Spring naar inhoud


Als een kind op bezoek zich misdraagt

Beste Beatrijs,

Als moeder van vier jongens krijg ik regelmatig vriendjes van hen over de vloer. Ze zijn altijd welkom, maar soms gaat een kind over grenzen en moet ik een beetje bijsturen. Laatst kwam er een elfjarig vriendje van mijn oudste spelen. Hij viel meteen op de fruitschaal aan. Na één hap klaagde hij dat de appel naar poep smaakte en gooide hem weg. Waarop ik hem te kennen gaf dat als je ergens te gast bent, je beter even beleefd kunt vragen of je iets mag nemen. Ook het feit dat wij bidden voor het eten vond hij maar merkwaardig. Direct na het gebed gooide hij spottend zijn armen in de lucht en begon halleluja te roepen. Waarop ik hem rustig maande om een beetje respect te hebben voor de gewoontes in een ander huis. De maaltijd verliep daarna gewoon gezellig.

Nu blijkt dat deze vriend niet meer bij ons durft te komen. Volgens mijn zoon denkt hij dat we kwaad op hem zijn. Het valt me vaker op dat sommige kinderen totaal geen besef lijken te hebben van omgangsvormen en dat ze enorm schrikken als je ze aanspreekt op hun gedrag. Ik mag toch verwachten dat bezoekers zich aan mijn huisregels houden of ben ik nu zo’n onmens?

Kinderen corrigeren

Beste Kinderen corrigeren,

Natuurlijk hebt u gelijk om vast te houden aan uw huisregels en natuurlijk moet u kinderen die over de schreef gaan corrigeren. Niet blaffend maar vriendelijk. Ga ervan uit dat een kind het niet kwaad bedoelt en maak hem erop attent dat er in uw huis bepaalde regels gelden die hij misschien niet kent. De bidgewoonte belachelijk maken en zich eigenmachtig een appel toe-eigenen en aangeknaagd weggooien kunt u niet laten passeren. Op dit soort gedrag moet een rustige terechtwijzing volgen.

Vervolgens schrikt die jongen daar zo van dat hij niet meer bij u thuis durft te komen. Waarschijnlijk is hij het totaal niet gewend om een terechtwijzing te krijgen. Ouders deinzen er wel vaker voor terug om iets negatiefs tegen hun kinderen te zeggen en leraren op school hebben hier ook moeite mee, omdat het opvoedingsklimaat voorschrijft om het vooral gezellig te houden. Gevolg is dat kinderen totaal overdonderd zijn, wanneer ze eens een keertje kritiek krijgen en daar ook helemaal niet tegen kunnen. Dat is verder uw probleem niet. In uw eigen huis bepaalt u hoe de zaken verlopen, u stelt de regels, geeft zo nodig een toelichting en als bezoekende kinderen daarvan schrikken, pech voor hen. Toch leren ze er iets nuttigs van: dat ze zich in de rol van gast een beetje gedeisd moeten houden, dat er in andere gezinnen andere regels kunnen gelden dan wat ze gewend zijn en dat het aanbeveling verdient om zich daaraan aan te passen.

Uw zoon kan nog eens tegen zijn vriend zeggen dat zijn moeder (u dus) misschien wat strenger is dan de zijne, maar dat ze echt de kwaadste niet is en dat andere kinderen altijd welkom zijn en hij dus ook. Of de vriend zich vervolgens over zijn schroom heen zet is zijn eigen zaak – in ieder geval niet uw probleem.

Artikelen in Kinderopvoeding, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan