Spring naar inhoud


‘Tante’ genoemd worden

Beste Beatrijs,

Sinds mijn huwelijk drie jaar geleden ben ik een fijne schoonfamilie rijker. De neefjes en nichtjes (de kinderen van mijn zussen) spreken ons aan met oom en tante. Maar de kinderen van mijn man zijn familie noemen ons bij de voornaam. Hun ouders vinden dit prima onder het mom: doe maar gewoon, iedereen is gelijk. Maar deze ouders zeggen zelf wél oom en tante tegen de broers en zussen van hun ouders. Ik heb liever dat de kinderen mij tante noemen omdat ik vind dat het zo hoort en omdat ik zo ben opgevoed. Tijdens familiebezoekjes of verjaardagsfeestjes maak ik er weleens op een aardige manier een opmerking over tegen de kinderen. Tot nu toe zonder resultaat. Mijn man heeft er niet zoveel problemen mee en ik maak er ook geen zwaar punt van, want het zijn lieve kindertjes (tussen de twee en tien jaar). Maar hoe hoort het eigenlijk? Hoe krijg ik de neefjes en nichtjes of hun ouders zover dat de kinderen voortaan tante tegen mij zeggen?

Liever tante

Beste Liever tante,

Vergeleken met dertig, veertig jaar geleden gaan kinderen informeler om met hun ooms en tantes en met de vrienden van hun ouders. Kinderen tutoyeren en spreken bekende volwassenen vaak aan met hun voornaam – dat kan iedereen waarnemen. Dat betekent niet dat u hieraan mee moet doen. Moderne etiquette schrijft voor dat mensen zelf beslissen hoe anderen hen aanspreken. Als u door uw nichtjes en neefjes met ‘tante’ en ‘u’ wil worden aangesproken, dan hebt u daar het volste recht toe. Het is de taak van ouders om hun kinderen bij te brengen dat zij in principe de geëigende beleefdheidsvormen moeten toepassen in het contact met volwassenen: ‘meneer, mevrouw, oom, tante’ en ‘u’. Maar als die volwassenen vervolgens zeggen: ‘Noem mij maar Jan of Rosalinda’ dan heeft die wens voorrang boven de algemene stelregel. Dit lijkt ingewikkeld, maar het is voor kinderen heel makkelijk te volgen.

In uw geval moet u de ouders erop aanspreken. U hebt het al aan de kinderen gevraagd, maar niet dringend genoeg. Of ze zijn het alweer vergeten. Praat erover met de ouders, zodat die hun kinderen kunnen instrueren. Mogelijk vinden deze ouders het maar een raar verzoek van u. Mogelijk is het te laat om ‘tante’ er nog in te krijgen. Toch is het toch nuttig voor kinderen om te leren dat tutoyeren en voornaamgebruik niet een volslagen vanzelfsprekendheid is.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Kinderopvoeding, Schoonfamilie.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan