Spring naar inhoud


Liever geen kinderen op verjaardag

Beste Beatrijs,

Onlangs vierden wij mijn mans 40ste verjaardag, op een zaterdagavond. Onze kinderen (vijf en acht jaar) mochten natuurlijk langer opblijven, al vond ik 21.30 uur laat genoeg voor hen, anders storten ze de volgende dag in. Ook vind ik dat jonge kinderen niet overal met hun neus vooraan hoeven te staan.

Ik vroeg aan een van mijn kennissen of ze oppas had geregeld voor haar tweeling van negen, maar ze was van plan de kinderen mee te nemen. ‘Ze kunnen goed tegen laat opblijven,’ zei ze. Ik zei dat ze eventueel wel in ons bed konden slapen, geen probleem, maar nee, dat hoefde niet. ‘Ze vermaken zich wel,’ zei ze. Uiteindelijk gingen mijn kinderen pas om 12 uur slapen, want krijg je kinderen maar eens in bed als er nog andere kinderen rondlopen.

Ben ik nu een ouderwetse zeur om me hieraan te storen en hoe had het anders gekund?

Voor het blok gezet

Beste Voor het blok,

Mensen horen hun kinderen niet onuitgenodigd mee te nemen naar een avondfeestje. Uw kennis had van tevoren aan u moeten vragen of haar kinderen ook welkom waren, en dan had u zuinigjes kunnen zeggen: ‘Nou ja, als het echt niet anders kan… Het is een avondfeestje voor volwassenen, ik wil mijn eigen kinderen op een redelijke tijd in bed leggen, en als er nog andere kinderen rondlopen, dan lukt me dat niet.’ Op dat moment had uw kennis gezegd (als het goed is tenminste): ‘O, oké, dan vraag ik wel een oppas.’

Zoals het nu ging, is onprettig voor u, want natuurlijk kreeg u uw kinderen niet naar bed, en natuurlijk waren zij de dag daarna hangerig en vervelend. U bent dus zeker geen ouderwetse zeur, maar uw kennis was nogal egoïstisch bezig door u voor een voldongen feit te stellen. Daar valt weinig tegen te doen. Veel mensen beschouwen hun kinderen als een verlengstuk van zichzelf, en raken buitengewoon gepikeerd als iemand hun schatjes er niet bij wil hebben. U kunt moeilijk tegen haar zeggen: ‘Ik heb liever dat je je kinderen thuis laat’ zonder de vriendschap geweld aan te doen. Tegen egoïsme is het lastig opboksen.

Artikelen in Kinderopvoeding, Verjaardag.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan