Spring naar inhoud


Waarschuwen voor snoep

Beste Beatrijs,

In de supermarkt zie ik vier kinderen lopen in de leeftijd van acht tot elf jaar. Ik ken ze oppervlakkig uit de buurt en van de voetbalclub. Ze zijn enthousiast blikjes energydrink, zakken chips en snoepgoed aan het kopen, naar mijn indruk voor onmiddellijk gebruik. Ik ben vader van kinderen in dezelfde leeftijd en voel de neiging om hen aan te spreken en te vertellen hoe slecht deze troep voor je lichaam is. Maar ik houd me in. Ik ken ze nauwelijks. Aan de andere kant kunnen kinderen er niet genoeg op gewezen worden hoe belangrijk gezond eten is. Had ik ze moeten aanspreken? En hoe dan?

Kijk uit, rotzooi!

Beste Kijk uit, rotzooi,

In het algemeen raad ik mensen af om zich te bemoeien met de opvoeding van onbekende kinderen. Tenzij die kinderen iets gevaarlijks of illegaals doen. Dan is optreden en ingrijpen wel nodig. De aanschaf van junkfood (chips, snoep, frisdrank) zou ik persoonlijk niet erg genoeg vinden om waarschuwend tegen op te treden. Kinderen vinden dat lekker – zij zijn trouwens niet de enigen, volwassenen kunnen er ook wat van – en wie weet hebben zij netjes hun zakgeld gespaard om zich een keer per week een uitspatting te kunnen veroorloven. Dat soort snacks is niet per definitie ongezond. Het is alleen ongezond om het te vaak en in te grote hoeveelheden te consumeren.

Afgezien daarvan is het de taak van de ouders en opvoeders (leraren op school, sportcoaches, andere jeugdbegeleiders) om kinderen op voedselgebied wegwijs te maken en hen zo nodig te corrigeren. U zou niet overwegen om onbekenden in het café te waarschuwen voor de gevaren van alcohol. Voor onbekende kinderen die ongezonde snacks kopen geldt hetzelfde. Beperk u ertoe om uw eigen kinderen plus eventueel hun vriendjes en vriendinnetjes op te voeden. Als u erin slaagt om bekende kinderen af te houden van snoep, vettigheid en frisdrank hebt u al meer bereikt dan menigeen.

Artikelen in Kinderopvoeding, Winkels.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan