Spring naar inhoud


Concurrerende vriendinnen

Beste Beatrijs,

Toen ik laatst aan een vriendin en studiegenote vertelde dat ik gesolliciteerd had naar een bepaalde baan, waar ik een advertentie voor had gezien, reageerde zij met: ‘O, wat leuk! Daar ga ik ook op solliciteren’. Zij is net als ik druk op zoek naar werk en het staat haar natuurlijk vrij om te solliciteren waar ze wil, maar ik vond het toch niet leuk. Is dit normaal gedrag onder vriendinnen?

Ik was het eerst!

Beste Ik was het eerst,

Aardig is het in ieder geval niet. Dat we in een vrij land leven, waarin iedereen zijn eigen geluk mag nastreven, betekent nog niet dat vrienden zich mogen toe-eigenen wat we tot ons privéterrein rekenen. Het is bedreigend als een vriend(in) zich ineens doelbewust als rivaal ontpopt voor een geliefde, voor een baan of voor een huis. Vrienden kunnen er beter van afzien om een concurrentiestrijd aan te gaan met elkaar, want de winst van de een betekent noodzakelijk het verlies van de ander en dat geeft onmin. Tussen vrienden moet er genoeg vertrouwen bestaan dat niet elk veelbelovend perspectief van de een meteen weggekaapt wordt door een ‘Dat wil ik ook!’-reflex van de ander.

Artikelen in Vrienden en kennissen, Werk.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mo Rulez schrijft

    Lezer, neem deze wijze raad van mij aan: vertel niet aan potentiële ‘concurrenten’ waar je aan het solliciteren bent. Ook al handelen alle betrokkenen met de beste bedoelingen, er kan altijd schade ontstaan: verslagenheid bij jou omdat een vriend/kennis/familielid uiteindelijk de baan heeft gekregen (plus eventueel onwelgevoeglijke situaties als jij de uitverkorene moet uitleggen waarom je bent afgewezen) of wrok bij een vriend/kennis/familielid als jij bent aangenomen. Het is niet altijd nodig om een ander te vertellen wat je van plan bent of wat je is overkomen – vergeet niet dat jouw dierbaren jou ook niet overal in kennen, want we hebben allemaal onze beslommeringen die niemand iets aangaan…Sommige HTML is toegestaan