Spring naar inhoud


Kind krijgen in passieloos huwelijk?

Beste Beatrijs,

Ik ben acht jaar getrouwd en we hebben een heerlijk dochtertje van drie jaar. Snel na haar geboorte riep ik: ‘Ik wil er nog één!’ Maar een jaar later begon ik te twijfelen aan de liefde voor mijn man. Hij is een man met een gouden hart, we vinden dezelfde dingen belangrijk in het leven, zijn beiden gevoelige mensen, vegetariër. Op papier een ideaal stel, maar mijn gevoel is praktisch weg. Op dit moment leven we zo’n beetje als broer en zus – van mijn kant dan, hij houdt nog altijd veel van mij. We hebben gesprekken gevoerd over een tweede kind. Voor ons dochtertje lijkt het ons op den duur fijner als ze een broertje of zusje heeft en voor mij is dit waarschijnlijk de laatste kans, aangezien ik 40 jaar ben. Mijn man zegt dat hij, zelfs als het tot een scheiding komt, toch ook zelf nog graag een kind wil en dat hij mij ook graag een kindje wil ‘geven’, omdat hij weet dat de klok voor mij doortikt. Aan de ene kant denk ik: wij willen dit kindje heel graag en het zal ook heel veel liefde krijgen, of we nu wel of niet gaan scheiden. Maar mijn angst zegt: dit klopt helemaal niet, je hoort een kind te krijgen uit liefde voor elkaar. Houden we onszelf voor de gek?

Correct zwanger worden

Beste Correct zwanger,

In deze fase van uw leven kunt u maar beter doorroeien met de riemen die u hebt en gewoon zwanger worden. U maakt zich zorgen over het gebrek aan liefde voor uw man. Tja, er zijn miljoenen kinderen in de loop der geschiedenis geconcipieerd zonder dat daar echtelijke liefde aan te pas kwam. Kinderen worden geboren als onbedoeld gevolg van toevallige lustexplosies tussen mensen die verder niets delen, plichtmatige zondagochtendseks, gescheurde condooms, gebrek aan abortusmogelijkheden, maar ook bij alleenstaande moeders met behulp van spermadonoren.

Wat verstaat u eigenlijk onder liefde? U bent 40 jaar. U hebt een man met een naar uw eigen zeggen ‘gouden hart’, met wie u opvattingen en levensstijl deelt, én u hebt samen een oogappel. Is dit alles bij elkaar geen liefde? U zou uw handjes moeten dichtknijpen. Veel vrouwen doen het voor minder. Wat moet een andere man nog meer in huis hebben, behalve dat hij voor anderhalf jaar uw hart in vuur en vlam kan zetten voordat de verhouding aan dezelfde saaiheid gaat lijden als wat u nu hebt? Of denkt u dat u gelukkiger wordt als gescheiden moeder? Uw man deelt uw levensvisie en hij houdt van u. Dat is niet niks. U wordt niet meer opgewonden van hem? Daar kunt u best wat aan doen, hoor. Een kwestie van uzelf actief in de juiste stemming te brengen in plaats van hem af te rekenen op zijn gebrek aan betoveringspotentieel. Een over het geheel genomen goede relatie hoeft niet stuk te lopen op zo’n relatief detail.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan