Spring naar inhoud


Neefje misdraagt zich

Beste Beatrijs,

Laatst hadden we een familie-etentje. De kinderen van mijn broers speelden met elkaar, terwijl de volwassenen bijpraatten en het eten voorbereidden. De kinderen zijn op zo’n dag extra druk, dat snap ik best. Ik vind het ook leuk om mijn neefjes en nichtjes te zien en met hen te spelen. Maar op zeker moment werd het me te dol en wees ik een neefje terecht dat – ondanks een eerdere waarschuwing – toch zijn katapult op mij richtte. Ik zei, behoorlijk geïrriteerd: ‘Dit wil ik niet hebben en ik heb het al eerder tegen je gezegd!’ Tijdens het eten zei mijn broer terloops: ‘Ouders houden er niet zo van als anderen hun kinderen terechtwijzen.’ Ik ben er verder niet op ingegaan, maar ik vraag me af: wat is acceptabel bij wangedrag van andermans kinderen? Misschien zijn er gradaties: dat je kinderen van wildvreemden niet mag aanspreken en kinderen van bekenden of familie wel? Of mag het helemaal nooit?

Verbolgen tante

Beste Verbolgen tante,

Het is inderdaad niet raadzaam om andermans kinderen te corrigeren. Voor kinderen van vreemden geldt dat nog sterker dan voor kinderen van bekenden. De geëigende methode is om de ouders aan te spreken en te vragen of zij hun kind willen intomen. Maar voor kinderen van familie is de marge ruimer. Ooms en tantes, oma’s en opa’s zijn zeker gerechtigd om corrigerend op te treden, ook al vereist de conventie dat ze dit zo vriendelijk (zoetsappig) mogelijk doen. Als er een ouder van het zich misdragende kind binnen gehoorsafstand is, vereist de conventie evenzeer dat die ouder de berisper onmiddellijk te hulp schiet en het kind op een explicietere manier tot de orde roept. Hiermee neemt de ouder het vuile werk van het vermanen over van het familielid en bevestigt tegelijk diens autoriteit.

Een katapult op iemand richten is een heel serieuze overtreding, waarbij een directe correctie van uw kant geheel terecht was. Het is zelfs zo’n serieuze overtreding dat u ook een onbekend kind terecht had kunnen wijzen. Als een kind zich te buiten dreigt te gaan aan gevaarlijk gedrag (hij had u wel blind kunnen schieten) staat elke volwassene in zijn recht om in te grijpen en het kind te sommeren om ermee op te houden.

Artikelen in Broers en zussen, Kinderopvoeding.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan