Spring naar inhoud


Kind krijgt te veel snoep

Beste Beatrijs,

Ik heb een zoontje van vier dat ik vaak meeneem bij het boodschappen doen. De laatste tijd krijgt hij steeds vaker snoep toegestopt van winkelpersoneel. Ik wil als ouder zelf bepalen wanneer mijn kind een snoepje krijgt. Vroeger werd mij hiervoor toestemming gevraagd, maar dat gebeurt nauwelijks meer. De snoepuitdelers opvoeden is onbegonnen werk. Meestal grijp ik in: ik neem hem de lollie of wat het dan ook is af en zeg dat ik die bewaar tot na het eten (meestal is hij het dan vergeten), maar een enkele keer begint hij toch te huilen omdat ik het afpak. Ik vind dit vervelend en wou dat het anders kon. Kan ik het beter aanpakken?

Overal bingo

Beste Overal bingo,

Inderdaad, de gevers opvoeden is onbegonnen werk. Maar uw zoontje kunt u wel opvoeden. Wat u doet is prima. Als hij al genoeg heeft gekregen, dan pakt u de volgende lading gewoon af en u zegt dat u het tot later bewaart. Het is niet erg dat hij even verdrietig is. U kunt hem vertellen dat te veel snoep niet goed is. Het is een kleine frustratie die snel weer voorbij gaat. Kinderen moeten er sowieso aan wennen dat ze niet altijd hun zin kunnen krijgen, of het nu over snoep gaat of over andere dingen die ze op een bepaald moment niet mogen, en op een ander moment weer wel. Teleurstellingen horen erbij in het leven. Hoe luchtiger u reageert op futiliteiten, hoe eerder uw zoontjes tranen zullen drogen.

Artikelen in Kinderopvoeding.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Betty schrijft

    Voor dit soort situaties heb ik (moeder van drie kinderen) jaren geleden al een oplossing bedacht. Mijn kinderen mochten alles aannemen, en vriendelijk bedanken ervoor, waarna het snoep mee naar huis genomen werd en daar in een speciaal snoeptrommeltje werd gedaan. Dat werkte als een soort schatkistje. Op een door mij bepaald tijdstip , één snoepmoment per dag ‘Snoeptijd’ mochten mijn kinderen snoepen (bijna) zoveel ze wilden en er was verder nooit gezeur over snoep. Ook voor hun tandjes goed.Sommige HTML is toegestaan