Spring naar inhoud


Vrouw slaat man

Beste Beatrijs,

Ik (man, veertiger) heb sinds vijf jaar een relatie met een vrouw die fysiek geweld geoorloofd vindt. Als ik mij volgens mijn vriendin wat te scherp van de tongriem betoon tegen haar, slaat zij mij. Volgens haar is dat geoorloofd, want ‘mijn woorden zijn veel erger dan haar daden’. Mijn vriendin is creatief, heeft vele goede eigenschappen – alleen knarst er wel eens iets in onze omgang. Is het mogelijk dat zij deels gelijk heeft?

Mag zij slaan?

Beste Mag zij,

Dat uw vriendin u slaat is verachtelijk. Zij weet dat u niet zult terugslaan. Want een heer slaat nooit een dame. Zo zijn de regels van de etiquette. Een man is fysiek sterker dan een vrouw en een lichamelijk gevecht wordt door hem gewonnen. De achtergrond van het taboe voor mannen op het slaan van vrouwen is dat er geen kunst aan is. Dat uw vriendin meent dat zij van dat taboe gebruik kan maken door dan maar zelf te gaan meppen valt niet goed te praten. Zo horen mensen niet met elkaar om te gaan. Dat laat onverlet dat u zelf ook moet uitkijken met wat u in woede allemaal uitkraamt.

Als de strijdpunten bij hoogoplopende gemoederen niet met minimaal beschaafde woorden kunnen worden beslecht, dan is het tijd om een ommetje te maken en de kwestie even te laten bezinken. Later kunt u een en ander wat onthechter bespreken. Betrokkenen die niet in staat zijn om zo’n rustpauze in te lassen, hebben een gedoemde verhouding. In een normaal functionerende relatie is geen plaats voor fysiek geweld en giftige taal.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan