Spring naar inhoud


Zoon komt niet op verjaardag

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 52 en heb twee dochters van 23 en 18 en een zoon van 20 jaar. Binnenkort ben ik jarig en ik heb mijn kinderen uitgenodigd om op bezoek te komen. De schoonmoeder van mijn zoon is op dezelfde dag jarig en viert het ook op die datum. Mijn zoon heeft gezegd dat hij niet op mijn verjaardag kan komen, omdat zijn schoonmoeder ‘eerder was’ en ‘de afspraak al langere tijd stond’. Dit vind ik niet aardig tegenover mij. Maar ik weet dat ik hem niet kan dwingen om op mijn verjaardag te komen. Toen ik mijn zoon met zijn gedrag confronteerde, wimpelde hij het nonchalant weg met ‘Je krijgt wel een extra cadeautje van me’. Wat zegt de etiquette hierover?

Voorrang voor moeder

Beste Voorrang voor moeder,

Meestal sluiten mensen compromissen in dit soort gevallen. Bijvoorbeeld uw zoon gaat eerst een uurtje bij zijn moeder langs en daarna naar zijn schoonmoeder. Of andersom. Het is inderdaad niet beleefd om een eerdere toezegging voor een feestje in te trekken en naar een andere gelegenheid te gaan. Een en ander hangt ook af van hoe belangrijk de verschillende gelegenheden zijn. Als schoonmoeder een grootscheeps jubileumfeest geeft of een diner met vaste plaatsen is het moeilijker om af te zeggen dan wanneer het om een informele theevisite met familieden en taart gaat.

Hetzelfde geldt voor uw eigen verjaardag. Hoe erg is het dat uw zoon ontbreekt? Bij een goede ouder-kindverhouding is het geen ramp als een kind eens niet op een verjaardag verschijnt wegens eerder aangegane verplichtingen. Dan ziet u hem een andere keer toch wel weer? Ik zou zeggen: maak er geen halszaak van. Het werkt niet om uw zoon onder druk te zetten en zo belangrijk zijn verjaardagen ook weer niet. Vrijheid blijheid is de beste manier om hiermee om te gaan.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Verjaardag.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan