Spring naar inhoud


Ik wil nog een kind en mijn man niet

Beste Beatrijs,

Ik ben een jonge vrouw van 30 en woon samen met een man van 45. Hij heeft twee kinderen van 12 en 8 jaar uit zijn vorige relatie. Samen hebben wij een dochtertje. Ik zou heel graag nog een tweede kind willen, maar hij wil niet meer. Hij vindt zichzelf te oud om nog een keer vader te worden en heeft mij verzekerd dit echt nooit meer te willen. Hij vindt het heel erg voor mij en laat de keus aan mij: blijven en genoegen nemen met één kind of weggaan en het geluk ergens anders proberen te vinden. Ik houd heel veel van hem maar ik weet niet of ik mijn wens naast mij neer kan leggen. Wat vindt u?

Een kind is niet genoeg

Beste Een kind is niet genoeg,

Het siert uw man dat hij zijn kaarten duidelijk op tafel heeft gelegd en geen verstoppertje speelt. Iedereen die een verbintenis aangaat met een groot leeftijdsverschil weet van tevoren dat dit problemen kan geven op het gebied van kinderen krijgen. Uw man had al een heel gezin achter de rug en stond waarschijnlijk niet te springen om nog meer kinderen. Het kind dat hij en u samen hebben gekregen was voor hem een compromis, een prijs die hij moest betalen om de relatie met u overeind te houden. Natuurlijk houdt hij intussen heel veel van z’n dochtertje – daar gaat het niet om. Maar ongetwijfeld heeft hij erin toegestemd, omdat hij u het moederschap niet wilde onthouden.

Een tweede (voor hem dus vierde) kind wil hij niet. Dat is spijtig voor u, maar u kunt het zien als uw aandeel in de prijs van uw relatie. Het had anders gelegen, wanneer u een man had gevonden (gekozen) van uw eigen leeftijd zonder gezinsverleden. In dat geval had u over meer onderhandelingsruimte beschikt om een tweede kind te krijgen.

Zoals het er nu voorstaat, raad ik u aan om uw mans visie te accepteren. Het alternatief (weggaan bij uw man, een andere man vinden om daar alsnog een tweede kind mee te krijgen) is ingewikkeld en verscheurend. U zou uw bestaande gezinsleven verwoesten, uw dochtertje een normaal gezinsleven met papa en mama onthouden, verdwijnen uit het leven van uw stiefkinderen en het is nog maar de vraag of u wel een geschikte nieuwe man vindt.

U zult met enige regelmaat te maken hebben met de oudste kinderen van uw man. U kunt ook van hen houden, ook al is het een andersoortige relatie dan met een eigen kind, dat weet ik heus wel. Maar die twee kinderen zijn er nu eenmaal en u hebt uw eigen kindje. Zolang uw relatie standhoudt, zullen er altijd drie kinderen in uw leven figureren. Doe uw best om samen met uw man deze constellatie zo goed mogelijk vorm te geven. Uw eigen kind zal later ook baat ondervinden met een goede verhouding met haar halfzussen of -broers. Het is een uitdaging om er iets leuks van te maken, maar als dat lukt is de beloning groot. Dat lijkt verstandiger dan alles wat u nu hebt weg te gooien vanwege een onstuitbaar verlangen naar een tweede kind.

Artikelen in Liefde en relaties, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan