Spring naar inhoud


Geen kinderen op verjaardag

Beste Beatrijs,

Onlangs vierde mijn man zijn 60ste verjaardag en een van de kennissen kwam met zijn kleinkind van drie aan, dat toevallig bij zijn grootouders logeerde. Helaas was dit jongetje van het type ongeleid projectiel en naar mijn mening behoorlijk verwend. Zijn gedrag in de eerste minuten voorspelde niet veel goeds. Omdat ik geen zin had in vernielingen en ander onheil, pakte ik het joch vriendelijk bij de hand en hield me vanaf dat moment uitsluitend met hem bezig, zittend op de grond met wat speeltjes die ik snel even tevoorschijn had gehaald. Ging prima en gelukkig vertrok onze kennis met zijn kleinzoontje na een klein uurtje en was ik er weer voor de andere gasten. Hoe kan ik nu bij een volgende verjaardag op een nette manier aangeven dat het niet de bedoeling is dat er kleine kinderen meekomen?

Oppas tegen wil en dank

Beste Oppas tegen wil,

Het is niet uw taak als gastvrouw om onverhoeds meegenomen kleine kinderen te entertainen. Dat moet u dus ook vooral niet doen. Het is de taak van de ouders (in dit geval grootvader) om de kleine in de gaten te houden en hem in goede banen te leiden, als hij dreigt zich te misdragen. U had ergens nog wat speelgoed liggen en een goede gastvrouw stelt dit natuurlijk samen met wat versnaperingen ter hand om het kind op z’n gemak te stellen, maar u had echt niet naast hem op de grond hoeven te gaan zitten. U hebt wel wat anders aan uw hoofd op uw feestje. Gezeur en gedrein komen eveneens voor verantwoordelijkheid van de begeleider. Daar hoeft u zich niets van aan te trekken.

Het lijkt me overbodig om alle gasten bij een eventuele volgende verjaardag te waarschuwen dat ze geen kinderen moeten meenemen. Gezien uw leeftijd en die van uw vrienden zíjn er helemaal geen kinderen om mee te nemen, dus uw volgende verjaardag zal niet uitmonden in een kinderpartijtje. Die ene vriend van u nam z’n kleinkind mee omdat het een noodgeval was. Het kind logeerde bij hem – dan kan hij moeilijk een oppas gaan bestellen. Een driejarige kan best een uurtje met z’n opa op een grote-mensen-feestje doorbrengen, zonder dat de boel kort en klein wordt geslagen. Mocht de kleine toch per ongeluk schade aanrichten, dan zijn de kosten voor opa.

Artikelen in Kinderopvoeding, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan