Spring naar inhoud


Hoe lang moet je nog?

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van bijna 63. Over drie jaar, op mijn 66ste ga ik met pensioen. Ik zit nog vol energie en ga elke dag met plezier naar mijn werk. Wat mij stoort is dat mensen mij op feestjes en verjaardagen vaak vragen: ‘Hoe lang ‘moet’ je nog?’. Wanneer ik zeg dat ik, zolang ik gezond ben en plezier in mijn werk heb, niet aan stoppen moet denken, komen er opmerkingen dat men mij asociaal vindt, omdat ik op de plaats zit van een jongere. Ik vind dit je reinste leeftijdsdiscriminatie. Hoe kan ik diegenen op hun nummer zetten?

Niet te oud

Beste Niet te oud,

Leg uw gesprekspartners uit dat ‘je eigen boterham verdienen’ op geen enkele manier in geen enkele ideologie als asociaal kan worden betiteld. Kennelijk wil men dat u ophoudt met werken, zodat een jongere uw baan kan krijgen. Maar u bent te jong voor pensioen of aow. Hoe zou u in de tussentijd in uw levensonderhoud moeten voorzien? Een uitkering aanvragen? Is dat dan wél een sociale actie? Solliciteren op een andere baan? Dan kunt u beter blijven zitten in uw huidige baan. Ouderen die buiten hun wil ontslagen zijn hebben geen schijn van kans op de arbeidsmarkt, terwijl de regering hen wel dwingt om te blijven solliciteren. De mensen die u verwijten dat u de plaats van een jongere in beslag neemt hebben geen flauw idee van de problemen op de arbeidsmarkt. Het lijkt me niet zo moeilijk om hen duidelijk te maken dat u alle recht en reden hebt om blij te zijn dat u uw werk nog hebt.

Artikelen in Werk.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Klaartje schrijft

  Ik zou het veel simpeler houden:
  “Hoelang moet je nog?”
  (Glimlach) “Ik MAG nog drie jaar.”

 2. Rob Kaper schrijft

  Het antwoord op de vraag is dus “drie jaar”. Als meneer *daarna*, in bezit van goedkoop opgekocht eindeloonpensioen terwijl jongeren tegenover veel meer premie een middenloonpensioentje krijgen, door blijft werken, is dat inderdaad asociaal.

 3. Paul v.W. schrijft

  Er wordt ook wel eens gevraagd: “Heb je al vakantie gehad, of moet je nog?” (Alsof vakantie zo erg is.)
  Dan zeg ik maar: “Ik MOET niet op vakantie, ik MAG op vakantie.”

 4. Richard schrijft

  Ik moet waarschijnlijk door tot mijn 70e. Als ik fit genoeg ben en de motivatie om door te gaan dan doe ik dat als dat kan. Wat een flauwekul dat je zogenaamd een baan inpikt, wie zegt dat je werkgever een jongere in dienst neemt als je weg gaat? En hoe kan je iets pikken als die baan al van jou is? :-)

 5. Heni schrijft

  Mensen praten elkaar graag na, als de tendens anders in elkaar zat zou men dat als “eigen mening’ laten horen. Het is zeer vermoeiend dat soort discussies te voeren, men blijft toch bij de ingebouwde ‘zo hoort het’ zekerheid. Negeren is daarom beter, gewoon afdoen met een kort antwoord. Op deze vraag is dat dus 3 jaar. Punt. Het kost teveel energie om er meer tijd in te steken. Heeft iemand werkelijk interesse, dan ligt dat uiteraard anders. Het is vaak ook maar een vraagje om iets te zeggen te hebben, net zoiets als wat mensen zo vaak doen bij een kind: hoe gaat het op school? of simpelweg hoe gaat het? dan verwacht men voor 99% ook geen ander antwoord dan “goed’.Sommige HTML is toegestaan