Spring naar inhoud


Nog een kind bij nieuwe baan?

Beste Beatrijs,

Komende augustus ga ik beginnen met een nieuwe baan. Het is mijn droombaan bij een instelling waar ik al heel lang wil werken. Ik kijk er dus erg naar uit.

Vorig jaar hebben wij ons eerste kindje gekregen. We willen graag meer kinderen en liever niet te ver uit elkaar. Een vriendin van mij zegt nu dat ik het absoluut niet kan maken om bijvoorbeeld volgend jaar al met zwangerschapsverlof te gaan. Ze vindt dat ik dan de indruk geef niet echt voor die baan gemotiveerd te zijn en me asociaal opstel tegenover mijn nieuwe collega’s. Moet ik voor mijn zwangerschap rekening houden met hen? Moet ik deze dingen bespreken met mijn toekomstige werkgever?

Eentje is niet genoeg

Beste Eentje is niet,

Overwegingen om wel of niet zwanger te worden zijn voorbehouden aan degenen die bij de totstandkoming ervan zijn betrokken. Voor alle anderen is een zwangerschap een fait accompli, waar ze verheugd of minder verheugd mee kunnen zijn. Het is zelfs in de wet vastgelegd dat een toekomstig werkgever vrouwelijke sollicitanten niet mag vragen naar hun kinderwensen en –plannen, omdat het geen reden mag zijn om iemand voor een baan af te wijzen. Hieruit volgt dat u ook niet verplicht bent – nu u die baan eenmaal hebt – uit een soort consideratie uw toekomstige werkgever in te lichten over uw plannen. Waarom zou u? Hij heeft er toch geen inspraak in. Dat zou mooi worden. Wie weet reageert hij met: ‘Stel het nog een half jaartje uit, dan hebben we net dit of dat (iets heel belangrijks) achter de rug en dan is het wat rustiger in de tent.’ Maar ja, u zult zien: dan mág u zwanger worden, en dan lukt het natuurlijk niet.

Zwangerschapsverlof komt de werkgever altijd slecht uit, of u nu beginneling bent, ervaring hebt opgebouwd of u na vijf jaar hebt opgewerkt tot kurk waar de zaak op drijft. Trek uw eigen plan. De instelling die u heeft aangenomen weet dat vrouwen-met-één-kind het daar meestal niet bij laten. Die paar maanden zwangerschapsverlof die ze van u zien aankomen zijn allang ingecalculeerd.

Artikelen in Collega's, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Chantal schrijft

    Nou ja zeg, wat een egoïsme! Mevrouw wil echt alles tegelijk hè, en wel nu meteen. Een nieuwe baan en nog een kind (of twee of meer). En volgens Beatrijs moet dat maar normaal gevonden worden. Nou, dat is het dus niet. Want wie lijden er weer onder mevrouw’s egoïsme? Juist, de werkgever en de collega’s. Want stel dat de nieuwe koter zich aandient in een bijzonder drukke periode? Wie draaien er dan voor op? De mensen die wel gewoon gemotiveerd zijn in hun baan en andere dingen aan hun hoofd hebben dan rammelende eierstokken. Kindervrije collega’s bijvoorbeeld. Want bij zwangerschapsverlof gaat het niet blijven. Om half 5 zal mammie weg moeten want de beeb moet uit de opvang gehaald worden. En owee als het kind 37,6 temperatuurt. Dan moet het op stel en sprong opgehaald worden. Ergo: de kindervrije collega mag het werk overnemen en zelfs overwerken “want zij hebben toch niemand die op ze wacht”. (Nieuwe) moeders zijn over het algemeen zeer slechte collega’s en ik vind dat mevrouw best consideratie mag hebben met haar nieuwe baas en collega’s. Zolang iedereen betaalt en opdraait voor mevrouw’s kind vind ik dat anderen juist wel inspraak hebben in haar kinderwens. Ik ben er 100% voor om in contracten (ook van mannen) op te nemen dat er bijvoorbeeld het eerste jaar geen gezinsuitbreiding mag komen als dat voor het bedrijf problemen op zou leveren. Enne…wanneer komt er nu eens een regeling voor kindervrije mensen zodat zij 4 maanden vrij mogen nemen om hun hobby uit te oefenen?

  2. Josephine schrijft

    Natuurlijk mag je zwanger worden bij je nieuwe baan! Wat een vreemde reactie van Chantal…Wat gaan we dan doen met nieuwe werknemers die per ongeluk zwanger worden of hun partner zwanger maken? Ze direct ontslaan? En moet het stel dat al jaren aan het proberen is een pauze nemen vanwege een nieuwe baan?

    Kinderen zijn niet altijd te plannen en nieuwe banen ook niet. Soms ging de vorige baan niet meer.

    Er zullen nieuwe ouders zijn die slechte collega’s zijn. Maar volgens mij hebben we allemaal slechte collega’s gehad, allen met hun eigen redenen. Als je ze wilt en kan helpen, doe je dat en anders doe je het lekker niet. Het is net of onze collega’s ook mensen zijn.Sommige HTML is toegestaan