk in een verpleeg huis) is dat mensen aan gesproken worden met Vrouw (achternaam) of Vader (achter naam) misschien is dit een oplossing voor kinderen ook?

 2. Petra schrijft

  Recentelijk heb ik (vrouw, 41 jaar, woonachtig in de Randstad) drie weken in het ziekenhuis gelegen waar de aanspreek term “vrouw” ook gebruikt werd. Eerst dacht ik nog dat het een ingeslikte versie van ‘mevrouw’ was, maar allengs merkte ik dat dit een (voor mij) nieuw soort benaming was.
  In vroeger dagen had je juffrouwen, mevrouwen en werd ‘vrouw’ gebruikt voor vrouwen die geen aanspraak konden maken op één van deze benamingen.
  Ik heb me ontzettend geërgerd aan deze manier van aanspreken, die te pas en te onpas gebruikt werd. (“Ik kom zo het bed verschonen vrouw”).
  Wat is er mis met gewoon ‘mevrouw’ of ‘meneer’ te zeggen tegen een ouder iemand of de voornaam te gebruiken bij iemand van gelijke leeftijd?Sommige HTML is toegestaan