Spring naar inhoud


Mijn kind krijgt te veel snoep

Beste Beatrijs,

Mijn dochter (zes jaar) heeft een vriendinnetje met wie ze graag speelt. De ouders van het meisje hanteren een hele andere – veel vrijere – opvoeding. Dit vind ik geen probleem. Wel heb ik moeite met hun snoepbeleid. Snoep is daar in huis aan de orde van de dag: tegen trek, als beloning, voor de gezelligheid en als zoethouder. Per keer in grote hoeveelheden. Hele magnums, zakken gummibeertjes, schuimpjes, chips, spekjes, lollies enzovoort. Ik heb de moeder verteld dat wij ons kind maar spaarzaam snoep geven (waarop ze liet doorschemeren dat zeer ouderwets te vinden), maar dat weerhoudt haar niet om ook mijn dochter veel te geven wanneer ze daar speelt. Mijn dochter vindt dat uiteraard wel best.

Ik wil me niet bemoeien met andermans keuzes in het algemeen, maar ik wil liever niet dat mijn dochter zich daar altijd volpropt met loze koolhydraten. Mijn man heeft om die reden zelfs liever niet dat onze dochter daar nog komt. Dat wil ik de meisjes niet aandoen. Hoe kan ik de ouders vragen of de snoeptoevoer ingeperkt kan worden als mijn dochter bij hen thuis is?

Ruimhartig snoepbeleid

Beste Ruimhartig snoepbeleid,

Dit is heel lastig. Als u de ouders vraagt om hun snoepregime aan te passen, wanneer uw kind bij hen over de vloer is, bekritiseert u in dezelfde adem hun manier van opvoeden. Dergelijke ongewenste bemoeienis geeft ongenoegen. Als dat gezin een routine van veel snoep heeft, zullen ze daar niet omwille van uw dochtertje mee ophouden. En uw dochtertje overslaan, terwijl de rest van het gezin zich te buiten gaat kan ook niet. Het is altijd moeilijk andere ouders aan te spreken op andere (of een gebrek aan) regels in hun opvoeding. De hoeveelheid tijd die kinderen achter schermen doorbrengen is een bekend voorbeeld. Sommige ouders zijn daar heel strikt in, andere laten het aan de kinderen zelf over. De strengere ouders kunnen hun eigen regels niet doortrekken naar andere gezinnen en zullen moeten accepteren dat hun kind buiten het gezin met andere manieren van leven in aanraking komt.

Ook over het vele snoep kunt u denken: ‘Laat maar gaan’. Zolang uw dochter daar niet dagelijks kind aan huis is, kan af en toe een flinke hoeveelheid snoep achterover slaan nu ook weer niet zo veel kwaad. U kunt de snoepconsumptie van uw kind een beetje beteugelen door haar vriendinnetje vaker bij u thuis te laten spelen dan andersom. Ook kunt u prima tegen uw kind zeggen dat ze zelf een beetje rustig aan moet doen met het snoep, want … nu ja, u heeft de redenen zelf wel paraat. Vertrouw er verder op dat de manier van leven, zoals een kind die thuis meemaakt, altijd een veel grotere invloed heeft dan hoe het er in andere gezinnen aan toe gaat.

Artikelen in Kinderopvoeding, Visite.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marina schrijft

    Ik vind Beatrijs nog mild in haar reaktie. Ik zou er wel met de ouders van dat vriendinnetje over praten. Suiker brengt schade aan. Alleen het gebit al om maar iets te noemen. Misschien kunt u dat naar voren brengen. Mijn kind heeft een zwak gebit…liever geen zoetigheid.

  2. Mo Rulez schrijft

    Beatrijs heeft hier prima advies gegeven, en het is heel verstandig dat de schrijster haar dochter thuis in mate snoep geeft. Ik wil hierbij graag opmerken dat te strenge regels ten aanzien van snoep een averechts effect zouden sorteren. Telkens als ik gelegenheden bezoek (bruiloften, doopfeesten etc.) waar ouders hun eigen kinderen hun “één snoepje op zondag”-regel niet kunnen of willen opleggen, zie ik de kids als hongerige wolven al het lekkers aanvallen. Aan het eind van de dag zijn er altijd een paar ziek (heb nog levendig in herinnering hoe een vader van twee jongetjes na afloop van een feest nog aan de slag moest met een geleende emmer sop om de achterbank van zijn gloednieuwe auto schoon te krijgen). Hoe minder ouders een probleem maken van consumptie van snoep als zij er zelf niet bij zijn, des te minder zullen de kinderen de drang voelen om zich helemaal te buiten te gaan.

  3. Mia schrijft

    Daarom blijft mijn kind ook thuis eten en daarna pas bij haar vrienden spelen. En hopen dat je kind naar je ‘adviezen’ luistert wanneer het bij vrienden thuis speelt. Ik heb het geluk dat veel ouders hun kind heel weinig snoep geven.Sommige HTML is toegestaan