Spring naar inhoud


Man wil geen kind

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 32 jaar en mijn man is 43. Wij hebben samen een zoontje van anderhalf. Ik ben gelukkig met mijn gezin, behalve dat ik heel graag een tweede kindje wil en mijn man absoluut niet. We komen hier niet uit. Er zijn dagen dat ik er voortdurend aan denk en momenten dat ik moet huilen van verdriet. Mijn man vindt één kind genoeg en zegt dat hij van zijn vrijheid wil genieten. Hij wil liever een nieuwe motor kopen. Mijn kinderwens is zo vurig, ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ik ben bang dat onze relatie erop zal stuklopen, hoe veel ik ook van hem houd. Hij neemt mij niet serieus. Ik ben wanhopig.

Een is niet genoeg

Beste Een is niet genoeg,

Doorzeuren is een beproefde strategie. Smeken en bidden en er telkens weer op terugkomen, tot uw man er gek van wordt en toegeeft. Vlei uw man en geef hem complimenten dat hij zo’n geweldige vader is. Beloof hem dat hij niets hoeft te doen en dat u alle kinderzorg op u zult nemen. Zeg dat hij net zo veel vrijheid mag als hij wil, als hij u dat kind gunt. Zeg dat het goed is voor een kind om met een broertje of zusje samen op te groeien, omdat het zowel leert om samen te spelen als om ruzie te maken. Zeg dat het meer evenwicht in het gezin geeft, als de ouders niet voortdurend in de meerderheid zijn. Zeg dat het ook later in het leven fijner is voor uw zoon om een broer of zus te hebben, niet alleen voor de gemeenschappelijke jeugdherinneringen, maar ook om de verantwoordelijkheid voor zijn bejaarde ouders te kunnen delen. Zeg dat als uw zoon iets overkomt, u beiden kinderloos zult zijn. Zeg dat u niet gelukkig kunt zijn, als u niet nog een kind krijgt. Zeg als uw man iets leuks voorstelt om te doen (ergens met vakantie naar toe gaan, een feestje geven): ‘Ik vind het prima, op één voorwaarde en je mag drie keer raden wat.’ Als succes van het zeuroffensief uitblijft, kunt u uw man zakelijk meedelen dat u vanaf vandaag geen anticonceptiemiddelen meer zult gebruiken en dat het vermijden van nageslacht voortaan zijn probleem is.

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


19 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. dora schrijft

  Wat een walgelijk advies. We hebben het hier over een kind, niet over (inderdaad!) een motor. Bah!

 2. Martijn schrijft

  Naar aanleiding van dit verhaal heb ik dan meteen een andere vraag: hoor je volgens de etiquette overeenstemming te hebben met je vrouw over het aantal kinderen wat je in je gezin wilt hebben?
  De beschreven situatie is een uiterst pijnlijke, ik denk niet dat er makkelijk een goede uitweg te vinden is.
  Ik zou zeggen dat het beste is om er een keer rustig, maar ook duidelijk, over te praten dat je zo niet verder kunt omdat je nog een kind wilt hebben. Om door hard te “drammen” (dat is hoe uw manier van aanpak op mij overkomt) bereik je volgens mij niet wat je wilt: een gezin met een man die gelukkig is met een extra kind (of meerdere).

 3. Kim schrijft

  Gadverdamme, wat is dit voor een vreemde site?? Inderdaad een walgelijk walgelijk advies, belachelijk!

 4. Ineke schrijft

  Misschien ook een goed argument: twee kinderen – zeker als ze dicht bij elkaar zitten qua leeftijd – houden elkaar gezellig bezig en dat biedt weer vrijheid voor motoren en dergelijke. Wat ik me ook afvroeg, is er tot nu toe in de opvoeding iets wat de vader vreselijk tegenvalt? Of vindt hij – terecht – deze leeftijd bijzonder zwaar? Wellicht eens een leuk neefje of buurmeisje uitnodigen dat net wat ouder is en waarmee je allerlei leuks kunt ondernemen. Een positieve benadering zal het beste werken!

 5. Maureen schrijft

  Ik mag toch hopen dat het antwoord sarcastisch van toon is, want het is anders wel een heel vreemd advies…zoals anderen (terecht) opmerken.
  De vraag is overigens ook wel erg apart voor een site die over etiquette gaat, dus misschien is het antwoord daarom op deze manier.

  De rest van het advies op deze site vind ik trouwens wel altijd goed en de moeite waard!

 6. Marja schrijft

  Nou. ik vind het advies niet helemaal verkeerd; de argumenten zijn wel ijzersterk. Alleen zeuren en drammen werkt bij de meeste mannen averechts; ze worden nog meer tegendraads! En de anticonceptie maar eigenhandig overboord gooien vind ik helemaal niet kunnen. Misschien nog wat geduld hebben, laat hem zijn motor maar kopen, misschien staat hij er over een of twee jaar wel anders tegenover. Maar niet meer zeuren en drammen want een kind moet je toch allebei willen! Blijft het verlangen te sterk en wil hij ook in de toekomst niet, dan kun je je gaan afvragen of je met deze man verder wilt.

 7. emma schrijft

  Het advies komt zo te lezen ook van een vrouw.
  Wel een beetje cru gesteld.
  Aan de andere kant, een man mag een vrouw geen kind onthouden, dus dan denk ik dat de relatie vroeg of laat gedoemd is te eindigen.
  Voor een vrouw telt namelijk ook nog de biologische klok.

 8. Joost schrijft

  @emma: Een man mag een vrouw geen kind onthouden? Waarom niet? Mag een man niet zélf weten of (en hoeveel) nageslacht hij produceert? Alsof het je plicht is om als man de kinderwens van je vrouw te moeten volgen. Is dit omgekeerde emancipatie ofzo?

 9. Sarah schrijft

  Ik schrik van twee aspecten uit dit advies. Het ene is dat Beatrijs suggereert dat de moeder tegen haar man moet zeggen dat ze alle zorg op haar zal nemen. Prachtig advies. Not! Voor een kind zorg je samen!!!

  En twee: andere lezers gingen er al op in.. Maar toch: drammen tot hij ‘ja’ zegt. Ik heb ooit een boek gelezen over emotionele chantage omdat ik in een relatie zat met iemand met een persoonlijkheidsstoornis. En ik moet zeggen dat dit er HEEL erg dicht op zit. En nee, hier word hun relatie absoluut niet beter van.

  En wat als de moeder sowieso geen kinderen kan krijgen. Want kinderen krijg je, die neem je niet. Iemand onder druk zetten is absoluut geen overweging waard. Dat doe je niet. Zelfs niet voor een kind.

  Praten kan uiteraard wel, maar dat moet altijd op gelijkwaardige manier gebeuren. Ik vind de kinderwens van mevrouw begrijpelijk, maar eigenlijk denk ik dat ze ook de optie ‘je er gewoon bij neerleggen dat het bij 1 kind blijft’ ook een overweging waard.

 10. Ron schrijft

  Een slecht advies. Eén is genoeg!
  Er zijn immers al teveel mensen op de wereld. Ik snap die vrouwen niet die er zo nodig nog meer bij moeten maken.
  Kunnen nog meer mensen de aarde naar zijn verdoemenis helpen…Nog meer dieren die het leven laten omdat al die mensen gevoed moet worden, nog meer verbruik van brandstoffen die aan de aarde worden ontrokken. Nog meer huizen die gebouwd moeten worden waarvoor prachtige natuur moet wijken

 11. Roos schrijft

  Wat een slecht en eenzijdig advies! Denkt u hiermee iemand te helpen? Op een site voor correct gedrag zou ik iets anders mogen verwachten, een doorverwijzing bijvoorbeeld om met een dergelijke vraag om advies naar een ander adres te gaan.

 12. Arthur schrijft

  Lieve mensen, jullie interpreteren Mevrouw Ritsema totaal verkeerd: De vrouw wil iets en de man wil niet. Hij blijkt de beslissende factor hierin te zijn. De man wil een motor. De vrouw een kind.

  Mevrouw Ritsema stelt het zeuren voor omdat het wederzijds is.

 13. Boudie schrijft

  Wat een walgelijk advies en het gegeven advies staat haaks op het advies dat u geeft bij “Vrouw wil geen kind”. Niet erg geloofwaardig dus.

 14. Frank Oort schrijft

  Beste Boudie,
  Ik vind Beatrijs juist zeer consequent in beide adviezen. Aan allebei de vragenstellers antwoordt ze immers min of meer het volgende: “De vrouw beslist als het gaat om voortplanting, en de man heeft zich daarbij neer te leggen; wil hij dat niet, dan heeft de relatie geen toekomst.”

 15. Ariel schrijft

  Twee dingen vallen me op in de vraag van de briefschrijfster: hij wil van zijn vrijheid genieten en hij neemt me niet serieus.
  In hoeverre neemt de briefschrijfster haar man serieus? Wat bedoelt hij met ‘van zijn vrijheid genieten’? Betekent dat, dat hij met zijn motor aan de slag wil en nu al niet aandacht aan zijn (enige) kind wil besteden? In dat geval lijkt het me heel onverstandig om er nog een kind bij te willen. Dan zijn er twee die niks aan hun vader hebben.
  En dat sluit meteen aan op dat serieus nemen. Net zoals zij wil dat hij haar serieus neemt, zal zij hem en zijn argumenten ook serieus moeten nemen. Kortom: neem eens tijd voor elkaar en praat hier samen eens uitgebreid over. Trouwens, zolang de biologische klok nog tikt, kun je op elk moment (bijv. als hij op zijn motor is uitgekeken) nog besluiten een tweede kind te willen. De leeftijd van de kinderen loopt dan wel iets verder uit elkaar, maar dat kan ook positieve gevolgen hebben.

 16. Wouter (Man) schrijft

  Keurig advies, het klinkt misschien walgelijk, maar uiteindelijk zijn mannen net marionetten. Trek aan de goede draadjes en het komt goed. Mannen hebben dat alleen te weinig door en denken dat ze de baas zijn. In zoverre, ook dat moet zo gehouden worden :-)

 17. Catharina Anna Maria van Vliet schrijft

  Wat velen over het hoofd zien is dat Beatrijs de opties aangeeft die de moeder heeft. Of ze het op kan brengen om het zo aan te pakken, en of dit is voor haar huwelijk, die afweging moet ze zelf maken.

  Dat het advies aan een moeder die geen kinderen wil een andere is, is helemaal logisch als je er over nadenkt. Ook de man die wel kinderen wil, kan er een doorzeur marathon van maken.

 18. Josje schrijft

  Voor mijn situatie is het wel een goed advies: mijn man wil er niet over praten. Ik wil een kindje of een reden waarom hij het niet wil. Ik wil gewoon weten hoe hij hier over denkt, en op deze manier kan ik hem wel aanzetten om er over na te denken.

 19. Tony schrijft

  In kinderen plannen geldt een veto recht van elk van de beide ouders, omdat genen willen doorgeven te maken heeft de lichamelijke integriteit. Het veto / lichamelijke integriteit van de ander niet erkennen kan een struikelblok voor de relatie zijn.

  Mocht de vrouw hierbij niet kunnen leven dan kan zij kiezen voor geen anticonceptie te nemen maar de man kan zij niet dwingen. Het is niet verplicht anticonceptie te nemen vanwege lichamelijke integriteit. Het risico is wel dat zij met een kind komt te zitten dat niet echt gewild is door de man. Vind zij dat het wel waard?

  Ook de man kan eenzijdig besluiten anticonceptie te nemen (condooms / periodieke onthouding / sterilisatie) mits hij daarmee kan leven.

  Uiteindelijk kan één van de twee besluiten de relatie verbreken als dat minder negatief / positief is als een extra kind.Sommige HTML is toegestaan