Spring naar inhoud


Liever geen bejaarden op verjaardag

Beste Beatrijs,

Mijn ouders en schoonouders zijn alle vier ver in de tachtig. Ze zijn op iedere verjaardag nog van de partij en steken dan luidruchtig ellenlange monologen af, want als je maar aan het woord blijft dan valt het niet op dat je slechthorend bent. Ze willen beslist niet zijn zoals hun ouders waren: vriendelijke, minzame bejaarden die zich uit de openbaarheid hadden teruggetrokken en bij wie je op je gemak wel eens een kopje thee kwam drinken.

Binnenkort hebben we weer een verjaardag (de mijne) en daar zie ik huizenhoog tegenop. Ze moeten gehaald en gebracht worden. Ze tetteren aan een stuk door, vragen altijd om dingen die ik dan net weer niet in huis heb. Kortom ik vind eigenlijk dat het beter is dat wij ze rond onze verjaardagen zelf even bezoeken. Mijn man ziet het probleem niet, maar vrienden komen liever op een andere dag ‘want het is veel te druk voor jullie ouders’.

Hoe kan ik dit in goede banen leiden zonder beledigend te worden?

Geen ouders op mijn verjaardag

Beste Geen ouders,

Die monologen van hardhorende hoogbejaarden zijn vervelend om mee te maken, al denk ik niet dat uw (schoon)ouders zich hebben voorgenomen om het nu eens anders aan te pakken dan hun eigen ouders, wier bescheidenheid u roemt. De ene hoogbejaarde kruipt in z’n schulp, de ander gaat er vol tegenaan. Dat zijn geen levensstijlen waar mensen toe beslissen omdat ze denken dat het zo hoort. Het is zeker op die leeftijd een kwestie van ‘niet anders kunnen’.

Ik kan me levendig voorstellen dat u opziet tegen verjaardagsbezoek van uw (schoon)ouders, zeker als dat voor u en uw man twee keer heen en weer rijden betekent op een dag die toch al drukker dan normaal is. Aan de andere kant is het ook wel weer te prijzen dat uw (schoon)ouders nog hun eigen leefwereld willen verlaten om bij u op bezoek te komen. Objectief gezien zijn uitstapjes ook goed voor hen. De meeste hoogbejaarden komen immers nog maar zelden verder dan hun eigen straat. Zelfs winkels zijn vaak onbereikbaar voor hen. Spreek met uw (schoon)ouders een aparte gelegenheid af, in de buurt van uw verjaardag op een dag dat het u en uw man schikt om te brengen en te halen. Ze zijn dan met hun vieren bij u te gast en kunnen tegen elkaar hun monologen afsteken. Op die manier hebben ze toch hun uitje zonder uw verjaardagsfeestje te domineren.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie, Verjaardag.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan