Spring naar inhoud


Concurrerende oma’s

Beste Beatrijs,

Ik ben eerder dit jaar oma geworden van mijn eerste kleinkind (jongetje van nu vijf maanden) en ben uiteraard vervuld van trots en nieuwe omagevoelens. Mijn zoon en zijn gezin wonen tegenover zijn schoonouders en dit lijkt tot nu toe voldoende opa en oma te zijn. Altijd als ik bij mijn zoon/schoondochter ben, is de andere oma er ook. Laatst op een verjaardag had ik mijn kleinzoon ook eindelijk even op schoot. Binnen vijf minuten werd de baby echter van mijn schoot gegrist door andere oma met de mededeling ‘Hij moet eten.’ Hierop togen andere oma en dochter naar de keuken om hem de fles te geven en vervolgens naar bed te brengen. Ik had ook zo graag een keer die fles willen geven en voelde me zo verdrietig en over het hoofd gezien. Later heb ik met mijn zoon gebeld en gezegd dat ik het zo jammer vind dat ik nooit wat mag met mijn kleinzoon. Mijn zoon reageerde zeer geïrriteerd met: ‘Het is ons kind en als jullie daarover gaan touwtrekken dan kom je maar helemaal niet meer.’ Ik schrok erg van deze uitval. Wat moet ik doen om ook met mijn kleinzoon om te kunnen gaan?

Gepasseerde oma

Beste Gepasseerd,

Ik denk dat uw zoon en zijn vrouw behoorlijk last hebben van (schoon)moeder, die tegenover hen woont en er met haar neus bovenop zit. Ik kan me zo voorstellen dat ze af en toe genoeg hebben van de bemoeienissen van oma die bij het jonge gezin de deur platloopt. Vandaar waarschijnlijk die korzeligheid van uw zoon tegenover u, de perifere oma.

U moet duidelijker zijn in wat u wil en niet zitten afwachten. U kunt beter uw schoondochter aanspreken dan uw zoon, want mannen gaan meestal niet over baby’s. Als u op bezoek bent bij uw kleinkind, moet u uw schoondochter op de vrouw af vragen: ‘Mag ik hem een flesje geven?’ ‘Mag ik hem in bed leggen?’ ‘Mag ik hem nu even op schoot?’ Meteen rechtstreeks en niet achteraf gaan bellen om u te beklagen, want daar worden mensen zenuwachtig van.

Verder kunt u natuurlijk ook het jonge gezin bij u thuis uitnodigen. Zo ver reikt de invloed van rivaliserende oma niet, en dan kunt u zich ongestoord uitleven met de baby. Of bied uw schoondochter aan dat u graag eens wilt oppassen.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Ouders en volwassen kinderen, Zwangerschap en baby's.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Angelina schrijft

  ’t Is gewoon een schandaal, hoe het de ouders van tegenwoordig niet veel kan schelen, door wie ze zijn opgevoed en wie degene zijn geweest die alles voor ze gedaan heeft.
  Ze hebben zelf een kind gekregen en moeten alles nog gaan ervaren hoe het ouderschap is.
  Dan moet je als Oma nog gaan vragen of je asjeblieft een flesje mag geven, terwijl de andere Oma het allemaal in de schoot gekregen krijgt; degene nota bene die de deur bij ze plat loopt.
  Ik ben zelf moeder van een dochter die een baby heeft van bijna 14 maanden, maar mijn dochter voelt zich zo verplicht haar schoonouders tevreden te stellen, terwijl ik alles voor ze gedaan heb, inklusief helpen met de verbouwing en veel kadoos gegeven. Maar haar schoonmoeder denkt over iedereen te kunnen regeren en ik krijg de grote monden als ik wat vraag.
  Fijne schoonzoon, ik ben ook diep teleurgesteld over de hele gang van zaken, over mn allerliefste lieve kleine kleinzoontje.
  ZIJN moeder is het belangrijkste inklusief Opa.
  Tis gewoon gruwelijk, 1 woordje verkeerd en t is al niet goed en de andere partij weet daar fijn over heen te walzen.
  Wat een strijd tussen de Oma’s, maar ik doe er niet aan mee, alhoewel ik er niet van kan slapen en maar moet af wachten, wanneer ik de kleine schat weer zie. Ik begrijp niet hoe de jonge ouders zo met hun eigen moeder kunnen omgaan, alsof je nix waard bent.Het is voor een moeder van een dochter nog erger, vind ik, dat voelt nog erger…Ik heb ook het gevoel dat ik totaal niet gerespecteerd wordt, want t gaat allemaal over mn schoonzoon en ZIJN familie en als die nou zo sympatiek en aardig waren, nee hoor…allemaal eigenbelang en jaloezie. (je kan het nl. aftrekken van de belastingdienst en veel vergoedingen krijgen, als oppasoma of opa(wist ik ook niet) Ik had dit ook nooit verwacht…sinds mn dochter zwanger is geworden en vind het heel erg, dat ze haar kindje hier mee wil opvoeden, op deze manier.Hopelijk verandert de situatie binnenkort, want ik krijg er gezondheidsproblemen van en de andere partij zal dat wel leuk vinden, dus dat gun ik ze niet. Horen zien en zwijgen, abnormaal, je bent als Oma een belangrijk persoon!!
  Dit is ook voor mij een volledig nieuwe en nooit verwachte situatie, want je wilt het allemaal gewoon leuk en gezellig laten verlopen, vreselijk! Ik wens dan ook alle miskende Oma’s erg veel sterkte.

 2. Jolanda schrijft

  ik ben bewust kinderloos door mijn schoonmoeder, zij is ook zo veeleisend en daar heb ik helemaal geen zin in, dit overschaduwt mijn kinderwens.
  Dus oma’s laat je (schoon) dochters met rust, als ze vragen heeft dan komt ze vanzelf wel.
  En oma hierboven; liefde kun je niet kopen met geld of kado’s…

 3. Jessica b schrijft

  Ik denk dat deze oma zich inderdaad moet aanbieden als oppas, elke ouder zit daar op een gegeven moment om te springen, en wie weet wordt zo de relatie veel beter. Mijn schoonmoeder accepteerde mij maar moeilijk en toen ik een zoontje kreeg voelde ik ook niet de aandrang om haar als oppas te vragen. Mijn eigen moeder corrigeerde mij. Ik vroeg haar en ze wilde heel graag! Ik dacht dat het haar niet zo boeide. Nu passen ze om de beurt op en de band met mijn schoonmoeder is ook veel beter geworden.Sommige HTML is toegestaan